of 64707 LinkedIn

Veilig ambulant werken

De tegenwoordige jeugd- en gezinswerkers gaan steeds vaker op huisbezoek. Deze zogenoemde ambulante manier van werken betekent dat ze minder vanuit een voor hen vertrouwde omgeving zoals kantoor werken. Een ontwikkeling die vraagt om een heroriëntatie op het gebied van met name de veiligheid.

Het lijkt zo makkelijk, even via Whatsapp een afspraak verzetten als je bij een cliënt op huisbezoek gaat. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Want juist bij ambulante hulpverlening is het van cruciaal belang dat collega’s altijd weten wáár je aan het werk bent. En daar gaat het nou net mis bij zo’n achteloos, rechtstreeks met de cliënt afgestemde verandering. Buitengewoon flexibel en klantgericht natuurlijk, maar ondertussen dreigen we wel onze eigen veiligheid te vergeten.

 

Dat alles past in de tendens dat de professional vandaag de dag veel zichtbaarder en bereikbaarder is. Dat kan heel prettig zijn voor de cliënt, maar de binnen een organisatie geldende afspraken en protocollen blijken niet te zijn mee veranderd met deze nieuwe verhoudingen. Als organisatie en als afdeling moet je daarover sluitende afspraken maken en protocollen opstellen.

 

Vrijwel alle bestaande afspraken stammen nog uit de oude situatie. Er zijn regels opgesteld voor lastig gedrag en agressie op de werkvloer, in de spreekkamer, op groep of via de telefoon. Maar de meeste organisaties hebben de invulling voor vergelijkbare, ambulante situaties nog niet op orde.

 

Teams moeten gezamenlijk nadenken hoe ze de veiligheid van hun ambulante jeugd- en gezinswerkers sluitend kunnen maken: Wat delen we? Welke risico’s kunnen we benoemen? Welke normen stellen we vast?

 

Eigenlijk is het best gek. Professionals weten dondersgoed met welke agressie ze te maken kunnen krijgen, maar laten zich bij hun ambulante werk toch nog te vaak overvallen door gevaarlijke situaties. De eerste stap om dit te veranderen is door henzelf te confronteren met de risico’s en ze te laten bedenken hoe het veiliger kan. En natuurlijk door organisaties te wijzen op hun verantwoordelijkheden en de manieren waarop ze hun medewerkers zo goed mogelijk kunnen beschermen. Ik zal in deze blog regelmatig vertellen over problemen, vragen, anekdotes en oplossingen die ter tafel komen bij de inrichting van die, en andere, processen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Quint op
Het ggz personeel dat ook ambulant werkt en in de instellingen misbruiken patienten en zijn ook niet altijd zo zachtaardig tegen ze het gaat er ruw aan toe schrijft u ook. een keer een eerlijk artikel over de patienten de daar niet veilig zijn en geen stem hebben dankzij valsheid in geschrifte ? Dank u wel
Door Chaim Wannet (Opleidingsadviseur &Trainer) op

Beste Robin,
op 27 juni heb ik samen met twee collega's een webinar gegeven over Veilig op huisbezoek, zie: http://www.radarvertige.nl/webinar-veilig-op-hui …
Hierin hebben we ook de door jou genoemde App besproken, deze is op basis van de ARIH (Agressie Risico Inschatting Huisbezoek).
Ik zal hier binnenkort uitgebreider op ingaan.
Groet;
Chaim

Door Robin Hutten (Docent Sociaal Domein) op
Voor dergelijke gevallen is in het kader van het actieplan 'Veilig werken in de zorg', de app Veilig Huisbezoek gemaakt. Deze is onder meer in de App store van Apple te downloaden voor iPhone en iPad of in de Playstore van Google voor Android. In de app kan ook een risico-check vooraf gedaan worden. Natuurlijk komt een groot deel neer op common sense en goede werkafspraken, maar deze app kan in bepaalde gevallen een goed hulpmiddel zijn.
Door Chaim Wannet (Opleidingsadviseur &Trainer) op
Beste Thijs Wagenaar en M. van Buuren,
Bedankt voor jullie reacties. Ik ben bekend met de persoonsalarmering. Dit kan een mooie aanvulling zijn voor de medewerkers, mits goed gebruikt en goed geïmplementeerd (bijv. i.c.m. teamafspraken en een training).
Het zou goed zijn als er duidelijke richtlijnen komen.
Wat betreft de ervaringen van M. van Buuren ben ik het eens dat de aard en context van het huisbezoek mede bepalend is voor het risico.
Vooraf inschatten en stil staan bij het doel van het huisbezoek (controle, slecht nieuws etc.) is belangrijk.
Bedankt voor jullie reacties.
Chaim
Door M van Buuren (sociale zaken gemeente) op
Mijn ervaring is dat er over huisbezoeken van jeugd- en gezinswerkers heel anders gedacht wordt dan over huisbezoeken in het kader van de Participatiewet. Er is minder risico want het doel is anders. De client is een hele andere client en daarmee ook de situatie.
Ik ben van mening dat er nagedacht moet worden over veiligheid binnen het sociaal domein over het afleggen van huisbezoeken.
Door Thijs Wagenaar (Expert mobiele persoonsalarmering) op

Steeds meer gemeentes werken met mobiele persoonsalarmering tijdens huisbezoeken. Hiermee kan, als de-escalatie niet meer werkt met 1 druk op een knop hulp worden ingeschakeld naar het juiste adres. In landen als Engeland, Zweden en Duitsland is dit al verplicht volgens de arbo wet en de cao.

Contactgegevens

AfbeeldingRadarGroep

Veemarkt 83

1019 DB Amsterdam

T: 020 463 50 50

www.radar-groep.nl

E: info@radar-groep.nl

 

AfbeeldingStade Advies

De Pionier

Grebbeberglaan 15

3527 VX Utrecht

T: (030) 23 61 861

www.stade.nl

E: advies@stade.nl

Meer nieuws

Bloggers

 

Afbeelding

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers RadarGroep