of 59250 LinkedIn

Nieuw voor oud

AfbeeldingSociale teams moeten mensen ondersteunen om meer op Eigen Kracht te doen. Tenminste, als je de stukken van de beleidsmakers leest. De praktijk is echter veelkleuriger. Na een dagje meelopen met een team van 25 werkers in een voormalige Vogelaarwijk vraag ik me af op welke coördinaten ze daar koersen.

Botsing met Eigen Kracht

Alle werkers zijn (nog) in dienst van de organisatie die hen uitleent. Ze schrijven ook nog tijd volgens de principes van die organisatie. Dat botst soms behoorlijk met de principes van Eigen Kracht. Ik ga mee met Daniëlle. Zij begeleidt een licht verstandelijk beperkte vrouw die ook een kind van 3 heeft dat elders wordt opgevoed. MEE heeft voor de begeleiding van deze vrouw 4 uur geïndiceerd. Op mijn vraag welke doelen ze nastreeft vertelt Daniëlle dat de vrouw goed zelfredzaam is en dat ze nu probeert haar netwerk te vergroten. Ik spreek mijn verbazing uit dat hier 4 uur in de week voor staat. ‘Tja,’ zegt Danielle, ‘ik denk dat het ook wel met minder kan, maar ik maak ze toch maar. Om aan mijn uren te komen die in mijn registratie moeten komen.’

Oef… waar is dat adagium van ruimte voor de professional gebleven?

 

Begrijpelijk

En tegelijkertijd kan ik me de reflex wel voorstellen. Eén van de organisaties is hard getroffen door de bezuinigingen van de gemeente en zou volgend jaar wel eens niet meer kunnen bestaat. Werkers van die organisatie zijn maar met één ding bezig: het vinden van een nieuwe baan. Want straks houdt ‘hun’ organisatie op te bestaan. Hoe kunnen deze werkers zich volledig richten op een nieuw aan te meten rol, een nieuw en gezamenlijk uit te vinden werkwijze? Hun aandacht ligt voor een groot deel buiten het team.

 

Doorknippen

Het doet me denken aan een uitspraak van Daniel Giltay Veth tijdens onze eerste Praktijkontmoeting die in het teken stond van Eigen Kracht. Hij poneerde de Eerste wet van Veth: ‘Voor het slagen van een sociaal team is het een voorwaarde is dat de (arbeidsrechtelijke) verbinding met oude organisaties wordt doorgeknipt.’ Ik begin er steeds meer in te geloven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Peter Heidema (Wethouder) op
Volledig eens met de heer Verhagen. De gemeente gaat de regie voeren, en laat dit doen door voldoende gemandateerde professionals, betrokken medewerkers die een breed maatschappelijk/sociale kijk op de samenleving hebben een gespecialiseerde kennis hebben op één van de deelgebieden van de decentralisaties. Ze zijn in dienst van de gemeente, werken in een overzichtelijke gebied, zodat inhoud gegeven kan worden aan kennen en gekend worden, zowel bij de inwoners als partners die mogelijk incidenteel ondersteuning bieden.

Contactgegevens

Afbeelding

RadarGroep

Veemarkt 83

1019 DB Amsterdam

T: 020 463 50 50

www.radar-groep.nl

E: info@radar-groep.nl

 

AfbeeldingStade Advies

De Pionier

Grebbeberglaan 15

3527 VX Utrecht

T: (030) 23 61 861

www.stade.nl

E: advies@stade.nl

Meer nieuws

Bloggers

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers RadarGroep