Dossier: Huishoudelijke hulp

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp (hh1), onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015). Van het budget dat het rijk hiervoor aan gemeenten beschikbaar stelt, is sinds januari 2015 gemiddeld 40 procent afgegaan. Onder meer om deze bezuinigingen op te vangen, hebben veel gemeenten hun beleid aangepast. Gemeenten zijn er mee gestopt, hebben geschrapt in het aantal uren of hebben het beleid op een andere leest geschoeid ('schoon en veilig' huis). Binnenlands Bestuur volgt de ontwikkelingen en de gevolgen van de gemeentelijke beleidskeuzes.
-
Eigen bijdrage poetshulp fiks probleem
De eigen bijdrage die moet worden betaald voor de huishoudelijke hulp is voor één op de vijf afnemers in de gemeente Utrecht een groot probleem. Dat geldt voor minima als ook voor huishoudens met een netto-inkomen tot 2000 euro.
-
Meer uren thuiszorg en maatwerk in Utrecht
Het aantal uren huishoudelijke hulp voor Utrechters wordt per 10 oktober verruimd naar 105 uur per jaar. Dat komt neer op 2 in plaats van 1,5 uur per week. Vanaf begin volgend jaar krijgt iedereen die opnieuw moet wordt geïndiceerd of een aanvraag doet voor huishoudelijke hulp een huisbezoek.
-
Helft Wmo’ers Utrecht redt het niet met toegekende uren
Ongeveer de helft van de Utrechters die huishoudelijke hulp nodig hebben, lukt het niet om met de toegewezen uren hulp het huis voldoende schoon en leefbaar te houden. De gemeente Utrecht kijkt bij de toewijzing van huishoudelijke hulp niet goed naar de daadwerkelijke behoefte van mensen en de mogelijkheid die zij al dan niet hebben om een beroep te doen op een sociaal netwerk.
-
Gemeenten maken rommeltje van huishoudelijke hulptoelage
Gemeenten kunnen met extra geld van het Rijk inwoners extra huishoudelijke hulp aanbieden tegen een gering tarief. Hoe gemeenten dat doen, is één grote warboel. Bovendien is de informatie hierover moeilijk te vinden. Dit meldt de consumentenbond.
-
Wmo-beleid Katwijk onder de Haagse loep
Het is nog onduidelijk of staatssecretaris Martin van Rijn (Wmo, PvdA) gaat ingrijpen in Katwijk. De Adviesraad Sociaal Domein Katwijk heeft het bijltje erbij neergegooid, omdat de gemeente zijn Wmo-beleid niet in lijn wil brengen met de Wmo 2015. Het ministerie weet ervan en heeft inmiddels zijn oor bij de gemeente te luister gelegd.
-
Wmo-beleid gemeenten onder vuur
Gemeenten krijgen over hun gevoerde Wmo-beleid de volle laag van de FNV. ‘Gemeenten moeten ophouden met de doorgeslagen bezuinigingen, zodat nóg meer faillissementen voorkomen kunnen worden’, stelt de bond. Hij heeft de noodklok geluid, nadat opnieuw twee thuiszorginstellingen failliet zijn verklaard. Geld is er wel, meent de FNV, gezien de overschotten die gemeenten op hun Wmo-budget hebben. Gemeentekoepel VNG verwerpt de beschuldigingen.
-
Losser legt verwijt failliet Solace naast zich neer
Het verwijt van de failliete thuiszorgorganisatie Solace aan de Twentse gemeenten dat zij in de problemen is gekomen door te forse bezuinigingen van gemeenten op de huishoudelijke hulp, legt Losser naast zich neer. ‘Dat is het ondernemersrisico’, stelt een woordvoerder namens de gemeente.
-
Aanpassen huishoudelijke hulp kost gemeenten tijd
Gemeenten worstelen nog steeds met de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) over de huishoudelijke hulp. Veel gemeenten weten dat ze hun beleid moeten aanpassen en gaan dat ook doen, maar puzzelen over de precieze invulling van dat hernieuwde beleid. Sommige gemeenten nemen er ruim de tijd voor.
