of 61869 LinkedIn

Wat betekent het rijksbeleid voor gemeenten?

Wat betekent het rijksbeleid voor gemeenten? In de Miljoenennota is nog steeds geen oplossing terug te vinden voor de tekorten in de jeugdzorg
Bestuursacademie Nederland Reageer

In een speciale ledenbrief analyseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de gevolgen van de Miljoenennota. Belangrijkste conclusie: het kabinet investeert minder dan eerder was voorgenomen en dat heeft grote invloed op de gemeentefinanciën. ‘Het kabinet mag dan wel vinden dat de groei van het gemeente- en provinciefonds ons helpt alle taken goed te kunnen blijven uitvoeren, maar dat zien wij anders’, aldus de VNG.

Tekorten jeugdzorg

De VNG benadrukt dat er in de Miljoenennota nog steeds geen oplossing terug te vinden is voor de tekorten in de jeugdzorg. Voor een groot aantal gemeenten schoten de overdrachten van het rijk voor de jeugdzorg de afgelopen jaren tekort. ‘Doordat het macrobudget in 2019 geen rekening houdt met de werkelijke volumegroei van de jeugdzorg, lopen de tekorten op de jeugdzorg in deze gemeenten verder op. Omdat het verdeelmodel voor de middelen jeugdzorg pas met ingang van 2021 wordt herzien, is er een financiële tussenoplossing voor de jaren 2019 en 2020 nodig, om te voorkomen dat deze gemeenten financieel in de knel komen’, aldus de VNG.


Noodzakelijke investeringen

In de Rijksbegroting staat verder dat de rol van medeoverheden steeds groter en belangrijker wordt. Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen moeten meer samenwerken om hun doelen te bereiken. De VNG wil graag deze lijn voortzetten, maar de tekorten in het sociaal domein, bijstand en jeugdzorg hebben grote invloed op gemeenten. ‘Er is meer tijd en geld nodig om de beoogde verandering van werken te realiseren’, aldus de VNG.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.