of 64621 LinkedIn

De rol van PPS'en in de technische branche

CrossOver Reageer

Het is tegenwoordig conventional wisdom dat de situatie in de technische sector onhoudbaar is en dat er nu actie moet worden ondernomen. Er zijn ontzettend veel extra handen nodig om de energietransitie en bouwopgave te realiseren, terwijl het aantal MBO studenten in de techniek daalt en de vergrijzing alleen maar toeneemt. Dit levert een behoorlijk tekort aan technische vakmensen op. Het tekort aan technici is niet door één partij op te lossen, vandaar dat veel partijen samenwerken in de vorm van publiek-private samenwerkingen. Vanuit CrossOver hebben wij vorige week een interactieve webinar georganiseerd om hierover in gesprek te gaan met betrokkenen. Wat hebben we allemaal besproken? Lees het hier!

Webinar over de rol van PPS’en in (zij-)instroombevordering in de techniek

De afgelopen jaren is er een veelvoud aan initiatieven opgezet door publiek private samenwerkingen (PPS) om de (zij-)instroom in de techniek en bouw te bevorderen. Eerder publiceerde wij vanuit CrossOver een whitepaper over de rol van PPS’en in het werk-naar-werk systeem in de technische sector.

 

Als vervolg op de whitepaper organiseerden wij onlangs een interactieve webinar. Tijdens de webinar gingen wij in gesprek met geïnteresseerden over de rol van PPS’en, de uitdagen en oplossingen, om gezamenlijk het systeem van werk-naar-werk in de techniek te verbeteren. Er was een grote opkomst, in totaal woonden 40 enthousiaste deelnemers de webinar bij. De deelnemers kwamen van verschillende achtergronden van het Leerwerkloket Twente tot aan de provincie Noord-Holland en verschillende initiatieven zoals Van Bank naar Bouw en MyTec. Dit leverde levendige discussies op in de chat!

 

We zien PPS´en als deel van de oplossing omdat deze maatschappelijke uitdaging niet door één partij opgelost kan worden. We zien echter dat het effect van publiek-private zij-instroomtrajecten tot nu toe te beperkt is. Terwijl er ontzettend veel mooie initiatieven opgezet worden, gaan er maar honderden zij-instromers van A naar B, in plaats van de duizenden die nodig zijn. Wil je meer weten over de obstakels en de kansen voor de toekomst voor PPS’en? Download dan onze whitepaper hier.

 

Afbeelding

Uitdagingen, consequenties en oplossingen

We gingen met de deelnemers in gesprek over wat zij idealiter willen bereiken rond (zij-)instroom in de techniek. De deelnemers gaven onder andere aan dat het belangrijk is om het imago van de technische sector te verbeteren:

 

          Een andere beeldvorming van ouders over techniek. De sleutel om jongeren weer in de techniek te krijgen. VMBO is ok!

 

Niet alleen het imago van de technische sector maar ook het imago van zij-instromers bij technische bedrijven wilden ze verbeteren:

 

         Tweewegs imagoverbetering zodat dat excuus een grotere rol van zij-instroom niet meer in de weg zal staan.”

 

Dit leidt tot nu toe nog naar ondermaatse investering in zij-instromers en goede begeleiding.

 

          We moeten werkgevers faciliteren in hoe ze begeleiding kunnen realiseren, zonder dat het aanvoelt als 'dat ook nog'”.

 

Daarnaast kwam naar voren dat

 

                      er bijna een landelijke dekking van goede PPS-samenwerkingen is. Daarnaast zien we nog veel losse initiatieven ontstaan. Het zou mooi zijn als energie en middelen nog meer samen komen. Nu is de grote hoeveelheid initiatieven soms contra productief.”

 

Dit statement is een mooi bruggetje naar de volgende vraag die we de groep voorlegde: wat zijn de grootste obstakels? “Tone on top” was een van de eerste reacties. Het is natuurlijk belangrijk dat zij-instroom ook gedragen wordt door de top en niet alleen HR. Andere obstakels die deelnemers tegen kwamen zijn het bereiken van kandidaten, financiering voor begeleiding, inkomensverlies van de zij-instromer, het huidige (VMBO) onderwijs en onduidelijke verantwoordelijkheden van alle partijen, publiek en privaat. “Het is niet duidelijk bij wie de verantwoordelijkheid ligt, dit is essentieel. Als iedereen verantwoordelijk is, is niemand verantwoordelijk.”

 

We eindigen met de vraag, wat zijn de consequenties als het niet lukt de (zij)-instroom in de techniek op gang te brengen ? Dan kan dat drastische gevolgen hebben  zoals “het onvoldoende bereiken van de klimaatdoelstellingen met 'natte voeten en koude winters' als gevolg” en het “failliet van de technische sector in Nederland. Daarnaast wordt er ook al veel buiten de grens gekeken, terwijl er in Nederland ook nog veel slimme handen op de zijlijn zitten en een mooie baan in de techniek verdienen.

 

Een eerste oplossing: TOMAS platform

Na een interessante discussies, kregen de deelnemers een preview van het net gelanceerde TOMAS platform. TOMAS is een B2B-platform en geeft eenvoudig overzicht in en toegang tot alle talentonwikkelingsinitiatieven in de Metropoolregio Amsterdam in de techniek en de IT. Dit heeft als doel meer samenwerkin te stimuleren tussen de initiatieven, publieke partijen en bedrijven. De deelnemers zagen hier zeker de toegevoegde waarde van, het helpt bij “creëren van overzicht en signaleren van drukte en overlap aan initiatieven. Uitdagen tot samenwerking.” Er was ook interesse om TOMAS in andere regio’s te gaan gebruiken.

Ben of ken jij nog een initiatief dat zich bezighoudt met om- en bijscholing, zij-instroom en talentontwikkeling in de technische sector én niet mag ontbreken op TOMAS? Contact dan onze collega Tessa via tessa@projectcrossover.nl.

 

 

 

Samenwerken in (geen-)werk-naar-werk trajecten!

Ben je geïnspireerd door de webinar, het artikel of de whitepaper? En houd jij je bezig met het opzetten en uitvoeren van werk-naar-werktrajecten/zij-instroom/werving van technici? En wil jij in 2022 impact behalen met (zij-)instroom in de techniek? Wij hebben een groot netwerk aan technische bedrijven in Nederland. Als je onze hulp wilt inzetten, neem dan contact op met Julia via julia@projectcrossover.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.