Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet wil 300 miljoen vrijmaken voor jeugdhulp

Het kabinet komt dit jaar ruim 300 miljoen euro extra over de brug voor de jeugdhulp. Daarna wordt er enkele jaren 200 miljoen worden opgeplust. Dat meldt het ANP op basis van bronnen in Den Haag. De woordvoerder van minister De Jonge (VWS) wil het bericht bevestigen noch ontkennen.

08 mei 2019
financien---berg-geld.jpg

Het kabinet maakt dit jaar ruim 300 miljoen euro vrij voor de jeugdhulp. Daarna wordt er enkele jaren 200 miljoen euro opgeplust. Dat meldt het ANP op basis van bronnen in Den Haag. De woordvoerder van minister De Jonge (VWS) wil het bericht bevestigen noch ontkennen.

‘De gesprekken met de VNG zijn nog bezig’, laat de woordvoerder desgevraagd weten. Eerder liet minister De Jonge weten later deze maand bekend te maken of en hoeveel extra geld het kabinet vrijmaakt voor de tekorten op de jeugdhulp. ‘Daar moeten we op wachten’, aldus de woordvoerder.   

Te weinig

Recent meldde ook De Telegraaf dat het kabinet dergelijke bedragen zou willen vrijmaken, eveneens op basis van Haagse bronnen. Als de berichten kloppen, is het op voorhand al duidelijk dat de 300 miljoen euro te weinig is. Woensdagochtend stelde VNG-vice-voorzitter Hubert Bruls dat er 490 miljoen euro nodig is om de financiële nood van gemeenten in de jeugdhulp te lenigen. Dat deed hij in het Radio 1 journaal.

Stijgende zorgvraag

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft woensdag in een open brief het kabinet gedreigd de jeugdhulptaken terug te geven, als het kabinet niet bereid is gemeenten ‘voldoende tegemoet te komen’. In die brief werd geen concreet bedrag genoemd. Die oproep wordt gesteund door de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ). Ook de bonden willen dat het rijk honderden miljoenen euro’s extra vrijmaakt. Zij vinden echter dat dit geld niet alleen moet worden gebruikt om de tekorten bij gemeenten te dekken. Uit een inventarisatie van Binnenlands Bestuur onder 20 gemeenten blijkt dat gemeenten tussen de 5 en bijna 30 procent tekortkomen op hun jeugdhulpbudget ten opzichte van het rijksbudget. Stijging van het aantal jongeren in jeugdhulp en de toegenomen complexiteit van zorg zijn, naast de tekortschietende rijksbudgetten, onder meer oorzaken van de oplopende tekorten.

Lees meer over de oorzaken en tekorten in de jeugdhulp, en de manieren waarop gemeenten de tekorten dekken, in Binnenlands Bestuur nummer 9, dat vrijdag verschijnt. (inlog)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Fonhof / Werkende
Goed begin, maar het is overduidelijk te weinig om de problematiek op te lossen. Ik spreek de verantwoordelijken aan, hierin hun serieuze verantwoordelijkheid te nemen wil dit dossier niet ontaarden in chaos.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
marco / financieel adviseur Sociaal Domein
Geldproblemen los je NOOIT op met geld.... diep triest dat het kabinet zo snel buigt voor meer geld ! Laat ze eerst eens uitzoeken waar al dat geld heen verdwijnt... ga eerst serieus kijken naar hoe het per gemeente gaat met uitvoering jeugdwet en beslis dan pas over dit soort zaken !117 euro PER UUR voor een gezinscoach bv ? 115 euro per dagdeel voor begeleiding groep licht ? 72 uur per week begeleiding individueel voor begeleiding via whatsapp en telefoon ???Geldproblemen los je niet op met geld, je moet gaan kijken waar de problemen door ontstaan. En dan kan je nog wel eens verbaasd staan, want het kan goedkoper, beter en meer ! Echt waar !
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ambtenaren zonder kennis en kunde op de verkeerde plekken
Haal eerst eens mensen met ervaring en de juiste opleiding binnen ipv een gewone ambtenaar van alles te laten te doen waar hij/zij geen verstand van heeft. En die flut cursussen vd overheid stellen niets voor en hebben geen enkele waarde. Praktijkmensen heb je nodig, maar ja , status en geld erg belangrijk voor leeghoofden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie