of 64621 LinkedIn

Sociale onderneming slaagt door juiste samenwerking en support

Sociale onderneming slaagt door juiste samenwerking en support. Met Move2Social als praktische versneller
Reageer

Met Move2Social als praktische versneller.

De samenleving verandert. En dat vraagt om een andere rolverdeling tussen overheid, inwoners en bedrijven. Waarbij de overheid maatschappelijke initiatieven ondersteunt en faciliteert. Initiatieven die ambtenaren en politici niet zelf bedenken. Maar die ook niet door de markt alleen van de grond komen. Als de overheid en de markt elkaar daar vinden, kunnen slimme ideeën uitgroeien tot sociale ondernemingen. Het concept Move2Social helpt dit proces te versnellen.

Maatschappelijke motor
Engeland kent al een langere traditie van ‘social firms and enterprises’, zoals het fenomeen daar heet. Op 64 miljoen inwoners zijn er zo’n 70.000 sociale ondernemingen actief, waarin een miljoen mensen werken. Dat komt overeen met 1,5% van de bevolking. In vergelijking hiermee staat sociaal ondernemerschap in ons land nog in de kinderschoenen. Wij tellen momenteel op 16 miljoen mensen ongeveer 4.000 sociale ondernemingen, met 45.000 banen (oftewel: 0,3% van de bevolking). Maar wel met een banengroei van 24% tussen 2014 en 2016. Sociaal ondernemers zijn dus een motor voor werkgelegenheid én maatschappelijke impact.

 

Op zoek naar kennis en financiering
Veel overheden, onderwijsinstellingen, financiers, bedrijven en ondernemende burgers zoeken nu naar manieren om met innovatieve ideeën maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Hoe creëer je bijvoorbeeld werk voor mensen met een beperking? Of hoe zorg je voor duurzaam beheer van de openbare ruimte? Zonder daarbij afhankelijk te zijn van een permanente subsidiekraan, en met een verdienmodel waarin klanten en opdrachtgevers betalen voor een toegevoegde waarde? Geen van de partijen kan dat op eigen houtje voor elkaar krijgen. Want voor een gezond financieringsplaatje heb je geldstromen nodig vanuit verschillende stakeholders. En om een creatieve vinding uit te werken tot een goed businessplan, zijn de juiste kennis en vaardigheden onmisbaar.

 

Gevonden in nieuw partnerschap
De oplossing hiervoor? Nieuwe partnerships en vandaaruit actieve support aan startende sociale ondernemingen. Zodat zij met een sterk plan en voldoende financiering uiteindelijk op eigen benen kunnen staan. Move2Social maakt die beweging mogelijk. In Twente is dit concept onlangs voortvarend afgetrapt. Tien partners vanuit overheid, onderwijs en bedrijfsleven – waaronder KplusV – hebben de krachten gebundeld om sociaal ondernemers in spe een steun in de rug te geven. Inmiddels zijn bijna vijftig initiatieven gespot. Hiervan gaat een eerste groep van zo’n tien man bouwen aan een ondernemingsplan. Met coaching door ervaren ondernemers en met een afsluitende pitch voor een financieringstafel. Zo ontstaan er werkbare plannen die met serieus geld succesvol in de praktijk kunnen worden gebracht.

 

Boost aan start of groei
Adviseur Geert van Dijk staat aan de wieg van Twente Move2Social: “Dit is echt een mooie publiek-private krachtenbundeling, waarmee we het ‘maatschappelijke verschil’ gaan maken. KplusV is partner omdat we geloven in zo’n samenwerking. Als projectleider helpen wij bij het werven en selecteren van initiatieven. En we begeleiden en inspireren de sociaal ondernemers bij het klaarstomen van hun businesscase voor de financieringstafel. De beste ideeën krijgen hiermee een volwaardige start of een push in hun groei.”

 

Interesse gewekt?
Wil je in jouw regio ook een extra impuls geven aan sociaal ondernemerschap? Move2Social kan die versneller zijn. Wissel er eens over van gedachten met onze adviseurs Geert van Dijk of Joost Clarenbeek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

KplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers