Advertentie
sociaal / Nieuws

Extra geld voor aanpak laaggeletterdheid

Vanaf volgend jaar krijgen gemeenten extra geld voor het intensiveren van de hulp aan laaggeletterden. Het gaat om 5 miljoen euro in 2020 oplopend tot 7,3 miljoen euro in 2024. Eind 2024 moeten alle gemeenten een integrale aanpak laaggeletterdheid hebben.

09 september 2019
letters-scrabble-blokjes.jpg

Gemeenten krijgen vanaf volgend jaar extra geld voor het intensiveren van de hulp aan laaggeletterden. Het gaat om 5 miljoen euro in 2020 oplopend tot 7,3 miljoen euro in 2024. Alle gemeenten moeten eind 2024 een integrale aanpak laaggeletterdheid hebben.

Een overeenkomst over de vervolgaanpak laaggeletterdheid is maandag ondertekend door minister Van Engelshoven (Onderwijs) en de VNG tijdens het begin van de Week van de Alfabetisering. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.

Signalen

Afgesproken is dat gemeenten de hulp aan laaggeletterden gaan intensiveren. Medewerkers van gemeenten worden bijvoorbeeld geïnformeerd over hoe zij signalen van laaggeletterdheid kunnen herkennen. Inwoners kunnen dan sneller en doelgerichter worden geholpen, zo is de achterliggende gedachte. Iemand die aanklopt voor schuldhulpverlening kan, als dat nodig mocht blijken, worden doorverwezen naar een taalcursus. Gemeenten gaan de kwaliteit van de taalcursussen structureel controleren, zo is verder afgesproken tussen het ministerie en de gemeentekoepel.

Taal- en computerles

Gemeenten en ministeries gaan samen onderzoeken wat het beste werkt om mensen te bereiken en wat er nodig is hen zo ver te krijgen taal- of computerles te gaan nemen. Naast het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat het om de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.   

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
Op internet staan veel Nederlandse onderwijsvideo's, over leren lezen en schrijven. Die video's kunnen worden uitgezonden op tv, door de publieke omroepen. Ook kinderen kunnen daarvan leren.Zend ook video's op tv uit, waarin laaggeletterden worden gemotiveerd, om te leren lezen en schrijven.Ook zijn er tv-programma's nodig, waarin burgers worden gemotiveerd en onderwezen, hoe ze laaggeletterden kunnen helpen, om die vaardigheden aan te leren.Buitenlandse onderwijsvideo's kunnen worden nagesynchroniseerd in het Nederlands.Publieke omroepen worden betaald met belastinggeld. Daarom zouden ze alleen onderwijs, voorlichting en opvoeding moeten uitzenden.Die onderwijsprogramma's kunnen ook 's nachts worden uitgezonden, want dan is er betrekkelijk weinig interessants op tv.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Norman Waalre
Onderwijsprogramma's op radio en tv kunnen aantrekkelijk worden gemaakt, door ze te vermengen met amusement en muziek.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie