of 59345 LinkedIn

Experimenteren met basisinkomen

3 reacties

Gemeenten moeten de hen beschikbare ruimte gebruiken om te experimenteren met het basisinkomen. De praktijk biedt namelijk voldoende mogelijkheden om te zoeken naar een oplossing voor het huidige uitkeringssysteem.

Laten we eens drie varianten bekijken waarmee gemeenten op lokaal niveau met het basisinkomen kunnen experimenteren:

 

1.   Basisinkomen op driekwart van bijstandsniveau

Met een basisinkomen van € 750 heeft de bijstandsgerechtigde de uitdaging om zelf het resterende bedrag tot een volledige uitkering bij elkaar te verdienen. Dat kan met parttime werk, als zelfstandige of door middel van handel. Verrekening van inkomsten vindt achteraf plaats via aanvulling of juist afroming. Goede afspraken om de inkomsten uiteindelijk boven het bijstandsniveau te laten uitkomen kunnen in dit geval voor extra motivatie zorgen.

 

2.   Basisinkomen op bijstandsniveau

In dit geval is het basisinkomen voor de uitkeringsgerechtigde gelijk aan de bijstandsuitkering. Dit heeft als voordeel dat er geen aanvullende uitkering nodig is. Daar staat tegenover dat de meeste inkomsten verrekend zullen moeten worden, waardoor het weinig stimulerend is. Dat is op te vangen door af te spreken dat de inkomsten ook boven het bijstandsniveau uit mogen komen.

 

3.   De coöperatie

Een coöperatie biedt de mogelijkheid aan leden, in dit geval de uitkeringsgerechtigden, om een eigen onderneming op te zetten. Het met elkaar verdiende geld investeren zij vervolgens weer in de coöperatie en de afzonderlijke bedrijven, waardoor de inkomsten nooit boven de bijstandsnorm uitkomen. Maar ondertussen kunnen zij wel beschut experimenteren met het opzetten van een onderneming. Waarmee zij later, op de reguliere arbeidsmarkt, hun voordeel kunnen doen. De bijstandsgerechtigden ontvangen dus een basisinkomen en mogen experimenteren zonder dat inkomen te verliezen. Het moet dan wel via de coöperatie lopen en er moeten goede afspraken zijn met de sociale dienst over de inkomsten.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over parttime ondernemerschap of wilt u experimenteren met het basisinkomen? Neem contact op met Bob de Levita (b.delevita@radaradvies.nl) of Merle Verdegaal (m.verdegaal@radaradvies.nl).

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Pijlman op
Doet dit geen afbreuk aan het begrip basisinkomen? Een basisinkomen is een inkomen dat iedereen krijgt. Niet alleen 'uitkeringsgerechtigden'. Dit moet op zo'n niveau liggen dat je ermee kunt overleven. Het voordeel is dat alle toeslagen, kortingen en andere regeltjes vervallen.

In dit voorbeeld wordt het alleen gebruikt voor mensen in de bijstand waarbij er blijkbaar toch weer allerlei regels worden opgelegd.

Het verschil met de huidige situatie (waar ik gelukkig weinig van weet) en optie 2 is me ook niet duidelijk.
Door D. Siemons op
Sorry : moet zijn "toeslagen die gaan vervallen" zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kindertoeslagen enz. Tenslotte is het de bedoeling bij een basisinkomen dat het mede betaalbaar wordt doordat veel ambtenaren dan hun baan verliezen.
Door D. Siemons op
Volgens de Basis Inkomen Partij (BIP) zou een basisinkomen € 1500 per persoon per maand moeten zijn om de toelagen die gaan vervangen te compenseren. Bij een inkomen van € 750 kunnen niet eens de vaste lasten dan worden betaald. Wie kan garanderen dat er genoeg parttime werk is om voldoende inkomen te vergaren? En hoe zit het met mensen die door een handicap niet kunnen werken?

 

Afbeelding

Contactgegevens

AfbeeldingRadarGroep

Veemarkt 83

1019 DB Amsterdam

T: 020 463 50 50

www.radar-groep.nl

E: info@radar-groep.nl

 

AfbeeldingStade Advies

De Pionier

Grebbeberglaan 15

3527 VX Utrecht

T: (030) 23 61 861

www.stade.nl

E: advies@stade.nl

Meer nieuws

Bloggers

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers RadarGroep