of 65101 LinkedIn

Josje Damsma

richtte in 2013 samen met Bernold Nieuwesteeg de sociale onderneming CrossOver op. In 2011 werkten ze samen aan het thema ‘Maak werk van de Toekomst’. Sindsdien is zij op verschillende manieren actief om de arbeidsmarkt van Nederland te verbeteren. Zo richtte ze de sociale onderneming ‘JO Cadeau’ op met als doel om zzp’ers in Nederland aan meer werk te helpen, door ze als cadeaus te verpakken. Hiermee heeft ze honderden zzp’ers aan nieuwe klanten geholpen. Zij heeft hiervoor o.a. een partnerschap met het Ministerie van Sociale Zaken georganiseerd. Op dit moment is zij full-time directeur van CrossOver: een sociale onderneming met als missie om bij te dragen aan voldoende technische vakmensen met slimme handen, om Nederland de komende 100 jaar duurzaam en welvarend te houden. Ze is een echte verbindende ondernemer, maar heeft ook in de academische wereld haar sporen verdiend: na de studies politicologie en geschiedenis promoveerde ze in de geschiedwetenschap. Josje geeft in het ondernemerspanel op BNR Nieuwsradio sinds 8 jaar regelmatig haar mening over actualiteiten. 

 

Achtergrond

Skills: resultaatgericht, verbinder, enthousiasmerend, schrijft op dit moment een boek over meer waardering voor vakmanschap en leest graag veel en snel.


Opleidingen:

PhD Geschiedenis, Master of Science politicologie (cum laude), Research Master geschiedenis (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam, visiting scholar Columbia University, New York.


Projecten

 • De afgelopen 7 jaar leiding gegeven aan projecten rondom werk-naar-werk, leven lang leren en het behouden van technische vakmensen
 • Opzet en professionalisering van de TechCrossOver – het leiderschapsprogramma voor technische vakmensen en teamleiders. Inmiddels 11 edities, met 300 deelnemers van 40 technische organisaties hebben deelgenomen (o.a. Alliander, VodafoneZiggo, TenneT, Engie en Vitens). 
 • Leiding gegeven aan verschillende actie-onderzoeken in opdracht van  de WENB, SER Noord-Nederland, Amsterdam Economic Board, House of Skills, Bouwend Nederland, WIJ Techniek etc.  
 • Betrekken van de leden van de Raad van Advies van CrossOver: In de Raad van Advies van CrossOver nemen de volgende leden zitting: Hans Biesheuvel, Job Cohen, Mayke van Keep, Linde Gonggrijp, Tijmen Klein Bronsvoort en Harald Tepper.
 • Wie legt de zonnepanelen en bouwt de huizen?

  1 reactie

  Deze maand las ik met grote verbazing in de NRC dat we in Nederland vooral meer hoogopgeleiden nodig hebben. Dit past in een algehele trend van overwaardering van theoretische opleidingen en onderwaardering van praktisch vakmanschap.

 • "Wie zorgt er eigenlijk voor dat de duurzaamheidsdoelen behaald worden?"

  Reageer

  Hoe halen we de duurzaamheidsdoelen wél?

  De energietransitie, het woningtekort en de vergrijzing: drie grote uitdagingen voor de toekomst van Nederland. Als we een duurzamere economie willen creëren, zullen we nieuwe bronnen van energie moeten ontwerpen en aanleggen. Als we ervoor willen zorgen dat iedereen in een eigen huis kan blijven wonen, zullen we een gigantisch aantal nieuwe woningen moeten bouwen. En als we met een steeds ouder wordende bevolking de zorg op peil willen houden, moeten de technische hulpmiddelen in ziekenhuizen en in huis van de hoogste kwaliteit zijn.

 • Beleid voor de arbeidsmarkt? Begin bij bedrijven

  2 reacties

  De mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is een groot probleem. En het ziet er niet naar uit dat het binnenkort beter gaat. Voor zover het goede nieuws. Aan de ene kant heb je steeds meer mensen die werk doen wat nu of zeer binnenkort overbodig is, zoals administratief of financieel-ondersteunend werk. Aan de andere kant is er in de vitale beroepen een groot tekort aan goed personeel: in de zorg, het onderwijs en in de techniek en bouw. Mede door corona worden er nu miljoenen aan subsidie tegenaan gegooid om deze mismatch op te lossen. Maar te vaak worden de werkgevers te laat betrokken.

Contactgegevens

AfbeeldingCrossOver

Mauritskade 64

1092 AD, Amsterdam
Tel.nr. 06 44 90 59 57
www.projectcrossover.nl
josje@projectcrossover.nl

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers