of 59250 LinkedIn

Mentorproject Goal Amsterdam: coaching van kansarme jongeren

Reageer

Sinds de start in 2004 heeft het mentorproject Goal! Amsterdam al ruim 4.500 Amsterdamse jongeren aan een mentor geholpen. Jongeren met zeer uiteenlopende achtergronden en motivaties om mee te doen: schoolverzuim, onvoldoende steun vanuit huis voor school, in aanraking geweest met politie, een traject van intensieve jeugdzorg achter de rug en ga zo maar door. Allemaal hebben ze een kleine leefwereld en ontdekken ze samen met hun mentor de stad en hun eigen dromen en talenten. Goal is op zoek naar nieuwe financiering.

Platform voor ontmoetingen

Goal biedt een platform voor ontmoetingen tussen twee totaal verschillende werelden. Jongeren in kansarme situaties krijgen de steun waaraan het ze vaak ontbreekt. Een mentor betekent heel veel in het leven van een jongere. Samen kunnen ze het verschil maken voor een betere toekomst voor de jongere. Door uitval van school of werk te voorkomen, door negatieve verleidingen uit de omgeving te weerstaan, maar vooral door samen te focussen op het behalen van positieve doelen. De praktijk toont het succes van Goal. Talloze jongeren hebben door de steun van een mentor hun school afgemaakt, meer zelfvertrouwen gekregen of een baan gevonden. 

              

Het afgelopen jaar is er bij Youssef nogal wat veranderd. Vroeger zat hij letterlijk de hele dag op de bank, nu heeft hij al bijna een jaar relevante werkervaring. Hij is daardoor zo gemotiveerd geraakt, dat hij besloten heeft om verder te gaan leren. Dat is ontzettend leuk en stimulerend om te zien. In het begin hadden het over solliciteren, en hoe hij in beweging moest komen. Inmiddels hebben we gesprekken over hoe hij dingen kan aanpakken op het gebied van werk of studie.

Matthijs


Vooral minderjarigen

Goal is voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar, maar het zijn toch vooral minderjarigen die er aan meedoen. Ruim tachtig procent zit op (V)MBO, vrijwel geen van de deelnemers heeft nog een startkwalificatie.

 

Mentorbegeleiders

Meer dan 15 scholen, jeugdzorgorganisaties en welzijnsinstellingen zorgen voor de uitvoering van Goal, waarbij ze worden ondersteund door Radar. Bij die instellingen zijn docenten, jongerenwerkers en jeugdzorgers naast hun gewone werk ‘mentorbegeleider’ voor Goal. Zij begeleiden de vrijwillige mentoren bij de coaching van de jongeren.

 

Financiers

De gemeente Amsterdam was financier van het eerste uur van Goal, met de toenmalig wethouder Aboutaleb als warm voorstander van het mentorproject. Daarna zorgden onder meer het Oranje Fonds en het VSB Fonds voor de geldstromen. Vanaf 1 januari 2015 is het mentorproject Goal weer op zoek naar nieuwe financiers.

 

Maatschappelijke betrokkenheid

Natuurlijk mag Goal niet stoppen! Het maatschappelijk belang van de coaching van kansarme jongeren is overduidelijk. Daarom komen wij graag in contact met bedrijven die Goal willen sponsoren en op die manier een bevredigende invulling kunnen geven aan hun maatschappelijke betrokkenheid en MVO-doelstellingen.

 

Goal ondersteunen

Bedrijven kunnen Goal op verschillende manieren steunen:

  • Mentoraten adopteren
    Hiermee zijn bedrijven rechtstreeks betrokken bij Goal en dus bij de jongeren. Bedrijven doneren dan niet zomaar geld in een grote pot, maar krijgen ook helder inzicht wat er met hun bijdrage (€ 1.500 per mentoraat) gebeurt en hoe het staat met de voortgang van ‘hun’ mentoraten.
  • Medewerkers als mentor
    Goal is altijd op zoek naar vrijwillige mentoren. Medewerkers van bedrijven kunnen participeren in het project door zelf als Goalmentor aan de slag te gaan. Ze helpen dan een jongere, maar leren zelf ook ontzettend veel. Over andere leefwerelden en alternatieve invalshoeken van maatschappelijke problemen.

 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Goal Amsterdam. Bekijk ter inspiratie onderstaand filmpje. Voor een vrijblijvende verkenning van de mogelijkheden om Goal te steunen kunt u contact opnemen via 020 463 50 50.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

RadarGroep

Veemarkt 83

1019 DB Amsterdam

T: 020 463 50 50

www.radar-groep.nl

E: info@radar-groep.nl

 

AfbeeldingStade Advies

De Pionier

Grebbeberglaan 15

3527 VX Utrecht

T: (030) 23 61 861

www.stade.nl

E: advies@stade.nl

Meer nieuws

Bloggers

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers RadarGroep