of 61869 LinkedIn

1 op 5 gemeenteambtenaren bedreigd

1 op 5 gemeenteambtenaren bedreigd. Agressie van burgers is vaak impulsief
Bestuursacademie Nederland 1 reactie

1 op de 5 gemeentemedewerkers is in het afgelopen jaar bedreigd of geïntimideerd. Twee procent maakte (een poging tot) omkoping mee. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Bureau Broekhuizen en het Verwey-Jonker Instituut.

Agressie van burgers is vaak impulsief


Gevolgen van agressie bij gemeenteambtenaren

Slachtoffers van agressie en intimidatie ervaren stress, gevoelens van onveiligheid en minder werkplezier. Een klein deel van de slachtoffers vermijdt contact met de dader of daders en gaat bepaalde gebieden en locaties uit de weg. Ook melden ambtenaren dat besluitvorming anders is gelopen als gevolg van de bedreiging.


Weerbaarheid van gemeenteambtenaren

Gemeenten hebben vaak wel beleid en protocollen die in het geval van intimidatie, bedreiging of omkoping houvast kunnen bieden. Zo zijn er meestal formele afspraken over ontoelaatbaar gedrag en preventieve maatregelen om incidenten te voorkomen. Maar uit het onderzoek blijkt dat het hier vaak om slapend beleid gaat. Medewerkers zijn vaak niet op de hoogte van de afspraken en maatregelen om incidenten te voorkomen. Een deel van de medewerkers weet zelfs niet wat ze moeten doen als ze zelf te maken krijgen met intimidatie, bedreiging of poging tot omkoping. En lang niet alle medewerkers krijgen goede nazorg als ze een incident hebben meegemaakt.


Meer weten?

Heeft u in uw werk ook regelmatig te maken met agressief gedrag, beledigende opmerkingen of grof taalgebruik? In onze training Mentale Weerbaarheid bij Conflicten en Agressie leert u hoe u daar mee om kunt gaan. U herkent signalen die wijzen op spanning en frustratie en weet hoe u agressief gedrag in verschillende situaties kunt de-escaleren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Karel (ambtenaar) op
Beste training: sta als leidinggevende altijd achter de medewerker, staak indien nodig het telefoongesprek of zet de "klant" bij erg grof taalgebruik buiten de deur.
Laatstgenoemde moet zich aanpassen en eventueel een cursus volgen, niet de ambtenaar.

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.