of 63623 LinkedIn

Te druk

Laat ik beginnen met een waarschuwing: het lezen van deze column kost u tijd. Kostbare tijd. En u heeft het al zo druk. Herman van Veen signaleerde dit al in 1979 met zijn Nederpop klassieker Opzij, opzij, opzij. U komt al tijd te kort om uw normale werk te doen. Moet altijd rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. En dan krijgt u ook nog eens extra vragen uit de politiek, zit uw organisatie in een fusieproces of moeten de bestuursrapportages af.

Tenminste, die indruk krijg ik als ik met overheden praat over de ontwikkeling van hun medewerkers. Er wordt in het algemeen weinig tijd vrijgemaakt om de ontwikkeling van medewerkers via trainingen te stimuleren. Het werk gaat voor.

 

En als er dan al een training georganiseerd wordt, moet die volgens de opdrachtgever wel compact zijn. Dan stel je als opleidingsadviseur op basis van je deskundigheid een training voor van 2 dagen. Zegt de manager: “Ik vind het een goed programma met prima leerdoelen, maar het moet wel in een halve dag. Meer tijd hebben we niet hiervoor.”

 

Of het waterschap dat zegt: “Nee, voor de zomer redden we niet meer en na de zomer zitten we met de invoering van ons nieuwe ICT-systeem. Dus die Actualiteitendag Jurisprudentie doen we volgend jaar.” In de loop van het gesprek komen ze er dan achter dat ze door drukte eigenlijk al 3 jaar geen actualiteitendag hebben gevolgd.

 

Stelt u zich eens voor: Dirk Kuijt die al 3 jaar geen training heeft gevolgd. Dan had Feyenoord nog eens 18 jaar moeten wachten op het kampioenschap. Of een arts die de afgelopen 3 jaar niet is bijgeschoold in de nieuwste medische inzichten. Laat u zich door hem behandelen of liever door de collega-arts die wel elk jaar zijn bijscholing volgt?

 

In deze snel evoluerende maatschappij moet je voortdurend je kennis actualiseren. Ook als overheidsprofessional. Het is niet meer voldoende om eenmaal een diploma te behalen. Nooit af, noemt Martijn Aslander het. Deze eeuw is immers de eeuw van kennisverwerving en -deling. En dat vraagt om een continue investering in het doorontwikkelen van je kennis en vaardigheden.

 

Dus managers: geef uw medewerkers bewust tijd om zich te ontwikkelen. Neem dit structureel op in uw A3-plannen, KPI’s en maraps. En bent u bang dat dat te veel geld gaat kosten? Leg uw oor dan eens te luister bij de gemeente Groningen. Wat een verademing om te horen dat zij het opleidingsplafond hebben gesloopt. Zodat iedereen die zich verantwoordelijk voelt voor zijn eigen ontwikkeling deze verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk kan pakken. Zonder gehinderd te worden door procedures en regelgeving.

 

Misschien kunt u uw medewerkers in deze zomermaanden, de tijd waarin het allemaal wat rustiger is, nog een duwtje in de rug geven. Pak eens samen een kop koffie op een terrasje om in informele sfeer te praten over het belang van ontwikkelen. Organiseer een summerschool met korte, boeiende workshops.

 

Wat u aan de voorkant investeert in uw medewerkers, levert uiteindelijk aan de achterkant (tijd)winst op. Zodat u meer tijd overhoudt voor rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en … weer doorgaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Dick op
Leuke column Herrick. Het is volgens mij de waan van de dag! Niet bijblijven betekent ook meer tijd nodig hebben om zaken uit te zoeken, maar ook onnodig fouten maken met als mogelijke gevolgen van juridische procedures.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Fris deze zomer je kennis op met onze Summerschool!

Voor iedereen die in de zomer altijd vol energie zit en hier graag op een waardevolle manier gebruik van maakt, hebben wij een leuk nieuwtje: wij organiseren deze zomer een Summerschool. 

 

Lees er hier meer over

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.