of 59250 LinkedIn

Sociale teams en hun regelruimte

Sociale teams zijn bedoeld om mensen tijdelijk net dat beetje ondersteuning te geven dat ze zaken op Eigen Kracht kunnen doen. Tenminste, als je de stukken van de beleidsmakers leest. Dat is nog niet overal in de praktijk doorgedrongen.

Op één van mijn meeloopdagen ontmoet ik een werker die me vertelt over Hein, een werkloze man met 2 maanden huurachterstand. De woningbouwcorporatie belt het sociale team en vraagt om met Hein contact op te nemen. Petra gaat op bezoek bij Hein en constateert dat Hein zelf een oplossing heeft voor de huurachterstand. Hij kan met de feestdagen een klus doen voor een vervoersbedrijf waar hij door de feestdagentoeslag goed mee verdient. Daarmee kan hij de achterstand aflossen. Volgens de principes van Eigen Kracht houdt de betrokkenheid van het sociale team op. Hein is de probleemeigenaar en heeft zelf voor een oplossing gezorgd.

 

Een half jaar later belt de woningbouwcorporatie verbolgen op. Hein heeft weer een huurachterstand. Op de vraag wie zijn trajectbegeleider is, heeft hij geantwoord dat hij die niet heeft. De woningbouwcorporatie is boos en roept Petra ter verantwoording. Ze had Hein toch al een half jaar geleden aangemeld gekregen? Waarom heeft het sociale team al die tijd niets gedaan?

 

“Wat wil men,” vraagt de werker zich af. “Ik word toch geacht uit te gaan van eigen kracht? Waar is mijn regelruimte? En hoe breng ik de woningbouwcorporatie aan het verstand dat we op deze manier werken? Moet ik dat doen, of is dat iets voor mijn leidinggevende?” Die laatste legt deze taak inderdaad terug bij de werker. Ook dat is eigen kracht.

 

Mijn gedachten gaan uit naar het selectieproces van de generalist. Generalisten zijn geselecteerd omdat zij kunnen werken vanuit het principe 1gezin, 1plan, 1 regisseur. Regievoeren betekent in de praktijk vaak dat je anderen terug moet blaffen in hun hok. En of dat nou een kerncompetentie is van de meeste werkers vraag ik me af. In een volgende training zal ik ook zeker aandacht besteden aan de competentie assertiviteit: hoe houd ik als werker andere professionals uit mijn vaarwater?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

RadarGroep

Veemarkt 83

1019 DB Amsterdam

T: 020 463 50 50

www.radar-groep.nl

E: info@radar-groep.nl

 

AfbeeldingStade Advies

De Pionier

Grebbeberglaan 15

3527 VX Utrecht

T: (030) 23 61 861

www.stade.nl

E: advies@stade.nl

Meer nieuws

Bloggers

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers RadarGroep