sociaal / Partnerbijdrage

Hoger opgeleide jongeren uit achterstandswijken succesvol begeleid naar werk

Hoger opgeleide jongeren uit achterstandswijken succesvol begeleid naar werk. Gemeente Den Haag heeft spectaculaire resultaten bereikt met een pilot traject waarin een brug is geslagen tussen individuele coaching en een wetenschappelijk onderbouwde self-empowerment training

25 september 2018
FOTO-Studenten-voor-stadhuis-Den-Haag.1.jpg

Hoe vergroot je de kansen van hoger opgeleide jongeren uit achterstandswijken op de arbeidsmarkt? Gemeente Den Haag heeft spectaculaire resultaten bereikt met een pilot traject waarin een brug is geslagen tussen individuele coaching en een wetenschappelijk onderbouwde self-empowerment training.

‘Young Professionals to Work’ in Den Haag


Meer banen, ongelijke kansen

De jeugdwerkloosheidcijfers zijn het afgelopen jaar verbeterd. Echter, er zijn nog veel jongeren die geen (geschikte) baan kunnen vinden of onder hun opleidingsniveau werken. Uit ervaring blijkt dat hoger opgeleide jongeren uit achterstandswijken moeite hebben om een passende baan te vinden. Uit een rapport van het CBS - Arbeidsmarktpositie naar leeftijd en geslacht - blijkt dat de werkloosheid onder jongeren met een migrantenachtergrond zelfs twee keer zo groot is als die onder jongeren met een Nederlandse achtergrond. Er liggen verschillende factoren aan ten grondslag waardoor jongeren uit achterstandswijken moeilijker een passende baan vinden. De belangrijkste factoren zijn het gebrek van een netwerk buiten de wijk en het hebben van onvoldoende communicatieve- en sollicitatievaardigheden.

Coaching en empowerment

Om de kansen van deze hoogopgeleide jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten is in opdracht van
gemeente Den Haag het project ‘Young Professionals to Work’ opgezet dat een brug slaat tussen inzichten uit de wetenschap en praktijk. In samenwerking met de Servicepunten Arbeid zijn voor dit project 32 werkzoekende ‘young professionals’ uit een Haagse krachtwijk met een afgeronde MBO-4, HBO of WO opleiding begeleid bij het zoeken, vinden en vasthouden van een passende baan. Uniek in de aanpak is de combinatie van enerzijds praktische een-op-een begeleiding door een coach en anderzijds het doorlopen van een wetenschappelijk onderbouwde empowermenttraining: de SKILLS® Boostcamp. Dit is een kortdurende intensieve groepstraining van vijf middagen gericht op het vergroten van sollicitatie-, netwerk- en werknemersvaardigheden (soft skills) in combinatie met het vergroten van het vertrouwen in eigen kunnen. Tot slot worden de jongeren via een mentorprogramma gekoppeld aan een Haags netwerk van werkgevers om de passende baan te vinden.

94% van de deelnemers een passende baan!

De resultaten van Young Professionals to Work zijn succesvol. Na een half jaar intensieve begeleiding  hebben 28 van de 32 deelnemers inmiddels een passende baan gevonden en zij zijn hier nog steeds werkzaam. Nog eens twee Young Professionals zijn gestart op een werkervaringsplek van waaruit zij binnenkort doorstromen naar een betaalde baan.

 

Enthousiaste Young Professionals

Tijdens het empowermenttraject was een duidelijke ontwikkeling bij de deelnemers te bemerken. Ze gaven aan dat hun zelfvertrouwen groeide en ze kregen een helder beeld van waar hun kracht lag bij het zoeken en vinden van betaald werk. Tevens leerden ze om zich te verplaatsen in hoe werkgevers denken en wat zij concreet van een sollicitant en werknemer verwachten. Een andere succesfactor die deelnemers noemden is de positieve en veilige sfeer tussen deelnemers onderling. Bovendien konden de aangeleerde vaardigheden meteen in praktijk worden gebracht. Hierdoor kwamen de deelnemers ook relatief makkelijk in actie.

De positieve impact bij deelnemers blijkt ook uit de individuele reacties:

Dylan, afgestuurd in juridisch-administratief dienstverlener: “Ik ben alweer ruim een half jaar aan het werk in een baan die bij mij past. Young Professional to Work was bijzonder waardevol in de weg naar deze baan. De samenwerking met de groep, de sterke punten die zij in mij zagen en die ik vervolgens kon benoemen, hebben mij gebracht waar ik nu ben, in een droombaan!”

Fatima, afgestudeerd in European Studies: ”Ik heb veel gehad aan de trainingen en wil de synergie van de groep graag vasthouden, ook nu ik een geweldige baan heb. Omdat het traject zo praktijkgericht is, word je je bewust van je eigen ontwikkelpunten. De sfeer in de groep was zo goed en open, dat het eigenlijk jammer is dat je aan het eind weer uit elkaar gaat. Maar zij blijven mijn sollicitatiebuddies die ik altijd weer kan raadplegen als het nodig is.”

Samenwerking

De coaches van Young Professionals to Work nemen veel ervaring mee vanuit een ander succesvol project van WSP Den Haag, de LeerWerk Makelaar, waarbij jongeren geholpen worden bij het vinden van een erkend leerbedrijf. Ook is er binnen Young Professionals to Work een intensieve samenwerking met bijvoorbeeld Servicepunt Arbeid. Dit zijn fysieke locaties in de krachtwijken van Den Haag van waaruit coaches de jongeren in de wijk monitoren en begeleiden naar school of werk.

 

Zelf de regie pakken

Begeleiders Robbert Westerhout – 24/7 loopbaancoach en projectleider bij WSP Den Haag – en Marivonne de Groot – gecertificeerd SKILLS® opleidingstrainer kijken tevreden terug op het empowermenttraject. Hun rol bestond vooral uit gericht ruimte geven, stimuleren en bevestigen. Marivonne: “Het is goed om te merken dat de beste ideeën uit de groep zelf komen. En het mooiste is dat ze de regie ook pakken wanneer ze daar de kans voor krijgen. We leren deelnemers om hun doelen te concretiseren en te vertalen naar kleine, haalbare stappen en om de belangrijkste beren op de weg te herkennen en vervolgens te elimineren. Een afwijzing kan bijvoorbeeld een vervelende deuk in het zelfvertrouwen slaan, maar is tegelijkertijd onlosmakelijk verbonden met het solliciteren. Dan is het zaak om op afwijzingen voorbereid te zijn, er zo nodig van te leren en je met vertrouwen te richten op de volgende vacature.”

 

‘Doen wat werkt’ vanuit de gemeente

Gemeente Den Haag investeert met dit project in jongeren die vaak niet uitkeringsgerechtigd zijn, omdat ze wel werken, maar (ver) onder het opleidingsniveau of omdat ze nog thuis wonen. “Deze investering is gerechtvaardigd, omdat het op langere termijn veel uitkeringen voorkomt” geeft Henk Peperkamp, manager werken & begeleiden aan. “Daarnaast draagt het bij aan gelijke kansen voor iedereen op de arbeidsmarkt en de gemeente is bij uitstek de juiste partij om dat signaal af te geven”.

 

Project ‘Young professionals to Work’

Robbert Westerhout en Marivonne de Groot werken al geruime tijd samen bij het ontwikkelen en uitvoeren van onderbouwde methodieken gericht op mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Samenwerking, groepsdynamiek en eigen kracht spelen in dit traject naar werk een grote rol. Een mooie aanvulling op de reguliere sollicitatietrainingen.

AfbeeldingAfbeeldingRobbert Westerhout is loopbaancoach en projectleider bij de gemeente Den Haag

www.linkedin.com/in/robbertwesterhout/

Marivonne de Groot is trainer en adviseur bij trainingsbureau RadarVertige.

www.linkedin.com/in/marivonne-de-groot-175a6338



www.werkgeversservicepuntdenhaag.nl

www.werkgeversservicepuntdenhaag.nl-doelgroepen/leerwerk-makelaar

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruben / Juridisch adviseur
"(...)jongeren uit achterstandswijken moeite hebben om een passende baan te vinden. Uit een rapport van het CBS - Arbeidsmarktpositie naar leeftijd en geslacht - blijkt dat de werkloosheid onder jongeren met een migrantenachtergrond zelfs twee keer zo groot is als die onder jongeren met een Nederlandse achtergrond. Er liggen verschillende factoren aan ten grondslag waardoor jongeren uit achterstandswijken moeilijker een passende baan vinden."



Kan iemand mij uitleggen of dit onderzoek nu gaat over jongeren uit achterstandswijken of jongeren met een migrantenachtergrond? De twee worden in dit artikel blijkbaar één op één gesteld, maar dit zijn toch echt twee verschillende dingen.



"Uit ervaring" zou volgens dit artikel blijken dat hoger opgeleide jongeren uit achterstandswijken moeite hebben om een passende baan te vinden. Wiens ervaring betreft dit? En waarom wordt dit op één stapel gegooid met objectieve cijfers van het CBS dat gaat over jongeren met een migrantenachtergrond?



Erg onduidelijk artikel en dus op het oog een erg onduidelijke pilot van de gemeente Den Haag.