Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen asielzoekers meer op stoelen in Ter Apel

Het versneld openen van nieuwe locaties heeft ertoe geleid dat er geen asielzoekers meer in tenten of op stoelen hebben overnacht.

ANP
19 juni 2022
Tenten Ter Apel
Huisman Media/ANP

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft in de nacht van zaterdag op zondag geen enkele asielzoeker de nacht hoeven doorbrengen in de sportzaal, in een tent of op een stoel in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat kwam doordat er minder nieuwe instroom was, maar ook doordat er op verschillende locaties in het land (nood)opvangplekken beschikbaar zijn gekomen, vertelt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

Overvol

Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit al lange tijd overvol, omdat de doorstroom van vergunninghouders vanuit opvanglocaties naar woningen stagneert. Volgens de woordvoerder was het in de nacht van zaterdag op zondag voor het eerst sinds weken zo dat er geen enkele asielzoeker in de sportzaal, een tent van het rode Kruis of op een stoel in de IND-wachtruimte hoefde te slapen wegens een tekort aan plekken.

400 plekken

Zaterdag werd onder meer bekend dat Geleen (Limburg) tot 21 juli asielzoekers overneemt van Ter Apel. In totaal kwamen zaterdag zeker vierhonderd (nood)opvangplekken beschikbaar, aldus de COA-zegsman. Wat dit betekent voor de nacht van zondag op maandag, is zondagmiddag nog onduidelijk. ‘Daar durf ik me nu niet over uit te spreken. We hebben nog de hele dag voor ons.’ Of de (nood)opvangplekken voor de komende tijd voor voldoende lucht zorgen, is ook nog onbekend. ‘Dat is afhankelijk van zoveel factoren’, aldus de zegsman.

Nieuwe fase

Hij wijst er daarbij op dat maandag een nieuwe fase ingaat. Vrijdag kondigde het kabinet aan dat er een crisisaanpak komt voor de vastgelopen asielopvang. Ook zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) dat de veiligheidsregio's voor de komende dagen zo'n driehonderd extra opvangplekken hebben toegezegd.

Statushouders

Maandag moet Van der Burg een plan overleggen om de komende drie maanden te zorgen voor genoeg opvangplekken. De ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) moeten zorgen dat er voldoende plekken komen voor zogenoemde statushouders, mensen die de asielprocedure doorlopen hebben en in Nederland mogen blijven. Ook dat plan moet er maandag liggen. ‘We hebben er vertrouwen in dat de ingezette koers zal werken’, aldus de woordvoerder van het COA. Maar het is geen structurele oplossing, geeft hij ook aan. Die zou er zijn als asielzoekers die de benodigde vergunningen hebben, kunnen doorstromen naar gemeenten waar ze onderdak krijgen, waardoor mensen die in Ter Apel wachten op een plek in een asielzoekerscentrum daar ook echt naartoe kunnen, zegt hij. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Dagelijks melden zich ongeveer 150 mensen voor een gratis huis, dus rekent u maar uit hoe lang 400 extra plekken soelaas biedt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans Bakker
En die 80 miljoen vluchtelingen elders in de wereld dan? Wat doen we daarvoor? We denken vanuit een heel kleinzielig geïnstitutionaliseerd systeempje gebaseerd op het “recht op asiel”. Onzin en asociaal. Aan de mensen die straks honger lijden vanwege de achterblijvende graanexport uit Oekraïne heb ik de volgende boodschap: ga oorlog voeren! Dan heeft u recht op asiel. Want wie dood gaat van de honger heeft geen recht op asiel. Maar wie uit een gebied komt waar gevochten wordt om een zak meel, kan zich beroepen het uitgangspunt van “non refoulement” zoals het VN verdrag dat noemt. Poetin kan straks veel Europese politici aan zijn zijde krijgen als Europa wordt overspoeld met vluchtelingen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie