of 63428 LinkedIn

Lokale strategie voor preventie radicalisering in tijden van corona

Lokale strategie voor preventie radicalisering in tijden van corona
RadarAdvies Reageer

De preventie van polarisatie, radicalisering en gewelddadig extremisme op gemeentelijk niveau is extra uitdagend door de coronamaatregelen. Als gemeente herkent u waarschijnlijk dat de maatregelen zowel integrale samenwerking als contactmomenten met mensen die kwetsbaar zijn voor radicalisering bemoeilijken. In dit uit het Engels vertaalde artikel doen Lieke Wouterse, Rik Scheele en Malaz Shahhoud aanbevelingen over hoe gemeenten hun lokale strategie kunnen waarborgen en waar nodig verbeteren ten behoeve van de preventie van radicalisering in tijden van corona.

Niet alleen op straat, maar ook online is er sprake van verharding. Door de coronamaatregelen besteden mensen steeds meer tijd online en helaas is juist hier de drempel laag om extremistisch gedrag te vertonen (bron: publicatie NCTV). Eveneens zorgt de pandemie ervoor dat processen van polarisatie in een stroomversnelling terechtkomen. Verschillende gemeenten hebben dit jaar te maken gekregen met maatschappelijke onrust door demonstraties tegen de lockdown en de daaropvolgende rellen.

Voor gemeenten zorgen deze ontwikkelingen voor een aantal uitdagingen. De coronamaatregelen bemoeilijken het opzetten en onderhouden van de integrale samenwerking, omdat deze samenwerking aanvankelijk meestal offline plaatsvond. Ook is het moeilijker om in contact te komen en te blijven met mensen die kwetsbaar zijn voor radicalisering, omdat zij weinig tot geen offline contact hebben met bijvoorbeeld docenten, jongerenwerkers, wijkagenten, et cetera.


Aanbevelingen lokale strategie preventie radicalisering

Onderhoud samenwerkingsstructuren

Ondersteun eerstelijnswerkers

Onderhoud online contact

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u misschien even bellen om van gedachten te wisselen over uw vraag? Dat kan altijd. Bel gerust of stuur een e-mail naar Feline DenizFenna Canters of Malaz Shahhoud

 

U kunt uw vraag ook alvast stellen via ons contactformulier. Dan neemt een van onze adviseurs contact met u op.

 

Ja, ik stel alvast een vraag >

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingRadarGroep

Veemarkt 83

1019 DB Amsterdam

T: 020 463 50 50

www.radar-groep.nl

E: info@radar-groep.nl

 

AfbeeldingStade Advies

De Pionier

Grebbeberglaan 15

3527 VX Utrecht

T: (030) 23 61 861

www.stade.nl

E: advies@stade.nl

Meer nieuws

Bloggers

 

Afbeelding

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers RadarGroep