of 62812 LinkedIn

Onderzoekend vermogen in de praktijk

Onderzoekend vermogen in de praktijk. De nieuwste inzichten en concrete voorbeelden
Bestuursacademie Nederland Reageer

Elke professional heeft inhoudelijke kennis nodig, maar ook het vermogen om die kennis op een kritische manier te vergaren of zelf te creëren. Dit vermogen ontwikkel je met behulp van het boek Onderzoekend vermogen in de praktijk.

Het belang van onderzoekend vermogen

Onze wereld is complex en verandert continu. Als professional moet je wendbaar en flexibel zijn om hiermee om te kunnen gaan. Je hebt een proactieve houding nodig, moet kunnen anticiperen op nieuwe situaties en je moet goed zijn in het oplossen van problemen. Kritisch kijken naar jezelf en je werk kan helpen om tot betere aanpakken te komen. Onderzoekend vermogen speelt daarbij een belangrijke rol. Helaas is de definitie van ‘onderzoekend vermogen’ vaak onduidelijk. Onderzoekend vermogen in de praktijk is dan ook het eerste boek dat echt een compleet overzicht van dit begrip geeft, gebaseerd op de nieuwste inzichten en met concrete voorbeelden uit verschillende vakgebieden.  

 

Inhoud van ‘Onderzoekend vermogen in de praktijk

In dit boek leer je wat onderzoekend vermogen is, wat je eraan hebt en hoe je het kunt inzetten om kritisch te kijken naar de praktijkprocessen in jouw organisatie. Deel 1 is gericht op het ontwikkelen van een onderzoekende houding, waarbij het van belang is dat je je eerst goed verdiept in de vraag of het probleem. Deel 2 en 3 gaan over het kritisch bestuderen van bestaande informatie en, als dat na het bestuderen van deze informatie nog nodig is, de uitvoering van je onderzoek:

  • Het formuleren van een onderzoeksvraag
  • Van onderzoeksvraag naar onderzoek
  • Het kritisch lezen, gebruiken en selecteren van bronnen
  • Het analyseren van data
  • Rapporteren en aanbevelingen doen


Interesse?

Je kunt Onderzoekend vermogen in de praktijk, geschreven door Mandy van der Velde, Lisette Munneke, Paul Jansen en Josje Dikkers, hier bestellen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.