of 59162 LinkedIn

Chaim Wannet

Trainer – opleidingsadviseur bij RadarVertige

Vanuit mijn jarenlange ervaring in de jeugdzorg heb ik mezelf een redelijk beeld kunnen vormen van de vragen, wensen en grieven die leven bij medewerkers in het sociaal domein. Die kennis gebruik ik nu door trainingen voor sociaal professionals te verzorgen. Tijdens de sessies die ik in dat kader bijwoon hoor ik van deelnemers veel verhalen uit de praktijk. Over agressie en geweld, kwetsbaarheid, opvang, nazorg en de behoefte aan houvast, richtlijnen en (gedrags)protocollen. Die verhalen wil ik in dit blog laten doorklinken, om vervolgens in te gaan op achterliggende problemen en mogelijke oplossingen.

 • Opvang en nazorg bij incidenten

  Reageer

  “Nee, ik heb dat incident toen nergens gemeld of zo. Waarom zou ik? Dat levert alleen maar extra frustratie op, want je hoort er nooit meer wat van.” Telkens weer schrik ik als ik zoiets hoor van deelnemers aan de werkgroep Omgaan met emotioneel en agressief gedrag. Het meldings- en afhandelingssysteem is er toch juist om medewerkers te helpen? Om ze na incidenten zorgvuldige opvang en nazorg te bieden?

 • Omgaan met digitale agressie

  4 reacties

  “STELLETJE HONDENKOPPEN” “NUTTELOZE LEEGHOOFDEN” “Harteloze sadist!!!!!!” En dan hou ik het nog netjes…

 • De kracht van feedback…

  3 reacties

  Zelf vraag ik tijdens en na afloop van een training vaak wat de deelnemers goed vonden en vooral ook wat er beter kan. Dat is waardevolle informatie voor een volgende keer. En het helpt mij om nog betere trainingen te maken en te geven. Tijdens onze trainingen hoor ik deelnemers best wel eens mopperen op hun collega’s of over een andere afdeling. Dan gaat het vaak over kleine dingetjes, zoals koffiebekers laten staan na een vergadering of een niet of onvolledig ingevulde agenda. Hoe onbeduidend ook, als dat soort dingen blijft gebeuren groeien de irritaties en ontstaat gaandeweg een negatieve spiraal. De sfeer op een afdeling of binnen een organisatie kan daar een flinke knauw van krijgen.

 • Agressie en dementie

  1 reactie

  Deze keer wil ik in het kader van agressie en weerbaarheid een minder voor de hand liggend onderwerp aansnijden. Ik geef regelmatig trainingen aan zorgmedewerkers. Die mensen krijgen in zowel thuiszorg als verzorgingshuizen veel te maken met dementerende patiënten. Daarbij staan ze soms bloot aan gedrag waarvan ze denken dat ze er weinig aan kunnen veranderen. Dat hoort bij het werk, vinden ze. Ze leggen zich neer bij allerlei vormen van ongewenst en agressief gedrag, inclusief de blauwe plekken of erger die daar het gevolg van zijn.

 • Goede afspraken maken over alarmopvolging

  Reageer

  Laatst kreeg ik tijdens een training Omgaan met emotioneel en agressief gedrag (emotioneel gedrag hoort er zeker bij en verdient ook aandacht) een legitieme vraag van een deelneemster. We hadden het erover hoe je kunt reageren als je merkt dat een gesprek uit de hand loopt. “Maar wat is nou de eventuele rol van mijn collega’s? Hoe weten zij wanneer ik hulp nodig heb, en zijn er ook situaties te bedenken dat zij actief ingrijpen op een escalerende situatie?” Dat gaat over alarmopvolging, daar zijn best wat zinnige dingen over te zeggen. Ik merk dat het helaas nog niet overal is geregeld.

 • Interactief theater biedt stof tot nadenken

  1 reactie

  Ook aan medewerkers van de gemeente Amsterdam geeft RadarVertige trainingen Omgaan met emotie en agressie. Dit jaar hebben we in dat kader ook geholpen bij de organisatie van de stuurgroepbijeenkomst Veilige Publieke Taak Amsterdam/Amstelland. Half oktober zijn de diverse betrokkenen binnen de gemeente weer bij elkaar geweest. Om de stand van zaken, vorderingen en ontwikkelingen omtrent de Veilige Publieke Taak (VPT) door te nemen. En om met elkaar ervaringen te delen en vast te stellen hoe je je het best kunt gedragen bij incidenten.

 • Mystery guest legt vinger op zere plek

  Reageer

  De meeste organisaties waar ik kom hebben hun agressiebeleid heel behoorlijk op orde, op papier. Zo is er aandacht besteed om de werkplekken veilig te maken, is er een agressieprotocol opgesteld, en de medewerkers hebben trainingen gevolgd. In theorie ziet het er goed uit, alleen in de praktijk blijkt niet iedereen zich aan de richtlijnen te houden.

 • Stimuleer groen gedrag

  Reageer

  In mijn blog over de AgressieWijzer kwamen de drie risiconiveaus groen, oranje en rood al kort ter sprake. Over sommige gedragingen zijn we het snel eens, dat is niet gewenst (rood) gedrag. Alleen blijkt het soms lastiger om daarover als team overeenstemming te hebben. In de praktijk blijkt het best moeilijk om ter plekke direct onderscheid te maken tussen met name emotie (oranje gedrag) en agressie (rood gedrag). Ik merk dan ook dat we daar tijdens trainingen en gesprekken veel aandacht aan besteden. Heel belangrijk, maar in feite ben je dan wel bezig met de negatieve aspecten. Mooier zou zijn om preventief te werken en aandacht te besteden aan gewenst gedrag (groen). Daarom wil ik mijn aandacht nu juist richten op groen gedrag, op het positieve.

 • Duidelijke afspraken over agressie dankzij de AgressieWijzer

  3 reacties

  In mijn vorige blog had ik het over de risico’s die ambulant werk met zich meebrengt en dat de bestaande afspraken (nog) onvoldoende zijn afgestemd op de veranderende werkomstandigheden. Zeer terecht kwamen daarop enkele reacties die wezen op praktische instrumenten om huisbezoeken veiliger te maken. Die hulpmiddelen zijn er zeker, en het lijkt me goed om er hier meteen een paar te benoemen.

 • Veilig ambulant werken

  6 reacties

  De tegenwoordige jeugd- en gezinswerkers gaan steeds vaker op huisbezoek. Deze zogenoemde ambulante manier van werken betekent dat ze minder vanuit een voor hen vertrouwde omgeving zoals kantoor werken. Een ontwikkeling die vraagt om een heroriëntatie op het gebied van met name de veiligheid.

Afbeelding

Contactgegevens:

RadarGroep

Veemarkt 83
1019 DB Amsterdam
T: 020 463 50 50
www.radar-groep.nl
E: info@radar-groep.nl

Bloggers

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers