of 59250 LinkedIn

Sociale teams: meer handelingsvrijheid voor professionals?

AfbeeldingSociale teams zijn bedoeld om professionals meer handelingsvrijheid te geven. Tenminste, als je de stukken van beleidsmakers leest. In hoeverre dat ook in de praktijk het geval is, vraag ik me af wanneer ik een dagje meeloop bij een sociaal team in een grote gemeente.

Zelfredzaamheidsmatrix

De gemeente wil dat elk team de eigen prestaties in kaart brengt door de zelfredzaamheidsmatrix in te vullen. Tijdens het teamoverleg deelt de teamleider enthousiast een pluim uit: “Ons team vult in 35% van de gevallen de matrix in. We doen het heel goed ten opzichte van de andere teams en ik heb er vertrouwen in dat we het nóg hoger kunnen krijgen”. De werkers knikken gedwee en schenken nog een keer koffie in.

 

‘Ik peins er niet over’

Terug op de werkplek geven veel werkers aan dat ze niet gemotiveerd zijn om de matrix in te vullen. “Iedereen heeft het over meer regelruimte, maar we moeten zo’n beetje elk contact ‘scoren’. Wat moet ik met iemand die een vraag heeft of we hem even willen helpen met een bezwaarschrift? Die is met een antwoord van hooguit 10 minuten helemaal geholpen. Moet ik dan een half uur met die persoon gaan zitten om een matrix in te vullen? Ik peins er niet over”.

 

Groepsaanpak ligt voor de hand

Maar er is meer aan de hand. Elke vraag van een huishouden wordt individueel opgepakt. Zo kan het gebeuren dat er 20 vragen komen waarvoor een zelfde aanpak denkbaar is. Een groepsaanpak, bijvoorbeeld een formulierenbrigade, ligt voor de hand. Maar de coördinator van het team houdt initiatieven op het terrein van samenlevingsopbouw af. In hetzelfde overleg stelt hij: “Er loopt een pilot in een andere wijk en die wordt in juli geëvalueerd. Zolang die pilot loopt zijn groepsgerichte initiatieven niet toegestaan”. Dus leggen de werkers 20 keer hetzelfde uit en zien zij de kans op contact tussen lotgenoten voor hun ogen verdampen.

 

Ambtenaar en burgerkracht

Ik zie de afgelopen 25 jaar van Radar in een flits voorbij schieten. Jaren waarin we tal van activeringsprojecten hebben gedaan in gemeenten. En de strijd die we elke keer weer moesten voeren om ambtenaren te overtuigen dat burgers het goed zelf kunnen met elkaar. Dat je aan moet sluiten op wat er is. Ambtenaar en burgerkracht, ik vraag me af of dat ooit echt samengaat.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

RadarGroep

Veemarkt 83

1019 DB Amsterdam

T: 020 463 50 50

www.radar-groep.nl

E: info@radar-groep.nl

 

AfbeeldingStade Advies

De Pionier

Grebbeberglaan 15

3527 VX Utrecht

T: (030) 23 61 861

www.stade.nl

E: advies@stade.nl

Meer nieuws

Bloggers

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers RadarGroep