of 62284 LinkedIn

Medische zorg mogelijk zonder geldig identiteitsbewijs

Medische zorg mogelijk zonder geldig identiteitsbewijs. Identificatieplicht in de zorg
Bestuursacademie Nederland Reageer

Burgers die vanwege het coronavirus thuis moeten of willen blijven, hoeven zich niet direct zorgen te maken over een verlopen legitimatiebewijs. Tijdens de coronacrisis kunnen zij ook zonder geldig legitimatiebewijs gebruikmaken van medische zorg.

Identificatieplicht in de zorg

Normaliter moet iedereen die voor medische zorg in aanmerking wil komen zich bij een (eerste) bezoek aan een zorgverlener kunnen identificeren met een geldig legitimatiebewijs. Deze plicht is nodig om onrechtmatig gebruik van zorgpassen tegen te gaan en fraude te voorkomen. Fraude die eerder al leidde tot financiële schade, maar ook tot medische fouten, omdat patiëntdossiers door identiteitsfraude aan de verkeerde patiënten waren gekoppeld.

Kan een patiënt zich niet op een geldige manier identificeren? Dan kan de zorgverlener de medische kosten niet declareren bij de zorgverzekering. De kosten zijn dan dus voor eigen rekening van de patiënt. Overigens geldt hierbij wel een belangrijke uitzondering: acute hulp wordt altijd geleverd, met of zonder identiteitsbewijs. Na de hulpverlening heeft de patiënt maximaal 14 dagen om zichzelf alsnog te identificeren.  
 

Coronavirus maakt bezoek aan gemeentehuis lastig

Gemeenten treffen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ondanks dat de loketten veelal nog geopend zijn, roepen zij burgers op om zo min mogelijk langs te komen. Bij voorkeur alleen op afspraak bij spoedzaken. Gemeenten verzoeken daarom om het aanvragen van een nieuw legitimatiebewijs zo veel mogelijk uit te stellen. Omdat niet iedereen hierdoor op korte termijn een geldig legitimatiebewijs kan regelen, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nu tijdelijk de regels rondom de identificatieplicht in de zorg aangepast.
 

Tijdelijk medische zorg zonder geldig legitimatiebewijs

Het ministerie van VWS heeft besloten dat mensen tijdens de coronacrisis gewoon medische zorg kunnen krijgen met een verlopen legitimatiebewijs. Tijdens het bezoek aan de zorgverlener dienen zij het verlopen document mee te nemen en maken zij meteen een afspraak met de zorgverlener: zodra het weer mogelijk is om een geldig identiteitsbewijs aan te vragen, doet de patiënt dat zo snel mogelijk en toont hij of zij dit bewijs alsnog aan de zorgverlener. Zo wordt er weer voldaan aan de wet en kan de financiering op de juiste manier geregeld worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.