of 59761 LinkedIn

O, dus dát is Wmo?

O, dus dát is Wmo? Meer weten over de Wet maatschappelijke ondersteuning?
Bestuursacademie Nederland Reageer

Meer weten over de Wet maatschappelijke ondersteuning? Onze nieuwe docente Sandra Jacobs kan je er alles over vertellen. Ze beschikt niet alleen over veel werkervaring in het sociaal domein, maar ze heeft ook een eigen bedrijf (de Wmo adviseur) en schreef zelf het boek O, dus dát is Wmo?.

Wie is Sandra?

Energiek, ondernemend en positief. Dat is hoe mensen Sandra kennen. Sandra begint elke dag met een glimlach. “Collega’s zeggen dat ik nooit chagrijnig ben en dat klopt”, vertelt ze. “Dat ik in mijn eentje de wereld niet kan veranderen, wil niet zeggen dat ik niet doe wat ik wél kan om dingen toch een beetje beter te maken.”
 

De praktijkervaring van Sandra

Maar hoe maakt Sandra de dingen dan een beetje beter? Al jaren focust ze zich op de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van mensen. In het verleden onder andere als oefentherapeut en loopbaancoach, nu als zelfstandig Wmo-adviseur. Ze is werkzaam als indicatieadviseur in Amsterdam en behandelt daar bezwaren. Ook werkt ze als expert second opinions voor de gemeente Eindhoven.

“Wat me zo aanspreekt in dit vak is dat iedere situatie anders is en we dus maatwerk moeten leveren. Wel gebaseerd op standaarden, want er zijn nu eenmaal regels. Om maatwerk te kunnen leveren, moeten we echt het gesprek aangaan met de cliënt en nieuwsgierig zijn naar wat de vraag precies is. En we moeten creatief zijn in het vinden van oplossingen”, vertelt Sandra.
 

O, dus dát is Wmo?

Sandra: “Het boek O, dus dát is Wmo? heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaringen. Collega’s herkennen zich erin. Voor beleidsmakers is het een eyeopener. Het boek bevat 99 verhalen die allemaal gaan over ervaringen uit het dagelijks leven van de Wmo-consulent. Over wat er nu eigenlijk echt gebeurt over de drempel, achter de schermen en aan de keukentafel. Het is een boek dat eens niet over de wet gaat, maar over de bedoeling daarvan: ervoor zorgen dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij waar we met zijn allen deel van uitmaken. Het boek is laagdrempelig, leest lekker weg en geeft je een kijkje in de maatschappij anno nu. En ja, eigenlijk kan iedereen het lezen.”
 

Aan de slag als docente Wmo

Kennis en ervaring uit de praktijk. Dat is waar onze docenten bekend om staan. We zijn dan ook heel blij dat we Sandra welkom mogen heten als docente Wmo bij de Bestuursacademie. “Ik heb deze opleiding zelf ook al 2 keer gevolgd en was er erg enthousiast over. De docenten waren heel goed! Bovendien heb ik zelf veel te vertellen over dit onderwerp en deel ik dit graag met mensen”, geeft Sandra als motivatie om haar carrière uit te breiden met deze nieuwe uitdaging.

Sandra spreekt zelf regelmatig over de bedoeling van de Wmo en organiseert intervisiebijeenkomsten en inspiratiesessies. Ze weet dus al heel goed hoe zij mensen kan helpen in hun ontwikkeling. Werken als docent ziet zij als een mooie kans om haar kennis te delen en om met mensen in gesprek te gaan over dit mooie vak. “Ik houd heel erg van interactie en creëer graag bewustzijn bij mensen. Bewustzijn van eigen gedachten en gedragingen. Bijvoorbeeld over onze mindset ten aanzien van mensen met een beperking. De mate van beperking hangt sterk af van omgevingsfactoren, dus als we de wereld anders inrichten zijn minder mensen beperkt. Daar hebben we allemaal invloed op.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.