of 59318 LinkedIn

Parttime ondernemen werkt!

Reageer

Parttime ondernemerschap is het enige re-integratie-instrument waar deelnemers zelf hun begeleidingskosten betalen. Door de aanzienlijke uitstroom is het bovendien een bijzonder effectieve aanpak. Die conclusies kunnen wij trekken uit de eerste cijfers die vanuit de door Divosa aangewezen koplopergemeenten zijn verzameld. Geen wonder dat steeds meer gemeenten de waarde van parttime ondernemerschap ontdekken. Het kan in de nabije toekomst voor flinke bezuinigingen zorgen voor gemeenten.

Parttime ondernemerschap: nieuw re-integratie-instrument?

Parttime ondernemers in de bijstand genereren, naast hun uitkering, inkomsten die niet vallen onder ‘inkomsten uit loondienst’ of ‘winst uit onderneming’. In die constructie kan een uitkeringsgerechtigde die op eigen kracht geld wil verdienen een beperkt aantal uur per week als ZZP-er werkzaamheden verrichten of een kleine onderneming starten.

 

Besparingen

Bijstandsgerechtigden kunnen via parttime ondernemen:

  • uitstromen naar deeltijdwerk of voltijd werk;
  • een opstap vinden naar volledig ondernemerschap of de Bbz;
  • hun bestemming gevonden hebben, in de vorm van enerzijds parttime ondernemen en anderzijds het verkrijgen van een aanvullende uitkering. Hierdoor betaalt de gemeente minder uitkering en is de bijstandsgerechtigde zelf actief.

 

In alle gevallen levert deze aanpak de gemeente besparingen op. Den Bosch, Zwolle en Assen hebben als koplopergemeenten het parttime ondernemerschap de afgelopen jaren in hun beleid opgenomen. De resultaten kwamen leverde vergelijkbare resultaten op, waarvan we hieronder we de gemiddelden gebruiken.

 

Eigen begeleiding terugbetaald

Parttime ondernemers krijgen een aanvullende uitkering op het bedrag dat zij zelf verdienen. Op die manier worden al hun inkomsten verrekend met de uitkering, inclusief begeleidingskosten. Uit de eerste cijfers blijkt bovendien dat voor de begeleiding van 58 parttime ondernemers 1 fte voldoende is. Dat levert, nog afgezien van uitstroom, een directe besparing op van € 78.500. Genoeg om hun eigen begeleiding terug te betalen.

 

Hoge uitstroom

Maar parttime ondernemerschap zorgt ook voor uitstroom van bijstandscliënten. De eerste cijfers uit de koplopergemeenten tonen in 2014 een gemiddelde uitstroom van 14 op de 58 deelnemers. Dat is 25%, wat per traject nog kan oplopen tot 40% als het doorloopt over verschillende jaren. Waarmee de resultaten aantonen dat parttime ondernemerschap de re-integratie allerminst belemmert, in tegenstelling tot de veronderstellingen.

 

Toekomstperspectief: Minder uitkering voor gemeenten

Parttime ondernemen kan gemeenten dus een forse bezuiniging opleveren. De eerste cijfers tonen aan dat een gemiddeld jaarinkomen van parttime ondernemers € 967,08 bedraagt. Overigens is dit geen gemiddelde per persoon, maar het totaal voor de gemeente per 12 maanden. De meeste parttime ondernemers doen dit namelijk niet voor de volle 12 maanden; in- en uitstroom blijven elkaar afwisselen.

 

Flexibilisering arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is aan het veranderen, met aan de onderkant een duidelijke flexibilisering. De toekomst voor veel bijstandsgerechtigden ligt dan ook in een parttime baan of het klein-ondernemerschap. Het is reëel om ervan uit te gaan dat zo’n 10% van die bijstandsgerechtigden in aanmerking komt om parttime ondernemer te worden. Dat zijn er 37.000, die dan gemiddeld ongeveer € 1000 per jaar gaan verdienen. Elke verdiende euro levert € 1,40 op aan niet betaalde uitkering (uitkering plus lasten). Op jaarbasis leidt parttime ondernemerschap op die manier tot een besparing van € 51,8 miljoen. Waarin de hogere kans op uitstroom, de betekenis voor het welbevinden van de bijstandsgerechtigde zelf en de versterking van de lokale economie nog niet eens is meegenomen.

 

Meer weten?

AfbeeldingParttime ondernemerschap zorgt niet alleen voor sociale activering, maar blijkt ook financieel rendement op te leveren. Benieuwd hoe u dit ook in uw gemeenten kunt realiseren? Neem contact op met Bob de Levita: b.delevita@radaradvies.nl – 06 2021 1636.

 

Lees ook onze eerdere artikelen over dit onderwerp:

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding

Contactgegevens

AfbeeldingRadarGroep

Veemarkt 83

1019 DB Amsterdam

T: 020 463 50 50

www.radar-groep.nl

E: info@radar-groep.nl

 

AfbeeldingStade Advies

De Pionier

Grebbeberglaan 15

3527 VX Utrecht

T: (030) 23 61 861

www.stade.nl

E: advies@stade.nl

Meer nieuws

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers RadarGroep