of 58952 LinkedIn

Hoe kinderen leren in de wasserette en wat u daarvan kunt leren

Hoe kinderen leren in de wasserette en wat u daarvan kunt leren.

Veel Amerikaanse gezinnen zijn van de laundromat afhankelijk voor schone kleding en beddengoed. Wij kennen de laundromat vooral als decor voor Amerikaanse films. In Nederland zijn er wel wasserettes, maar als we die films mogen geloven spelen ze in Amerika een veel grotere rol dan hier. Maar voor de goede orde: de laundromats zijn echt. Vooral voor de lagere klassen zijn ze onmisbaar. Meer dan 35 miljoen Amerikanen leven onder de armoedegrens.

Leren in de laundromat

Voor Family Read & Play Spaces, een initiatief van een consortium aan charities waaronder de Clinton Foundation, gaat het om die arme gezinnen. Kinderen uit arme gezinnen lopen een groot risico op leerachterstand. Zij hebben minder toegang tot goed onderwijs en hun ouders niet genoeg geld voor goede leermiddelen thuis. Vaak kunnen de ouders ook weinig aandacht aan hun kinderen besteden omdat ze twee banen hebben of ’s nachts werken.

 

Family Read & Play Spaces is voortdurend op zoek naar manieren om leren meer in het dagelijkse leven van kansarme kinderen te introduceren. En omdat een deel van het leven van veel arme Amerikaanse kinderen plaatsvindt in, u raadt het al, de laundromat, is Family Read & Play Spaces daar hoekjes met leermiddelen gaan inrichten. Ze leggen boeken neer en hangen posters op die prikkelende vragen stellen. Terwijl de was draait krijgen kinderen een leersnack.

 

Leren & ontwikkelen

Ik haal dit voorbeeld overigens uit de Quartz, van 5 mei jongstleden: ‘Laundromats are playing an unlikely role in the effort to shrink America’s literacy gap. Dit verhaal inspireerde mij. Ik ben zelf directeur van een opleidingsinstituut, dus het onderwerp leren en ontwikkelen spreekt mij altijd aan. De Family Read & Play Spaces doen meerdere dingen die wij in ons bureau ook nastreven als het gaat om leren en ontwikkelen.

 

Uit de keuze voor laundromats als leerlocatie blijkt dat de makers goed gekeken hebben naar het dagelijkse leven van de doelgroep. In een laundromat gebeurt verdomd weinig, er staan alleen maar draaiende wasmachines. De Family Read & Play Space is de afleiding voor het kind. De kans dat het kind er gaat spelen is groot.

 

Om dezelfde reden dat een laundromat saai is, is het ook een veilige omgeving, zonder prestatiedruk. Er zijn geen klasgenoten die je pesten als je iets fout doet. Dat maakt het voor een kind een veilige plek om te leren. Net zoals thuis.

 

Dan komen wij op de woonomgeving. Ook, of beter vooral, thuis heeft het kind leerprikkels nodig. Daar ontbreekt het bij veel kansarme kinderen aan. Zij leren alleen in de formele leeromgeving van de school. Terwijl thuis leren met interactie met de ouder essentieel is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen.

 

De Family Read & Play Space kan ook een positief effect hebben op ouders die zelf bijvoorbeeld immigrant zijn en de taal nog niet goed beheersen. De posters met prikkelende vragen of spelletjes betrekt hen bij het leren van het kind. Zo komen de ouders ook in de leerstand, waar de ontwikkeling van het kind dan weer baat bij heeft.

 

Learning landscapes

De organisatie van Family Read & Play Spaces plaatst ook leermiddelen op andere locaties. Bijvoorbeeld in parken en bushaltes. Zij maken van het stedelijke gebied een learning landscape. Hoe meer de gezinnen regelmatig en herhaaldelijk met korte leerinterventies in aanraking komen, hoe groter de cumulatieve effectiviteit van al die interventies op lange termijn. Dat zijn de leerinterventies die écht impact maken op de kinderen.

 

Deze les over leren met impact geldt ook voor volwassenen. Wij hebben ook kleine leermomenten in het dagelijkse leven nodig naast de bekende formele colleges en trainingen. Als je leert schilderen, houd altijd een schetsboek bij je om af en toe buiten de les om te kunnen schetsen. Als je leert programmeren, doe regelmatig kleine oefeningen die je relatief snel en makkelijk kan afmaken. Soft-skills verbeteren leer je niet door alleen maar naar iemands uitleg te luisteren. Die leer je door gesprekken te oefenen, door luisteren te oefenen, door momenten in het dagelijkse leven te observeren.

 

Organisaties leren op vergelijkbare manieren. Zorg, net als in de laundromat, voor een veilig leerklimaat dat medewerkers regelmatig prikkelt met interessante leersnacks en zorg dat medewerkers met elkaar én met de leiders leren. Gebruik verschillende leermiddelen, over een langere periode. Daarmee verandert uw organisatie in een learning landscape met échte impact.

 

Wilt u eens praten over effectieve leerinterventies voor uw organisatie? Neem gerust contact op.

Bart Verhagen, Directeur RadarVertige020 643 3813.

 

Afbeelding

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding

Contactgegevens

AfbeeldingRadarGroep

Veemarkt 83

1019 DB Amsterdam

T: 020 463 50 50

www.radar-groep.nl

E: info@radar-groep.nl

 

AfbeeldingStade Advies

De Pionier

Grebbeberglaan 15

3527 VX Utrecht

T: (030) 23 61 861

www.stade.nl

E: advies@stade.nl

Meer nieuws

Bloggers

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers RadarGroep