of 63998 LinkedIn

Beleid voor de arbeidsmarkt? Begin bij bedrijven

De mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is een groot probleem. En het ziet er niet naar uit dat het binnenkort beter gaat. Voor zover het goede nieuws. Aan de ene kant heb je steeds meer mensen die werk doen wat nu of zeer binnenkort overbodig is, zoals administratief of financieel-ondersteunend werk. Aan de andere kant is er in de vitale beroepen een groot tekort aan goed personeel: in de zorg, het onderwijs en in de techniek en bouw. Mede door corona worden er nu miljoenen aan subsidie tegenaan gegooid om deze mismatch op te lossen. Maar te vaak worden de werkgevers te laat betrokken.

Werk-naar-werk werkt (nog) niet

Laten we kijken naar een belangrijk probleem wat momenteel urgent is: het systeem van werk-naar-werk. Hoe krijg je mensen van een sector waar nu (door corona/of überhaupt) weinig werk is, naar een sector waar ruimschoots werk is? Vanuit gemeenten, provincies en de rijksoverheid zijn er het afgelopen jaar veel programma’s opgezet. De resultaten zijn alleen minimaal. Uit onderzoek van House of Skills en CrossOver blijkt dat het eerder gaat om ‘tientjes’ werk dan om de tienduizenden die er nodig zijn. Als we op deze manier doorgaan, zal het nooit lukken om een werkend werk-naar-systeem met elkaar te creëren. Natuurlijk, veel initiatieven staan nog in de kinderschoenen en hebben tijd nodig. Maar dat betekent niet dat we kritisch kunnen kijken naar wat er tot nu toe is gedaan.

 

Cherrypicking

Één van de grootste problemen die je ziet is dat de ambities (bij de overheid) groot zijn, maar dat het niet lukt om grote aantallen zij-instromers naar duurzaam werk te leiden. Zo worden er nu meerder matchingstafels georganiseerd – hier komen cv’s van potentiële werknemers op tafel bij meerdere werkgevers. Werkgevers zeggen wel graag te willen, maar als het echt menens wordt, wil de recruiter die aan de matchingstafel zit tóch de MBO-4 geschoolde elektrotechnisch. En dan zijn deze cherrypickers nog de meest vooroplopende bedrijven, die tenminste aan tafel aanschuiven. Hoe zal het ervoor staan bij alle andere technische bedrijven?

 

Bedrijven te laat betrokken

Nu is het niet fair om de schuld van het falende werk-naar-werksysteem geheel bij de bedrijven te leggen. Het enorme tekort aan begeleidingscapaciteit, de wirwar aan subsidieregelingen, en het algehele negatieve imago van de techniek helpt de werkgevers niet. Bovendien worden ze vaak pas op het laatste moment in dit soort trajecten betrokken. Zodat kandidaten bij hen op de stoep worden afgeleverd “want jullie hebben toch een tekort”, zonder dat de begeleiding en het traject als de zij-instromer eenmaal binnen is goed geregeld kon worden.

 

Cirkel van invloed

Maar wat het wél laat zien is dat je bij arbeidsmarktbeleid moet beginnen bij de werkgevers – zij zijn degenen met het tekort en degenen die moeten zorgen dat de zij-instromers goed worden begeleid en ingewerkt en duurzaam aan het werk blijven. Zij hebben de grootste cirkel van invloed in dit proces. Daarom moeten de werkgevers vanaf het begin aan tafel bij ieder groot werk-naar-werktraject (of eigenlijk ieder arbeidsmarktvraagstuk). Dit bleek recentelijk ook uit het onderzoek van SEOR (onderdeel van de Erasmus School of Economics) naar het Leerwerkakkoord in de Rotterdamse haven. Er was een groot programma opgezet om de mismatch tussen gevraagd personeel in de haven en het aanbod aan te pakken. Alleen wat bleek? Maar een kwart van de bedrijven wist überhaupt van het bestaan van het Leerwerkakkoord af. Terwijl ze wel een schreeuwend tekort hadden aan personeel. “Het is teveel bedacht vanuit de beleidsmakers”, aldus de onderzoekers. En dat is zonde: want er is onder werkgevers zeker de bereidheid – de noodzaak zelfs – om in  actie te komen.

 

Dus hierbij een oproep aan alle ambtenaren in Nederland: als je een vraagstuk hebt met zij-instromers/werk-naar-werk/leven-lang-ontwikkelen: nodig eerst de werkgevers uit aan tafel.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Julia Bolk (Projectleider) op
Beste Henk, dank voor je reactie en goed punt! Ik vraag mij alleen af of bedrijven deze O&O fondsen ook in grote getale gebruiken en zij hun weg daarin kunnen vinden? Wat is jouw ervaring daarmee?
Door henk van Gelderen (directeur) op
Vanzelfsprekend is het aan te bevelen om werkgevers lokaal uit te nodigen. Maar denk ook een keer aan de diverse O&O fondsen die sectoraal door werkgevers en vakbonden zijn opgericht. Zij hebben kennis, ervaring en middelen om zij-instroom, bijscholing en duurzame inzetbaarheid te faciliteren.