sociaal / Partnerbijdrage

Een menselijke norm in de Jeugdzorg

Een menselijke norm in de Jeugdzorg. Wat te doen met het moeras van verwijten?

06 juni 2019
Logo-1.png

AfbeeldingWe konden de afgelopen weken niet om de problemen in de Jeugdzorg heen. Noodkreten vanuit de sector zelf, personeel dat bijna niet betaald kan worden, opiniestukken over het al dan niet mislukken van de decentralisatie; alles kwam voorbij. Als klap op de vuurpijl kwam deze week het bericht naar buiten dat er, tussen nu en 2021, een miljard extra wordt uitgegeven aan Jeugdzorg. Een op het eerste oog mooie geste, die al snel werd afgedaan als een kleine pleister op een veel te grote wond. Wat te doen met het moeras van verwijten waarin de Jeugdzorg langzaam wegzakt? Hieronder de visie van the Beagle Armada.

Glijdende schaal

Natuurlijk is er iets te zeggen voor die verwijten. De decentralisatie verliep zeker niet vlekkeloos. Gemeenten schoven vraagstukken liever door naar een toekomstige raad, zorginstellingen kregen veel werk voor weinig geld terwijl hun takenpakket veranderde. Dit leverde problemen op die niet werden opgelost, maar die bleven groeien. Zorginstellingen leden onder slechte organisatorische keuzes, terwijl bureaucratie en een onrealistische kijk op de werkelijkheid voor problemen zorgden vanuit de overheid.

Het maakte de eerste jaren na de decentralisatie vooral hectisch. Beleidsmakers waren druk met schema’s, rapportages en het sluiten van begrotingen. Veel zorginstellingen lukte het niet om orde aan te brengen in de onbekende chaos. Ze kwamen daarbij ook niet goed voor zichzelf op, door bijvoorbeeld een collectieve woordvoerder aan te stellen. Het resultaat? De glijdende schaal die er nu toe leidt dat de noodklok wel bijna geluid wordt. Juist nu, na het toezeggen van een extra miljard. Want zoals minister Hugo de Jonge nota bene zelf zegt: “er spelen ook problemen in de Jeugdzorg die je niet met geld kan oplossen.”

Menselijke resultaten

Daar heeft De Jonge een terecht punt. Geld helpt absoluut, maar het is belangrijker om de Jeugdzorg op een compleet andere manier te benaderen. We hebben het hier over een kleine groep kinderen en jongeren in een ongelooflijk lastige situatie en over de kleine groep mensen die hen koste wat kost wil helpen. De meetinstrumenten en rapportages die we kennen uit andere zorgsectoren werken niet in zo’n situatie.

Als we al meetbare resultaten willen, laten we dan streven naar menselijke resultaten. Hoeveel van deze kinderen gaan naar school? Hoeveel van hun ouders hebben werk? Zit er een daling in het aantal crisissituaties per jaar? Het gaat erom dat we deze jonge mensen zo goed mogelijk bijstaan. Hun situatie is complex en verbetert maar zelden. Wat we hen moeten bieden is in elk geval de wetenschap dat de meest banale zorg er gewoon is. Een grens waar we simpelweg niet onder mogen komen, hoe duur of ingewikkeld de situatie soms kan zijn. Het is de prijs die we betalen voor de welvaart waar velen van ons in leven.

 

Ondergrens

Men kan in de Jeugdzorg nog ellenlang doorgaan met elkaar verwijten maken, maar de groep waar het echt om gaat, schiet daar niets mee op. We kunnen vraagtekens zetten bij alles wat er gebeurd is, of bij elke toezegging die al dan niet wordt gedaan. Toch is het productiever om het hele concept van Jeugdzorg in een ander licht te stellen. Hier heeft het geen zin om prestaties af te zetten tegen kosten. Hier gaat het om een ondergrens stellen voor de leefbaarheid in je eigen land.

Geschreven door Wouter Fleers – TBA Advies

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het gaat niet alleen om leefbaarheid, ook om betaalbaarheid. De kosten in het Sociale Domein rijzen zo langzamerhand de pan uit en het toppunt van de vergrijzing moet nog komen. Het zit er dik in dat op kortere termijn drastisch moet worden ingegrepen anders kunnen de mensen die het echt zorg nodig hebben het straks niet meer op het noodzakelijke niveau krijgen. Belastingen kunnen niet onuitputtelijk stijgen; het niveau daarvan bereikt reeds wereldrecords.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.