of 61869 LinkedIn

3 politieke biografieën voor in de zomer

3 politieke biografieën voor in de zomer. Stuk voor stuk de moeite waard.
Bestuursacademie Nederland Reageer

Het is eindelijk zover. De zomer is begonnen. U gaat op vakantie en wat neemt u mee? Een stapel boeken natuurlijk. Wij geven u 3 tips voor de mooiste politieke biografieën van de afgelopen jaren. Stuk voor stuk de moeite waard.

1. Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman, door Remieg Aerts

De vorig jaar verschenen biografie van Johan Rudolf Thorbecke mag natuurlijk niet op dit lijstje ontbreken. Met de jaren is Thorbecke een wat mythische figuur geworden, een monument. In de eerste volledige biografie sinds jaren brengt Remieg Aerts deze intrigerende staatsman tot leven, in een breed panorama van de politiek, wetenschap en cultuur van de negentiende eeuw.


2. Johan van Oldenbarnevelt 1547 – 1619, door Arnout van Cruyningen

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarneveldt (1547-1619) op het Binnenhof werd geëxecuteerd. In dit herdenkingsjaar zijn er talloze tentoonstellingen, lezingen en voorstellingen. Ook is er een groot aantal boeken uitgebracht, waaronder de biografie Johan van Oldenbarnevelt 1547 – 1619door Arnout van Cruyningen. In deze boeiende biografie wordt zijn politieke loopbaan beschreven van pensionaris van Rotterdam tot landsadvocaat van het gewest Holland.


3. Vrouw achter de troon - Marie Anne Tellegen 1893-1976, door W.H. Weenink

Van 1945 tot 1959 was Marie Anne Tellegen de strenge directrice van het Kabinet der Koningin. Haar benoeming in 1945 was revolutionair: ze was niet van adel en geen man. Haar biograaf vertelt uitgebreid over haar interessante en bewogen leven. Zo laat ze zich in haar studietijd gelden in het maatschappelijk debat en bekleedt ze belangrijke posten in belangrijke periodes, zoals de crisis van de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog en de tijd van de wederopbouw. In ruim 400 pagina’s schetst Weenink een uniek beeld van een van de invloedrijkste vrouwen van de vorige eeuw.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.