of 59250 LinkedIn

Zorg en gemeenten ontmoeten elkaar. Expertisetafel ‘Het keukentafelgesprek’

Reageer

JS Consultancy en GrowWork hebben expertisetafels georganiseerd waar managers uit de zorg en van gemeenten elkaar ontmoetten. De deelnemers spraken over de voorwaarden om ‘Het Keukentafelgesprek’ tot een succes te maken: wat moet je als manager doen om je medewerker succesvol te laten werken aan de keukentafel en in multidisciplinaire teams, zoals wijkteams?

De Expertisetafels waren een afspiegeling van het wijkteam: mensen uit heel verschillende disciplines ontmoetten elkaar en waren vooral verbaasd over wat ze met elkaar gemeen hebben. De manager uit een gemeente die zegt: ik weet soms niet in welke mate ik zorgaanbieders kan vertrouwen. De manager van een zorgaanbieder die zegt: ik weet soms niet in welke mate ik de gemeente kan vertrouwen. Bij elke expertisetafel was de conclusie: als we meer mét dan óver elkaar spreken, kunnen we van elkaar leren. Een goed contact met de andere betrokken partijen is misschien wel de belangrijkste randvoorwaarde voor een manager die medewerkers ondersteunt bij keukentafelgesprekken en wijkteams.

Andere voorwaarden zijn:

 

  • selectie, training en coaching van medewerkers. Welke nieuwe vaardigheden en competenties worden van betrokken professionals gevraagd en hoe kun je die ontwikkelen? Niet iedereen kan het, meer medewerkers dan je soms denkt kunnen het leren;
  • weghalen van concurrentie uit het keukentafelgesprek en het wijkteam. Dat betekent scheiden van regie en uitvoering. Waar de regie zorgt dat goede afspraken gemaakt kunnen worden tussen soms concurrerende organisaties, kan de professional in het wijkteam in vrijheid opereren. Winsten in zowel doelmatigheid als kwaliteit van 20, 30, 40 procent worden dan vaak al in het eerste jaar gerealiseerd;
  • organiseren in ‘dakpannen’ die over elkaar vallen om efficiency en effectiviteit te realiseren. Scheiden van regie en uitvoering is essentieel. Maar verbinden ook. Dat kan bijvoorbeeld door verbindingsofficieren of het regelmatig organiseren van overleg of platforms waar regie en uitvoering elkaar ontmoeten.

 

JS Consultancy en GrowWork bieden gemeenten en zorginstellingen ondersteuning bij het creëren van de juiste randvoorwaarden voor samenwerking met cliënten en tussen professionals. Wilt u de vaardigheden en competenties van uw professionals ontwikkelen welke nodig zijn voor vraagverheldering, versterken van eigen kracht en zelfregie van cliënten en hun netwerken, en samenwerking in de wijk rondom de cliënt? Download hier het opleidingsprogramma ‘Het Keukentafelgesprek en meer…..’.

 

Wilt u voor uw eigen organisatie of voor een regionaal of lokaal samenwerkingsverband waarin u participeert ook een dergelijke bijeenkomst organiseren? Wij doen dit graag! Bel de afdeling Opleidingen op 023 – 551 23 33 of via opleidingen@jsconsultancy.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingContactgegevens

Michel Kollau

Alpha Tower,

De Entree 19-21
1101 BH Amsterdam
Tel. 088 – 33 02 100

www.jsconsultancy.nl

Afbeelding    Afbeelding    Afbeelding

Meer nieuws

Agenda

Bekijk hier onze events en expertisebijeenkomsten.

Whitepapers Sociaal

AfbeeldingVan transitie naar transformatie in het Sociaal Domein

Ontwikkelingen in het sociaal domein