of 61869 LinkedIn

Werken als inkomensconsulent

Werken als inkomensconsulent. Wat houdt het in en wat is een geschikte opleiding?
Bestuursacademie Nederland Reageer

Burgers helpen en adviseren op het gebied van inkomensvoorzieningen? We vertellen je meer over het vak van de inkomensconsulent en de opleiding die wij hiervoor aanbieden.

Wat doet een inkomensconsulent?

Als inkomensconsulent bekijk je of mensen op grond van de participatiewet recht hebben op een uitkering en wat de hoogte hiervan moet zijn. Je verzamelt zo veel mogelijk informatie over een klant en legt huisbezoeken af. Als een werkloze aanvrager in staat blijkt om te werken, zorg je ervoor dat deze persoon aan het werk gaat. Daarnaast controleer je of iemand geen fraude pleegt. Geeft de ontvanger van de uitkering wel de juiste informatie? Ook zorg je er als inkomensconsulent voor dat een uitkering stopgezet wordt als iemand hier geen recht (meer) op heeft.
 

Inkomensconsulent worden?

Als inkomensconsulent is het belangrijk dat je kennis hebt van wet- en regelgeving rondom sociale zekerheid. Daarnaast dien je opgeleid te zijn op HBO-niveau. Er zijn een aantal competenties die je goed kunt gebruiken in dit vak. Ben je analytisch, besluitvaardig en sociaal? Vind je het leuk om klanten te helpen? Denk je dat je in staat bent om goed iemands situatie in te schatten en te beoordelen? Dan is deze functie misschien wel iets voor jou.
 

Op zoek naar een geschikte opleiding?

Ben je op zoek naar een opleiding tot inkomensconsulent waarmee je opgeleid wordt op het juiste niveau? Bij ons kun je het HBO-programma Inkomensconsulent volgen. In dit programma doe je actuele kennis op over de steeds veranderende wet- en regelgeving in de sociale zekerheid en krijg je inzicht in de elementen van het recht op bijstand en samenhang met andere rechtsgebieden. Ook ontwikkel je jouw communicatieve vaardigheden. Zo leer je alles wat je nodig hebt om klanten goed te kunnen helpen en eventueel door te verwijzen naar de juiste instantie.
 

Meer informatie over onze opleidingen?

Voor vragen kun je contact opnemen met onze studieadviseurs. Je kunt hen bereiken via het telefoonnummer 035 20 43 659 of info@bestuursacademie.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.