Advertentie
sociaal / Nieuws

Jeugdzorg: 'We plaatsen gezinsleden al uit huis'

Jeugdzorg begrijpt niet wat politie Haaglanden meer wil doen dan wat nu al mogelijk is. Broers of zusjes van criminele jongeren kunnen al worden weggehaald.

05 oktober 2011
Het uit huis plaatsen van broers of zusjes van criminele jongeren, gebeurt al. Bureau Jeugdzorg Haaglanden begrijpt niet wat politie Haaglanden meer wil doen dan wat nu al mogelijk is.

Meegezogen

Woordvoerster Tanja van Dijk van Jeugdzorg Haaglanden heeft een dagtaak aan de persvragen die het interview van de Haagse plaatsvervangend korpschef in De Telegraaf oproepen. Hij wil onderzoeken of broers en zusjes van bendeleden uit huis kunnen worden geplaatst, om te voorkomen dat ze worden meegezogen in het criminele circuit.

 

Veilig
In de huidige situatie krijgt bureau Jeugdzorg een melding van de politie wanneer een minderjarige in aanraking komt met geweld of criminaliteit, legt Van Dijk uit. ‘Vervolgens gaan wij in zo’n gezin kijken hoe de situatie is, of er meer kinderen zijn en of zij daar veilig zijn.’

 

Uit huis
In eerste instantie probeert jeugdzorg met vrijwillige hulp het gezin te ondersteunen. Als ouders daar niet aan meewerken kan een ondertoezichtstelling worden aangevraagd, zodat een voogd kan toezien op de kinderen in het gezin. ‘En als de gezinssituatie echt heel slecht is voor de kinderen, kunnen ze uit huis worden geplaatst.’

 

Politieke sentimenten
Het is Bureau Jeugdzorg niet duidelijk wat de politie nu concreet van jeugdzorg vraagt, zegt Van Dijk. Ze gaan daarover praten, kondigt de woordvoerster aan. Maar volgens haar lijkt de hele kwestie niet meer te zijn dan ‘inspelen op politieke sentimenten’ in Den Haag, waar het politieke debat is verhard sinds de verkiezing van de PVV in de gemeenteraad.

 

Kinderrechtenverdrag
Bij het Nederlandse Defence for childrenkantoor in Leiden wordt de kwestie ook met belangstelling gevolgd. Volgens juridisch medewerker jeugdrecht Coby van der Kooi is het in strijd met het Kinderrechtenverdrag om een kind uit huis te halen, waarmee niets aan de hand is.

 

Preventief
‘Ieder kind heeft het recht om op te groeien bij zijn eigen ouders, tenzij dat niet in het belang is van het kind. Maar het preventief uit huis halen van broers en zusjes van bendeleden, terwijl ze gewoon naar school gaan en zelf geen ontwikkelingsproblemen hebben, lijkt me moeilijk te bepleiten bij de kinderrechter. Het ligt meer voor de hand om die bendeleden zelf uit het gezin weg te halen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Drs. N.J.M.Mul / Ouder-ondersteuner in BJZ-zaken
Ook hier weer illustreert BJZ zijn grove onkunde en amteurisme: het is immers genoegzaam bekend dat ook crimineel gedrag erfelijk kan zijn. Als BJZ kinderen uit huis plaatst omdat er mogelijk van die genen in de familie zijn, helpt uit huis plaatsing dan? NEEN Gaat BJZ aan gen-therapie doen en het genetisch materiaal van die kinderen veranderen? Lijkt me niet reëel...Toch meent men dat UHP de oplossing is voor alle problemen!
(Sorry dat ik van 'amateurisme' spreek, maar als men nog steeds géén opleindingseisen hebt, geen beroepsregistratie of -rechtspraak, dan heet dat bij mij amateurs!)
Drs. N.J.M.Mul
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie