of 59179 LinkedIn

Leercirkels: effectieve veranderkundige aanpak voor het sociaal domein

Reageer

Gemeenten zijn hard op zoek naar praktische middelen om de dienstverlening in het sociaal domein te vernieuwen en verbeteren. Waarbij aandacht is zowel voor organisatorische veranderingen als voor verdere professionalisering van de medewerkers. Factoren die immers onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De leercirkel is een veranderkundige benadering die prima aansluit op het hedendaagse principe van de lerende organisatie, vaak aangeduid met 70-20-10.

Wat werkt en wat niet

In Leercirkels leren professionals welke nieuwe vaardigheden in hun werk effectief zijn. Zij gebruiken de opgedane vaardigheden direct in hun dagelijkse praktijk en evalueren vervolgens gezamenlijk de effecten daarvan. In de Leercirkels onderzoeken professionals dus samen en al doende ‘wat werkt en wat niet’.

 

Learning loops

De leercirkels vormen een schakel tussen de gebiedsteams waarin professionals samenwerken en de organisatie als geheel. Er is sprake van pingpongen tussen diverse niveaus van ontwikkeling. Productontwikkeling (innovatie), persoonlijke professionele ontwikkeling (professionalisering) en organisatieontwikkeling (positionering) vormen een elkaar versterkende dynamiek. We noemen dit learning loops.

 

Waarom en waartoe

Leercirkels kunnen een effectieve veranderstrategie zijn voor organisaties in het sociaal domein. Wel is het belangrijk dat zij een goed beeld hebben van het waarom en waartoe van de verandering. Waarom vraagt naar de noodzaak of urgentie van de verandering, bijvoorbeeld bezuinigingen of opdracht tot samenwerken. Waartoe vraagt naar het doel van de verandering: wat wil je als organisatie straks ‘anders’ en ‘beter’ doen?

 

Wanneer

Leercirkels kunnen behulpzaam zijn als aanpak voor organisaties die:

  • hun maatschappelijke meerwaarde opnieuw moeten bepalen (positionering),
  • innovatie zien als een gezamenlijke opgave (samen met inwoners, gemeente en partners),
  • eigenaarschap van de veranderopgave laag willen beleggen (zelfstandig werkende professionals),
  • hieraan moeten werken met minder middelen (tegelijkertijd bezuinigen én vernieuwen), en
  • vertrouwen in de kracht van leren & ontwikkelen (principes van 70-20-10)

 

Versa Welzijn

Versa Welzijn heeft met steun van In voor zorg! leercirkels gebruikt om innovatieve vormen van lichte zorg te ontwikkelen, zogenaamde arrangementen voor kwetsbare groepen. De whitepaper Leercirkels – Samen werken aan vernieuwing in het sociale domein beschrijft de ervaringen van Versa Welzijn met deze benadering.

 

AfbeeldingNeem voor meer informatie over leercirkels contact op met Wim Klei (w.klei@radaradvies.nl).

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

RadarGroep

Veemarkt 83

1019 DB Amsterdam

T: 020 463 50 50

www.radar-groep.nl

E: info@radar-groep.nl

 

AfbeeldingStade Advies

De Pionier

Grebbeberglaan 15

3527 VX Utrecht

T: (030) 23 61 861

www.stade.nl

E: advies@stade.nl

Meer nieuws

Bloggers

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers RadarGroep