of 64120 LinkedIn

De wondere wereld van werken naast een uitkering

AfbeeldingIk ontmoette laatst Marijke. Een vrouw van midden 40, na haar echtscheiding 8 jaar terug in de bijstand terechtgekomen en moeder van 2 kinderen. Een jongen van 12 en een meisje van 10. Haar laatste betaalde baan was voor de geboorte van haar kinderen. Marijke stond toen aan de kassa in de winkel van een benzinestation.

Parttime werk is goed voor u!!

Nu haar oudste bijna naar het voortgezet onderwijs gaat en haar dochter ook al iets zelfstandiger is geworden, wil Marijke weer werken. Haar klantmanager had haar aangeraden eerst eens op zoek te gaan naar een parttime baan. “Dat is goed voor u”, zei hij, “en bovendien vergroot het straks uw kans op een fulltime baan”. Een baan van 20 uur sloot ook goed aan bij de behoefte die Marijke heeft om de balans tussen zorg en werk goed in evenwicht te houden. Twee dagdelen per week verricht Marijke namelijk ook nog  mantelzorgtaken voor haar hulpbehoevende vader.


Gefeliciteerd, u heeft een baan

Na een paar sollicitaties was het al snel raak. Marijke kon aan de slag in het nieuwe warenhuis dat zich in de stad gevestigd had. Op de kledingafdeling en met uren die goed aansloten op haar privésituatie. Het aantal uren is echter wel variabel en schommelt tussen de 16 en 24 uur per week. Marijke was niettemin blij en ging opgetogen aan de slag. Het salaris wordt de laatste dag van de maand gestort en het vervult haar vol trots dat ze nu haar eigen centen verdient. Ze neemt contact op met haar klantmanager en laat hem de salarisstrook zien. Maar toen ging het fout.


Verrekenen is een hele kunst

Marijke had € 850,- verdiend. Omdat haar bijstandsnorm € 1065,- is heeft ze recht op een aanvulling op haar loon. Echter, de gemeente betaalt de uitkering uit op de 25ste van de maand. Om de inkomsten te verrekenen moet ze die uiterlijk de 20ste doorgeven. Maar dan weet ze nog niet hoeveel ze verdient. En nu was ze sowieso al te laat, wat haar op een waarschuwing kwam te staan. Ze had niet tijdig doorgegeven dat ze aan het werk was en dat zou ook zomaar een boete kunnen opleveren. De inkomsten worden nu de volgende maand verrekend, maar dan heeft ze al weer nieuwe inkomsten gehad die ook weer verrekend moeten worden. Een maand later gaat het dan ook direct fout. Haar uitkering wordt geblokkeerd omdat onduidelijk is wat allemaal verrekend moet worden en waar ze recht op heeft. Marijke raakt in paniek en is het overzicht over haar financiën helemaal kwijt. Weg is het goede gevoel van de baan.


Dit moet en kan anders

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die parttime werken inderdaad vaker volledig uitstromen uit de uitkering. Het is dus een goed idee om parttime werk te stimuleren. Daarnaast scheelt het de gemeente op jaarbasis flink in de uitkeringslasten. De gemiddelde prijs van alle uitkeringen kan door parttime werk tussen de € 600 en € 1500 op jaarbasis omlaag. En als je 10.000 mensen in de bijstand hebt zitten, is dat heel veel geld. Gemeenten en uitkeringsgerechtigden raken echter regelmatig verstrikt in de administratieve verwerking. Dat is voor beide partijen frustrerend. En vooral voor de uitkeringsgerechtigde die meestal te weinig vet op de botten heeft om tegenvallers op te vangen. In opdracht van Divosa is er onlangs een werkwijzer verschenen die laat zien hoe enkele gemeenten de inkomstenverrekening aanpakken, welke problemen ze ervaren en welke oplossingen ze daarvoor vinden.

 

Tijdens de bijeenkomst van het Platform Participatie en Werk op 19 september a.s. zal deze werkwijzer nader worden toegelicht, maar maken we ook kennis met de praktijk van de organisatie Stroomopwaarts, die de werkprocessen van 3 gemeenten heeft samengevoegd.

 

Wilt u wel de lusten en niet de lasten van de gevolgen van parttime werk met een uitkering? Dan bent u van harte welkom op 19 september.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door VM op
Jarenlang gewerkt als consulent Werk en weet uit ervaring dat parttime werken voor de KLANT niet altijd c.q. bijna nooit lonend is; Als startsalaris in een nieuwe functie moet niet alleen naar bruto-uitkeringsbedrag kijken, maar ook naar de toeslagen. Iemand als deze dame heeft nl. niet alleen de uitkering als inkomen, maar ook toeslagen. Bereken dit eerst met de klant alvorens we klant blij maken met een dooie mus. Per saldo zal deze dame erop achteruitgaan; zowel doordat de ambtelijke molen te traag is om hierop in te spelen (verwerkingsdata verschilt te veel met betaaldag) en klanten in problemen komen met achterstalligheid vaste lasten, als ook dat zij hun toeslagen (deels) terug moeten betalen en zullen dus hier ook op voorbereid moeten zijn. Duidelijk is dat de bureaucratie een grote remmende factor is om parttime werk te bevorderen. Mensen worden blij gemaakt met een dode mus

Contactgegevens

AfbeeldingStimulansz
Kon. Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht
030 298 28 00
www.stimulansz.nl
info@stimulansz.nl

Meer nieuws

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

 

Klik op de afbeelding voor meer informatie of

download hier het leaflet met een beknopte omschrijving

 

Afbeelding

Whitepapers

Alles over sociaal juridische regelingen in één boek:Afbeelding

Bloggers