of 59925 LinkedIn

Onderzoek: Verandercapaciteit Nederlandse gemeenten

BDO Accountants & Adviseurs 1 reactie

De samenleving verandert in razend tempo en de regelgeving verandert mee. Er wordt een heuse transformatie beoogd van de relatie die inwoners en overheid met elkaar onderhouden. In dat proces spelen de gemeenten een centrale rol. Als lokale overheid staan zij dichtbij de bevolking en moeten ze in staat worden geacht om de systeemwereld te verbinden aan de leefwereld; de dagelijks werkelijkheid van mensen. Al deze ontwikkelingen betekenen een enorme verandering van de rol die gemeenten spelen. En dat is niet niks.

Kunnen gemeenten leveren?

Verandercapaciteit zal de komende jaren beslissend zijn voor de vraag of gemeenten slagen in hun maatschappelijke opdracht. Daarom heeft BDO in samenwerking met Binnenlands Bestuur onderzoek gedaan. Hamvraag: zijn de gemeenten in staat om hun taken optimaal uit te voeren? Op basis van deze analyse moet het antwoord luiden: er gebeuren her en der prachtige dingen, maar over de hele breedte zal ze dat niet meevallen. De sleutel ligt in handen van gemeentesecretarissen, management en wethouders. Leiderschap zal doorslaggevend blijken om de veranderopdracht te laten slagen.

 

Download onderzoeksrapport

Hieronder kunt u het volledige rapport met daarin de tien voorwaarden voor succesvolle verandering downloaden. Ook wordt in het rapport ingezoomd op de doorontwikkeling van vier belangrijke veranderthema’s: sociaal domein, Omgevingswet, reorganisatie en gemeentelijk en ambtelijke fusie. Lees hier het uitgebreide persbericht.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door JaapvV (adviseur, o.a. voorzieningen) op
Een van de grote misverstanden is dat de gemeente als lokale overheid 'dichter bij de burger' staat. Keer op keer wordt bewezen dat in een aantal gemeenten alleen maar afstand wordt ervaren, onbegrip, gebrek aan inlevingsvermogen en communicatie-angst. Daaraan werken is prioriteit 1. Nummer 2 is dat de gemeente zich realiseert dienstverlenend te zijn aan de bevolking en niet andersom.En last but not least blijkt de 'veranderende samenleving' vooral behoefte te hebben aan het verknopen van verschillende leefgebieden en rollen van de burger met elkaar en met de gemeente. Maar veel gemeenten zijn nog lang niet zover en haken af op het onderdeel integraal beleid.

Contactgegevens

BDO Accountants & Adviseurs

Afbeelding

Boogschutterstraat 35

7324 AE Apeldoorn

088- 236 48 03

publiekesector@bdo.nl

www.bdo.nl/lokale-overheid

 

Afbeelding   Afbeelding 

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers

Evenementen

 

Vakinhoudelijke seminars, workshops en netwerkbijeenkomsten
Regelmatig organiseren wij interessante bijeenkomsten, symposia en evenementen die relatie hebben met ons brede werkgebied. Voor meer informatie of eventueel aanmelden, klik hier.