of 64621 LinkedIn

3 vragen aan sociaal ondernemer ‘Sheltersuit’

3 vragen aan sociaal ondernemer ‘Sheltersuit’. Over de samenwerking met de gemeente.
KplusV Reageer

Over de samenwerking met de gemeente.

Succesvolle partnerships tussen gemeenten en sociaal ondernemers helpen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Echter in onze dagelijkse praktijk als adviseur voor beide partijen, ervaren wij dat het samenwerken tussen gemeenten en sociaal ondernemers nog niet van zelf gaat.

Dit blijkt ook uit o.a. het onderzoek ‘Zicht op Duurzame Samenwerking’ van PwC en is één van de directe aanleidingen voor het ontstaan van de City Deal Impact Ondernemen. Gemeenten spreken vaak een andere taal en sociaal ondernemers hebben moeite om zich te oriënteren binnen het gemeentelijk apparaat. Dit is jammer, want juist gemeenten en sociaal ondernemers streven vaak dezelfde maatschappelijke doelen na en kunnen door samen te werken hun impact vergroten en verduurzamen.

 

De tweede in de reeks is sociaal ondernemer Youp Meek van Sheltersuit. Zij ontwerpen en produceren unieke producten voor daklozen. Zoals een Sheltersuit (jas met een aanritsbare slaapzak) en een Shelterbag (een matje die getransformeerd kan worden tot eenpersoonstent). Impact maakt Sheltersuit aan de hand van drie pijlers: (1) warmte bieden, (2) upcycling van restmateriaal en (3) creëren van nieuwe banen. Vorig jaar hebben zij maar liefst 1000 Sheltersuits en 1200 Shelterbags uitgedeeld.

 

           “Sociaal ondernemers kleuren behoorlijk buiten de lijntjes. En eigenlijk vraag je de gemeente dat ook te doen, maar dat doen ze niet.”

 

Welke hobbels ervaar je in het algemeen als sociaal ondernemer?

“Moeten we één van onze pijlers afstoten? Hadden we wel een atelier moeten starten? Er gaat veel tijd en energie in mensen zitten en dat brengt wel iets met zich mee. Of wat dacht je van het verwerken van restmateriaal. Als je ziet hoeveel tijd daarin gaat zitten. Vanuit commercieel oogpunt kun je daar vraagtekens bij zetten. Sociaal ondernemen kost vaak wat meer energie.”


Welk probleem los je op voor de gemeente?

“Wij zijn dit jaar ontzettend gegroeid. Op dit moment hebben we 17 mensen aan het werk in ons atelier in Enschede. Twee daarvan konden door de gemeente met moeite ergens geplaatst worden. De sfeer bij ons is goed en ze doen werk waar ze goed in zijn. Verder werken wij niet heel veel samen met de gemeente. Het is over het algemeen niet een partij die snel buiten de gebaande paden durft te treden en dat hebben wij als sociale onderneming wel nodig.”


Waar heeft de gemeente je mee geholpen?

“De gemeente heeft ons geholpen met onze huisvesting. We groeien nu uit ons jasje dus wellicht kunnen ze ons helpen met het zoeken van een nieuwe locatie. Ook heeft de gemeente ons geholpen met het vinden van werknemers voor in het atelier, hebben we afspraken kunnen maken voor de inzet van vrijwilligers en zijn ondersteuningsprogramma’s voor sociaal ondernemers zoals Move2Social Twente heel waardevol.

 

In 8 stappen het sociaal ondernemerspotentieel in jouw gemeente benutten?

 

 

 

Afbeelding

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

KplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers