of 63428 LinkedIn

5 tips voor gemeenten bij burgerparticipatie

5 tips voor gemeenten bij burgerparticipatie. Met wie moet u allemaal rekening houden?
Bestuursacademie Nederland Reageer

De laatste jaren vragen burgers steeds vaker om betrokken te worden bij initiatieven binnen hun gemeente en de overheid. Een mooie ontwikkeling, mits de gemeente en overheid deze kans ook echt aangrijpt. Dialoog, elkaar actief opzoeken en het stimuleren van samenwerkingen zijn essentiële onderdelen voor deze zogenoemde burgerparticipatie. Maar hoe doet u dit precies? Met wie moet u allemaal rekening houden? Wij geven u 5 tips.

1.    Betrek inwoners zo vroeg mogelijk in het proces.

Inwoners willen daadwerkelijk het gevoel hebben dat ze invloed uitoefenen op het beleidsproces. Als mensen het idee hebben dat het besluit al genomen is, wekt dat weerstand en irritatie op. Als inwoners daadwerkelijk merken dat ze kunnen participeren en invloed hebben, zult u merken dat ze echt willen meedenken. Het draagvlak voor besluiten en beleid wordt dan uiteindelijk ook groter. Direct contact tussen overheid en burger versterkt bovendien het wederzijds vertrouwen. 


2.    Manage verwachtingen

Maak voorafgaand aan uw burgerparticipatietraject duidelijk wat inwoners ervan kunnen verwachten. Waar praten zij in mee? Hoeveel tijd kost dit hen? En wanneer zijn de resultaten zichtbaar? Het managen van verwachtingen voorkomt teleurstellingen over de mate van invloed of de duur van het traject. 


3.    Denk vanuit de burger

Hoewel de invoering van de Omgevingswet en de duurzaamheidsdoelstellingen belangrijk zijn, kan het voor inwoners van uw gemeente lastig zijn om te voelen waarom dit zo is. De burger wil weten: wat betekent iets voor mij? Wat verandert er precies? En wat heb ik eraan? Maak vragen dus concreet en denk vanuit het perspectief van de burger.


4.    Experimenteer met nieuwe vormen van participatie

Digitaal, via social media, WhatsApp, open vergaderingen of inloopavonden. Het kan allemaal, maar probeer vooral verschillende dingen uit. Zo merkt u vanzelf wat het beste werkt. Laat burgers ook zelf actief meedenken. Op welke manier willen zij het liefst benaderd worden?


5.    Wees transparant en eerlijk

Inwoners waarderen eerlijkheid en transparantie. Geef aan dat u voor het maximale resultaat gaat, maar wees eerlijk over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Als iets niet lukt, leg dan ook uit waarom niet. Zo laat u zien dat u uw inwoners goed wilt informeren.  


Meer weten? 

Wilt u meer weten over burgerparticipatie? En hoe u burgers actief kunt betrekken bij uw beleid? Bestuursacademie Nederland heeft een groot aantal trainingen en opleidingen in het aanbod die hier goed op inspelen. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding Beleidskunde of de training Regisseren van Beleid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Fris deze zomer je kennis op met onze Summerschool!

Voor iedereen die in de zomer altijd vol energie zit en hier graag op een waardevolle manier gebruik van maakt, hebben wij een leuk nieuwtje: wij organiseren deze zomer een Summerschool. 

 

Lees er hier meer over

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.