of 65101 LinkedIn

Werkgevers én werknemers meer skillsgericht denken

Werkgevers én werknemers meer skillsgericht denken. De arbeidsmarkt is in transitie
CrossOver Reageer
De arbeidsmarkt is in transitie. Waar eerder vooral werd gekeken naar diploma's in de sollicitatieprocedure is dit nu voor kraptesectoren, zoals de techniek, niet meer haalbaar. Werkgevers in techniek kunnen het zich niet meer permitteren om kandidaten alleen op diploma's te selecteren. Immers: er zijn simpelweg te weinig passende gediplomeerden, en het tekort wordt dan niet opgelost.

Om een werkend systeem van werk naar werk in de techniek te realiseren, moeten zowel werkgevers als opleiders en werkzoekende-partijen de komende jaren anders gaan werven en opleiden voor techniek. Dit is nieuw voor hen. Werkwijzen, interne processen, benadering van kandidaten en nieuwe medewerkers moet voor veel bedrijven op de schop.


De werkgevers


Partijen als de gemeente, UWV, het WSP, maar vooral ook (grote) technische werkgevers zijn hier niet op ingericht. Veiligheidseisen in de technische sector, maar ook onwetendheid over hoe het anders kan, zorgen ervoor dat zij-instroom niet mogelijk is, of dat zij-instromers snel weer uitstromen.

 

Het is van belang dat niet alleen werkzoekenden zichzelf skillsgericht in de markt zetten, maar dat ook bedrijven zich intern zo organiseren dat zij de juiste mensen werven, hen passend onboarden en begeleiden. CrossOver is in samenwerking met House of Skills gestart met een traject "Interne transitie richting een skillsgerichte organisatie". Technische bedrijven, uit het netwerk van CrossOver, als Van Dorp en Ijskoud BV gaan met House of Skills aan de slag om hun zichzelf klaar te stomen voor de skillsgerichte arbeidsmarkt. De inzichten die we in deze trajecten opdoen, zullen uiteraard ook hier gedeeld worden. 


De werknemers


De routekaart: zij-instromers richting werk in techniek en bouw

Project vanuit samenwerkingsverband ASTA

“Ik denk dat de technische sector misschien wel iets voor mij is. Ik heb mijn hele huis opgeknapt.”, geeft een werkzoekende bij het WSP aan. “Welke richting in de techniek lijkt jou het meest interessant? Je kunt namelijk allerlei kanten op!”. “Ik zou het niet weten… welke richtingen bestaan er allemaal?”.


In de technische sector is een verscheidenheid aan functies te vinden. Om te zorgen dat een werkzoekende duurzaam werk in de techniek of bouw vindt, is het belangrijk te zorgen dat de nieuwe functie aansluit bij de skills die iemand bezit. In zijn/haar loopbaanpad richting techniek en/of bouw is het daardoor van belang in kaart te brengen welke skills iemand heeft en welke functies hierbij aansluiten.


Vanuit het Arbeidsmarktsamenwerkingsnetwerk Techniek Amsterdam (ASTA) ontwikkelde House of Skills en CrossOver, samen met VTi, Wij Techniek, IW NH, WSP Groot Amsterdam en Gemeente Amsterdam een routekaart om werkzoekenden effectief richting een passende functie in techniek te bewegen.

Afbeelding


Door middel van de Techniek en Bouwscan wordt globaal in kaart gebracht welke richting in techniek aansluit bij iemands voorkeuren. Daarna wordt door middel van de paskamer gekeken welke functies het meest passend zijn.


Hier vind je de routekaart richting werk in techniek en bouw.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCrossOver

Mauritskade 64

1092 AD, Amsterdam
Tel.nr. 06 44 90 59 57
www.projectcrossover.nl
josje@projectcrossover.nl

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers