of 64621 LinkedIn

‘Integratie van vluchtelingen? Werk samen met werkgevers’

‘Integratie van vluchtelingen? Werk samen met werkgevers’. In gesprek met Nuray Dogan over vluchtelingenaanpak in gemeente Voorst.
Reageer

In gesprek met Geert van Dijk over vluchtelingenaanpak in gemeente Voorst

Al maanden erg actueel voor de gemeenten in ons land: de vluchtelingenkwestie. Want hoe ga je om met die toenemende stroom vluchtelingen? Adviseur Geert van Dijk buigt zich over deze vraag en denkt mee met gemeenten, zoals het Gelderse Voorst. “Banen – en dus de samenwerking met werkgevers – zijn essentieel om de integratie van vluchtelingen te laten slagen.”

 

Wanneer kwam jij in beeld?
“Dat gebeurde al bij het verkennende onderzoek. Gevolgd door een plan van aanpak om de extra opvang in de praktijk te brengen. De rode draad door dit plan is om de integratie en participatie van vluchtelingen te vergroten. Want alleen zo kun je de opvang tot een succes maken. Ik hanteer hierbij acht speerpunten:
1. Match de vraag naar huisvesting met het aanbod.
2. Plaats een statushouder in een kansrijk integratieklimaat.
3. Realiseer draagvlak bij de omwonenden.
4. Zet hiervoor een goede communicatiestrategie op.
5. Zorg er ook voor dat de statushouder zijn verantwoordelijkheid pakt.
6. Organiseer passend onderwijs.
7. Voorzie in voldoende banen.
8. En betrek daarbij je maatschappelijke partners.”

 

Welk speerpunt is volgens jou fundamenteel?
“Om te kunnen integreren en participeren in de samenleving, is het hebben van werk cruciaal. Als gemeente kun je hieraan effectief bijdragen door de expertise en vaardigheden van een statushouder scherp in beeld te krijgen, en hem te ondersteunen in zijn banenzoektocht. Daarnaast is het belangrijk intensief samen te werken met werkgevers. Zodat zij de vluchteling uiteindelijk een baan en begeleiding kunnen én willen bieden. Ook goed onderwijs helpt hierbij. Wanneer de statushouder de Nederlandse taal beheerst en vakkennis heeft, maakt hij immers meer kans op de arbeidsmarkt.”

 

Waarom KplusV als medespeler?
“Die vraag kunnen we natuurlijk het beste stellen aan Voorst zelf. Maar als je het mij vraagt … KplusV kent de wereld van gemeenten door en door. Daardoor kunnen we goed meedenken, -onderzoeken, -schrijven en -oplossen. En we zijn echte netwerkers. We weten de juiste samenwerkingspartners te vinden en verbinden. In het vluchtelingenvraagstuk kunnen we bijvoorbeeld lijnen leggen tussen de gemeente en werkgevers, onderwijsinstellingen, woningcorporaties en zorgorganisaties. Deze partijen zitten in ons netwerk én hun werkvelden zijn onze focus.”

 

                       

Volgens gemeentesecretaris Eric van Leeuwen:
“Voorst en KplusV hebben al op meerdere terreinen samengewerkt; zowel in het sociaal als in het fysiek domein. Toen wij een projectleider zochten voor het vluchtelingenvraagstuk, was het contact met KplusV dus snel gelegd. Nuray werkt deze opdracht met diverse maatschappelijke partners uit. Dat netwerken is hier essentieel én inderdaad de kracht van KplusV. De komende tijd zet Nuray zich in om het gekozen vluchtelingenbeleid verder gestalte te geven, samen met de Voorster samenleving. Een forse klus!”

 

Jouw tips voor andere gemeenten?
“Richt je niet alleen op het acute probleem (de noodopvang van vluchtelingen), maar sorteer voor op de fase erna (waarin statushouders een woning, onderwijs, werk en zorg nodig hebben). Schiet dus niet gelijk in de actie, maar werk toe naar een langetermijnstrategie. Betrek hierbij direct je maatschappelijke partners, voor zo veel mogelijk draagvlak en medewerking.”

 

Meer weten?
Op zoek naar de juiste vluchtelingenaanpak voor jouw gemeente? Wissel dan eens van gedachten met onze adviseurs Janine Steenbergen en Geert van Dijk. Lees ook ons artikel ‘KplusV ondersteunt gemeenten bij aanpak vluchtelingenstroom’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

KplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers