Advertentie
sociaal / Nieuws

Den Haag neemt ook schulden van toeslagenouders over

'Deze week werd de zoveelste blunder in de toeslagenaffaire gemaakt', zei raadslid Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP), die de motie indiende.

25 mei 2021
den-haag-schilderswijk.jpg

Ook Den Haag gaat de schulden van toeslagenouders in een schuldentraject overnemen, in navolging van Rotterdam. Dat besloot een meerderheid van de gemeenteraad, die het wachten op de landelijke compensatieregeling te lang vindt duren. Wethouder Bert van Alphen vond het verstandiger om wel op de landelijke oplossing te wachten, en ontraadde de motie.

Zestig ouders
De ‘toeslagenouders’, die slachtoffer werden van de kinderopvangtoeslagenaffaire, moeten zo snel mogelijk over het compensatiebedrag van 30.000 euro kunnen beschikken. Dat vindt de Haagse gemeenteraad, die wethouder Bert van Alphen (sociale zaken, GroenLinks) opdroeg om de schuldentrajecten van deze ouders stop te zetten door de resterende schulden zelf over te nemen. Het gaat op dit moment om zo'n zestig ouders die bekend staan als gedupeerde en in een gemeentelijk schuldentraject zitten.

Wachten
Zonder oplossing voor die schulden kunnen de ouders nog niet over hun compensatiegeld beschikken, omdat de schuldeisers het bedrag kunnen opeisen. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen, D66) heeft beloofd om met een regeling voor die schulden te komen, maar dat laat naar verwachting nog enkele weken op zich wachten. De gemeente Rotterdam besloot daarom onlangs om de schulden zelf over te nemen, ervan uitgaand dat het rijk achteraf de rekening zal betalen.

Blunder
De Haagse gemeenteraad nam vrijdag een motie aan waarin werd besloten om het Rotterdamse voorbeeld te volgen. 'Deze week werd de zoveelste blunder in de toeslagenaffaire gemaakt', zei raadslid Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP), die de motie indiende. Ze verwees naar de brief die een aantal gedupeerde ouders hadden gekregen, waarin per ongeluk werd geschreven dat de ouders hun schulden toch weer moesten gaan aflossen. 'De zoveelste fout van het rijk in een drama dat zich maar voortsleept', aldus Klokkenburg. Ze riep daarom de wethouder op om zelf het initiatief te nemen om te beginnen het beschadigde vertrouwen van de slachtoffers in de overheid te herstellen.

Risico
De roep om navolging te geven aan het Rotterdamse besluit klonk de afgelopen weken in meer gemeenteraden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept gemeenten echter op om toch op de landelijke regeling te wachten. VNG-woordvoerder en wethouder Peter Heijkoop (CDA) vreest dat de aanpak tot onzekerheid en rechtsongelijkheid in de hersteloperatie kan leiden. Hij wijst erop dat de gemeente Rotterdam een financieel risico loopt met deze aanpak omdat het nog niet vaststaat in hoeverre het rijk de kosten van de gemeente gaat dekken.

Coalitie
Haags wethouder Van Alphen lijkt de lijn van de VNG te volgen. Hij ontraadde de motie van Klokkenburg met het argument dat het herstel in één keer goed moet gaan. Van Alphen wacht daarom liever op de landelijke regeling, die hij eind juni of begin juli verwacht. De raadsfractie van zijn eigen partij, GroenLinks, stemde echter toch voor de motie, net als coalitiepartij PvdA en zo goed als alle oppositiepartijen. Coalitiepartijen CDA, D66 en VVD stemden, gesteund door de PVV, tegen. De motie werd met 25 tegen 17 stemmen aangenomen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het nog niet bekend is hoe de motie zal worden afgehandeld. Wanneer de schuldentrajecten worden stopgezet, is dus nog onduidelijk.

Liefdevol kaartje
De Haagse raad nam nog een aantal andere moties rondom de compensatie voor toeslagenouders aan. Zo zal het college in gesprek gaan met het rijk over het toekennen van een 'vrijetijdsbudget' van minimaal 500 euro aan gedupeerden. Ook krijgen de gedupeerde gezinnen een 'terecht, correct en liefdevol kaartje' van de gemeente 'voor het herstel van vertrouwen'. Het college gaat daarnaast een 'expertmeeting' organiseren met gedupeerden, wethouders, raadsleden en ambtenaren, om ervaringen en oplossingen te delen. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie