of 61869 LinkedIn

Structurele aanpak van armoede onder kinderen ontbreekt

Structurele aanpak van armoede onder kinderen ontbreekt
Bestuursacademie Nederland 1 reactie

De aanpak van armoede onder kinderen verschilt significant per gemeente. Een structurele aanpak ontbreekt en het landelijk sociaal vangnet schiet tekort. Dat stellen kinderrechtenorganisaties Defence for Children en Save the Children in een onlangs verschenen rapport.

Armoede onder kinderen

In Nederland groeien volgens het CBS maar liefst 292.000 kinderen op in armoede. Dat is 1 op de 9 kinderen in Nederland. Alle gemeenten hebben dan ook wel met armoede te maken. Maar de verschillen zijn groot in de aanpak en bestrijding ervan. Dit zorgt voor ongelijke kansen en maakt de positie van kinderen kwetsbaar. Zo krijg je bij de gemeente Edam-Volendam een subsidie van 160 euro voor een laptop, terwijl die in Purmerend – 8 kilometer verderop – 625 euro bedraagt.


De belangrijkste bevindingen

De onderzoekers concluderen dat – ondanks alle goede bedoelingen en initiatieven – een effectieve en structurele aanpak van armoede onder kinderen ontbreekt. De onderzochte gemeenten vertonen grote verschillen bij onder meer:

  • De invulling van het armoedebeleid
  • Het vaststellen van de lage inkomensgrens
  • Het aanbod van (digitale) voorzieningen
  • Jongerenparticipatie
  • Het aangaan van samenwerkingsverbanden

 

Mariëlle Bahlmann, jurist bij Defence for Children: “Wanneer gesproken wordt over armoede onder kinderen in Nederland, wordt één ding al snel duidelijk: de sleutel tot succes, een geslaagde bestrijdingsaanpak, is nog niet gevonden. De praktijk is zelfs zo versplinterd dat zowel burgers als professionals door de bomen het bos niet meer zien. Door die verschillen is landelijke monitoring of meting van de effecten van het lokale beleid op de structurele oorzaken van armoede onmogelijk.”


Een pleidooi voor een landelijke aanpak

Armoedebestrijding is door de decentralisatie in 2015 vooral een taak van gemeenten geworden. Maar om armoede effectief te kunnen bestrijden en willekeur te voorkomen is een landelijke aanpak hard nodig, aldus de kinderrechtenorganisaties. In de huidige situatie is de postcode van een kind bepalend voor de hulp die hij of zij krijgt. Gelijke toegang tot voorzieningen voor kinderen is nu onmogelijk. Er moet dan ook op landelijk niveau worden ingegrepen.


Meer weten?

Bent u nieuwsgierig geworden naar de conclusies en aanbevelingen van het rapport ‘Kansen voor kinderen: een postcode-tombola’? U vindt het volledige rapport hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door wendy op
Met dank aan oa mevrouw Klijnsma maar het geeft goed weer hoe de overheid over het oplossen van armoede denkt. "I believe that poverty can best be tackled at the local level, close to the people " ihttps://www.rijksoverheid.nl/documenten/toesprak …

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.