of 65378 LinkedIn

Hoe investeren we nu écht in ouderenzorg? Met nieuwe businessmodellen!

Een frisse blik op de wereld van ouderenzorg

Iedereen heeft een mening over ouderenzorg. Over wat er misgaat en hoe het anders kan. Maar wat zijn de feiten? Wat zijn de echte problemen en waar liggen de kansen? Vanuit die gedachte voerde BDO een (internationaal) onderzoek uit naar de wereld van ouderenzorg, met als resultaat dit whitepaper. In dit blog zoomt Vincent Eversdijk in op het thema veranderende business- en verdienmodellen.

Afbeelding

 

Veranderende business- en verdienmodellen in de zorg is een hot topic. Iedereen voelt dat doorgaan op de huidige weg een doodlopende weg is. Dat een grote zak met extra geld niet de grote problemen in de sector oplost. Iedereen voelt de urgentie om anders te denken, om te innoveren. Maar je kunt er heel lang over praten, op een gegeven moment is het tijd voor actie. En dat moment is aangebroken.


Waarom doorgaan op deze weg geen optie is

Ons internationale onderzoek naar ouderenzorg laat zien wat het probleem is en dat geld alleen niet de oplossing biedt. Met de 1,3 miljard euro die extra door het kabinet wordt uitgetrokken voor zorg doorbreken we niet de negatieve trends op het gebied van vergrijzing, arbeidsmarkt en kwaliteit van de zorg. Verder gaan we de enorme uitdagingen waar we als Nederland ook niet oplossen met het blijven discussiëren over het (bekostings)stelsel. Daarom is doorgaan op deze weg absoluut geen optie.


De verbindende kracht van innovatie en preventie benutten

Om te zorgen dat we in Nederland de komende jaren adem kunnen blijven halen, is het zaak in de ouderenzorg nu maximaal inzet op het verstreken van de innovatiekracht van de sector. Zoals gesteld biedt de (extra) financiële impuls vanuit het kabinet dan ook niet meteen de oplossing, maar geeft wel wat lucht om business- en verdienmodellen fundamenteel te veranderen. Om barrières weg te nemen, nieuwe initiatieven te omarmen en de verbindende kracht van (technische, sociale en organisatorische) innovatie en preventie te benutten.


Inzetten op de innovatiekracht van de zorgprofessional en de samenleving

Daarbij moet optimaal worden ingezet en worden vertrouwd op de innovatiekracht van de  zorgprofessional. Zij hebben vanuit de dagelijkse praktijk zicht op hoe en waar er op nieuwe innovatieve manieren toegevoegde waarde kan worden geleverd voor de burgers c.q. de cliënt, rekening houdend met de (technologische en financiële) mogelijkheden van vandaag.

Verder zie je dat de care sector steeds sneller vermaatschappelijkt. Het bedrijfsleven, woningbouwcorporaties, vastgoed ontwikkelaars, overheidsorganisaties en niet te vergeten de burger spelen steeds meer en openlijker in op het bevorderen van een gezonde leefstijl cq preventie en het langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Door als zorginstelling actief in te spelen op deze ontwikkeling en de samenwerking met deze partijen aan te gaan zullen zij zich als netwerk organisatie duurzaam kunnen transformeren tot de zorgverlener van morgen.


Durf, doorzettingsvermogen  en het wegnemen van barrières

Waar het in deze fase van vermaatschappelijking van de ouderenzorg vooral om gaat, is durf en doorzettingsvermogen. Gewoon beginnen en doen. Daarbij moeten barrières worden weggenomen die innovatie en preventie belemmeren. Denk aan cultuur, regelgeving en de waan van de dag. Dat vraagt om verandermanagement. Niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk. En hoe moeilijk innoveren ook is, het kan. Innoveren kun je wel degelijk leren!


Internationaal onderzoek ouderenzorg

BDO deed internationaal onderzoek naar de manier waarop ouderenzorg georganiseerd is. Want door landen onderling te vergelijken, krijgen we inzicht in de gemeenschappelijke struikelblokken én in de best practices. En zeker dat laatste kan bruikbaar zijn in de zoektocht naar oplossingsrichtingen.

 

Benieuwd naar onze bevindingen? Download het whitepaper.

 

DOWNLOAD WHITEPAPER

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

BDO Accountants & Adviseurs

Afbeelding

Boogschutterstraat 35

7324 AE Apeldoorn

088- 236 48 03

publiekesector@bdo.nl

www.bdo.nl/lokale-overheid

 

Afbeelding   Afbeelding 

Meer nieuws

Inburgering

   Naar een succesvolle implementatie van de nieuwe Wet
   Inburgering.


   Lees meer

Bloggers

Whitepapers

Evenementen

 

Vakinhoudelijke seminars, workshops en netwerkbijeenkomsten
Regelmatig organiseren wij interessante bijeenkomsten, symposia en evenementen die relatie hebben met ons brede werkgebied. Voor meer informatie of eventueel aanmelden, klik hier.