of 58952 LinkedIn

Een dag uit het leven van een inkomensconsulent

Een dag uit het leven van een inkomensconsulent.
Bestuursacademie Nederland 1 reactie

Een inkomensconsulent bepaalt wie recht heeft op een bijstandsuitkering en wie niet. Maar daar komt meer bij kijken dan u denkt. We nemen u mee in een dag uit het leven van een inkomensconsulent.

Intakegesprekken en een huisbezoek in de ochtend

Er staan een aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering voor de ochtend gepland. Tijdens deze gesprekken probeert u het juiste beeld te krijgen van de situatie van de aanvrager. U luistert, vraagt door en leidt het gesprek om de juiste informatie boven tafel te krijgen. Hiermee zet u de eerste stap in het bepalen of de bijstandsuitkering toegekend kan worden of welke andere mogelijkheden er zijn.
 
Na deze intakegesprekken staat er een huisbezoek gepland. Met dit huisbezoek kunt u nog beter beoordelen of iemand recht heeft op een bijstandsuitkering.
 

Kennis van wetten én de mens

Het leuke en tegelijk complexe aan zo’n ochtend met intakegesprekken en een huisbezoek, is dat u kennis over de regels en wetten moet hebben en deze moet toepassen op wat u hoort. Tegelijk bent u aan het werk met mensen en wordt er van u verwacht dat u sociaalvaardig en communicatief sterk bent. Af en toe kunnen de emoties hoog oplopen. Als inkomensconsulent moet u daar op een adequate manier mee omgaan.
 

Klopt de bijstandsuitkering nog wel?

Na de lunch staat er een maatregel-gesprek gepland. Het kan voorkomen dat iemands situatie verandert en daarmee het recht op een bijstandsuitkering. U voert periodieke heronderzoeken en controles uit om dit na te gaan. Dit betekent ook dat u erachter kan komen dat een situatie niet meer aansluit op de gestelde voorwaarden en u de bijstand wijzigt, terugvordert of beëindigt.
 
Voordat u deze wijzigingen doorvoert, voert u eerst een maatregel-gesprek met de persoon in kwestie. Waarom wordt er niet voldaan aan de gestelde voorwaarden? Zijn deze legitiem of zit er iets anders achter? Vanuit dit gesprek laat u weten wat de consequenties zijn van het niet nakomen van de voorwaarden.
 

In de middag verwerkt u alle gegevens

Na dit gesprek heeft u tijd om alle gegevens van die dag te verwerken in het systeem. Dit houdt in dat u adreswijzigingen invoert, mutaties klaarzet, bijstandsuitkeringen wijzigt of terugvordert en inkomstenverrekeningen uitvoert.
 

Uw case load

Omdat u verantwoordelijk bent voor uw eigen case load, past u hier uw planning op aan. Aan het einde van de dag bekijkt u de agenda voor de volgende dag en treft de nodige voorbereidingen. U ziet dat u een aantal lastige gesprekken heeft, waarbij u veel informatie moet verstrekken over wetten en wederzijdse verplichtingen, dus u leest u alvast in.
 
Nadat u dit heeft gedaan en ziet dat uw planning voor morgen is voorbereid en alle werkzaamheden van vandaag zijn afgerond, kijkt u tevreden rond. De dag was complex, maar tegelijk bevredigend. U heeft weer veel mensen op weg geholpen.
 

Word inkomensconsulent

De uitdaging tussen enerzijds de wetten en regels en anderzijds het werken met mensen, is wat de functie zo dynamisch maakt. In de opleiding Inkomensconsulent van Bestuursacademie Nederland leert u de belangrijkste wet- en regelgeving die bij deze functie horen en u leert ook meer over de vaardigheden die u nodig heeft als inkomensconsulent.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Drugs dealers laten lopen anders.... op
Laat drugs dealers lopen en pak moeders met kinderen voor 50 euro. Andere die je wel mag daar sta je toe dat ze wekelijks boodschappen a 80 euro, 320 euro pm krijgen van pa en ma en anderen geef je voor hetzelfde een boete. Als je collega fraudeert moet je de mond houden anders ben je de baan kwijt. Welkom bij de overheid.

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.