sociaal / Partnerbijdrage

Kracht van diversiteit optimaal benutten? Als inclusief werkgever

Kracht van diversiteit optimaal benutten? Als inclusief werkgever. Drie tips voor goed diversiteitsbeleid.

19 juli 2016

Drie tips voor goed diversiteitsbeleid.

Inclusief werkgeverschap. Het is dé manier voor werkgevers om de unieke talenten van iedere medewerker te zien, waarderen en benutten. Ongeacht afkomst, cultuur of arbeidsbeperking. Daarom gaan steeds meer werkgevers aan de slag met beleid dat diversiteit onder hun mensen stimuleert. Dat vraagt wel wat van de organisatie. Zoals de juiste kennis, visie en samenwerking. Adviseurs Laura Berger en Janine Steenbergen geven drie adviezen.

Maar eerst: wat brengt het precies?

Wanneer je als werkgever door een ‘inclusieve bril’ kijkt, heb je oog voor verschillen en zet je de kracht ervan in. Je bent je bewust van stereotyperingen en alert op uitsluitingsmechanismen. Zo krijgen al je medewerkers de ruimte om te bloeien en groeien. En dat draagt niet alleen bij aan betere en duurzamere prestaties van je organisatie, maar ook aan een arbeidsmarkt en samenleving waarin iedereen naar eigen vermogen participeert. Bezig zijn en blijven met inclusief werkgeverschap en diversiteitsbeleid, heeft dus een duidelijke meerwaarde.

  1. Weet wat er speelt
    “Wil je goed beleid opzetten, start dan met het in beeld brengen van je cijfers en processen”, adviseert Laura. “Heb je bijvoorbeeld een duidelijke visie en strategie rondom diversiteit? Hoeveel mannen en vrouwen zijn er actief in de verschillende managementlagen? Hoe is de in- en uitstroom van medewerkers met een etnische achtergrond of arbeidsbeperking? Wie krijgt promotie en op basis waarvan? Hoe zijn de salarissen verdeeld? En waarom verlaten mensen de organisatie?”
  2. Ga integraal te werk
    Bij de ontwikkeling van diversiteitsbeleid komt nog meer kijken dan alleen doelgroepgerichte interventies. Janine: “Het draait vaak om verandering in je organisatieprocessen en om omgaan met verschillende zienswijzen. En dat vraagt om een integrale aanpak. Want waar zet je met je beleid op in? Wie is ervoor verantwoordelijk? Op welke manier creëer je draagvlak onder je medewerkers? Hoe weet je of het effect heeft? En hoe zorg je ervoor dat het verankerd raakt, zodat een cultuuromslag kan plaatsvinden?”
  3. Doe het niet alleen
    “Het is tot slot slim om continu een vinger aan de pols te houden in je organisatie. Want alleen als je open blijft staan voor de verschillende belangen en standpunten, kun je effectief en breed gedragen beleid neerzetten en doorontwikkelen. Diversiteit raakt alle medewerkers; van werkvloer tot management, van lijn tot staf. Het is dus zaak om je beleid niet in isolatie te bedenken en uit te voeren, maar je mensen erbij te betrekken. Maak daarnaast gebruik van kennis, ervaringen en best practices van andere organisaties”, besluit Laura.

Support nodig?
Wil je ook met inclusief werkgeverschap en diversiteit aan de gang? En is hierbij extra support van harte welkom? KplusV helpt graag mee om diversiteitsbeleid te laten landen in jouw organisatie. Hoe? Met inhoudelijke kennis, maar ook met bijvoorbeeld visie- en strategievorming, een organisatie-analyse, workshops over cultuursensitief leiderschap of een beleidsevaluatie.

Meer weten? Bel of mail eens met onze diversiteitsadviseurs Laura Berger en Janine Steenbergen.


Meer lezen? Bekijk dan ook eens onze artikelen Integratie van vluchtelingen? Werk samen met werkgevers en Banenafspraak halen? Werk samen aan publiek-private detacheringsfaciliteit.

Op het online platform Executivefinance.nl adviseert Laura bestuursleden buiten hun comfortzone te kijken voor meer diversiteit in hun bestuur.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.