of 63372 LinkedIn

5 onmisbare competenties voor beleidsmedewerkers in het sociaal domein

5 onmisbare competenties voor beleidsmedewerkers in het sociaal domein
Bestuursacademie Nederland Reageer

De functie van beleidsmedewerker is de afgelopen jaren flink in beweging. Het werk is complexer, het speelveld uitgebreider, er zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan en nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe oplossingen.

Een werkveld in verandering

Waar u voorheen focus had op één werkterrein of onderwerp, moet u nu veel meer samenwerken en het beleid afstemmen op het grotere geheel. U kent in deze positie niet meer alle details, want u heeft een helicopterview nodig om alle puzzelstukken met elkaar te verbinden. Bepaalde competenties worden hierbij steeds belangrijker. Kennis en ervaring zijn niet langer doorslaggevend, maar persoonlijkheid, motivatie en vaardigheden.
 

Onmisbare competenties beleidsmedewerker

Deze veranderingen zijn ook zichtbaar in de selectie van nieuwe beleidsmedewerkers. De functie-eisen en benodigde competenties zijn anders dan voorheen. Wilt u aan de competenties van een beleidsmedewerker voldoen? Hieronder bespreken we vijf vaardigheden waar medewerkers aan moeten voldoen in de toekomst.
 

1: Wees flexibel

Binnen uw vakgebied is er niets zo constant als verandering. Met alle technologische ontwikkelingen, de decentralisaties, verwachtingen van klanten en digitalisering is er continu ruimte voor verbetering en groei. Volg deze veranderingen, pak ze met beide handen aan en neem ze mee binnen uw beleid.
 

2: Eigenaarschap

Als beleidsmedewerker krijgt u steeds meer ruimte om zelf keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. U heeft zelf steeds meer de regie in handen. Daarbij werkt u samen met andere professionals van andere werkterreinen en disciplines. Deze geven u nieuwe inzichten voor uw eigen beleid. 
 

3: Communicatief sterk

Communiceren is een belangrijke sleutel tot succes voor iedere beleidsmedewerker. Voor het samenwerken met andere werkterreinen, stakeholders en burgers moet u sterk in uw schoenen staan. Elke partij is kritisch en deelt feedback met u. Omgaan met mondige burgers, stakeholders en collega’s en hen meenemen in uw visie zijn belangrijke onderdelen van uw functie.
 

4: Netwerken

Juist omdat het werk complexer is en u met meer partijen schakelt om tot het juiste beleid te komen, moet u precies weten bij wie u terechtkunt. Welke informatie heeft u nodig? Wie kan u hierbij helpen? Een sterke netwerker weet precies wie hij waarvoor nodig heeft.
 

5: Creativiteit

Om als overheidsorganisatie beter in te spelen op de vele veranderingen, is creativiteit een vereiste. Het wordt steeds belangrijker buiten de bestaande kaders te denken. Zo ontstaan verrassende oplossingen die sterk afwijken van de gebruikelijke benadering.
 

Zijn uw kennis en vaardigheden nog up-to-date?

Check of uw kennis en vaardigheden als beleidsmedewerker binnen het sociaal domein nog up-to-date zijn. Download hier de checklist.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Fris deze zomer je kennis op met onze Summerschool!

Voor iedereen die in de zomer altijd vol energie zit en hier graag op een waardevolle manier gebruik van maakt, hebben wij een leuk nieuwtje: wij organiseren deze zomer een Summerschool. 

 

Lees er hier meer over

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.