-
Brief Van Rijn schiet wethouder in verkeerde keelgat
De Maastrichtse Wmo-wethouder Jack Gerats is laaiend over de brief waarin staatssecretaris Van Rijn gemeenten oproept snel de gemeentelijke beleidsplannen huishoudelijke hulp in lijn te brengen met de Wmo 2015. ‘In plaats van ons de les te lezen, zou hij eerder zijn excuses moeten aanbieden. Hij heeft zelf de verwarring gesticht met een onduidelijke wet.’
-
Van Rijn maant wethouders tot snelle actie huishoudelijke hulp
Gemeenten moeten niet alleen zo snel mogelijk hun huishoudelijke hulpbeleid in lijn brengen met de Wmo 2015, maar ook, eventueel vooruitlopend op dat nieuwe beleid, alle inwoners direct van de benodigde hulp voorzien, als zij daar recht op hebben. Het gaat daarbij niet alleen om hulpbehoevenden die bezwaar hebben aangetekend, maar ook inwoners die dat niet hebben gedaan.
-
Poetsdoeken moeten uit de kast
Gemeenten die de huishoudelijke hulp hebben geschrapt, generiek hebben versoberd of op een andere leest hebben geschoeid, moeten aan de bak. En de geldbuidel trekken. Want huishoudelijke hulp valt onder de Wmo 2015, zo heeft de hoogste rechter bepaald.
-
Raden moeten Wmo-verordeningen onder de loep nemen
Niet alleen beleidsmakers en bestuurders, maar ook gemeenteraden zijn aan zet na de uitspraak van de hoogste rechter over de huishoudelijke hulp. Om toekomstig gerechtelijke gedoe te voorkomen, moet er een landelijk vastgesteld objectief normenkader komen, waarin wordt vastgelegd hoeveel uur nodig is om een huis schoon te houden.
-
Rechter: Enschede niet de mist in met aanbesteding Buurtzorg
Enschede hoeft de huishoudelijke hulp niet opnieuw aan te besteden. De overname van de hulp door de Stichting Familiehulp (Buurtzorg), na het faillissement van TSN, is toelaatbaar. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld in het kort geding dat tegen de gemeente Enschede was aangespannen
-
Gemeenten aan de bak met uitspraak hoogste rechter
Gemeenten die de huishoudelijke hulp hebben geschrapt, generiek hebben versoberd of op een andere leest hebben geschoeid, moeten aan de bak. En de geldbuidel trekken. Dat is het gevolg van de uitspraak van de hoogste rechter. Lang niet alle gemeenten zijn er al uit of en wat ze in hun beleid moeten veranderen. Sommige gemeenten hebben al wel direct maatregelen genomen, vooruitlopend op noodzakelijke beleidswijzigingen.
-
Hollands Kroon en Schagen hervatten thuishulp
De gemeenten Hollands Kroon en Schagen passen hun huishoudelijke hulpbeleid aan. Als de gemeenteraden met het collegevoorstel instemmen, wordt de eenvoudige huishoudelijke hulp per terugwerkende kracht vanaf 1 mei weer als maatwerkvoorziening aangeboden. Aanleiding is de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) van vorige week.
-
Van Rijn gaat ingrijpen bij 'foute' gemeenten
Staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) gaat ingrijpen bij gemeenten die hun huishoudelijke hulpbeleid niet in lijn brengen met de Wmo 2015. Dat heeft de staatssecretaris gisteren toegezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer.
-
Gemeenten moeten snel beleid huishoudelijke hulp aanpassen
Gemeenten die de afgelopen tijd zijn gestopt met huishoudelijke hulp of fiks in het aantal uren hebben gesneden, moeten ‘als de bliksem hun beleid aanpassen’. Dat stelt de cliëntenorganisatie Ieder(in) in reactie op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dat huishoudelijke hulp een taak van gemeenten is.
-
Hoogste rechter: ’poetshulp’ valt onder Wmo 2015
Huishoudelijke hulp valt onder de Wmo 2015. Gemeenten mogen eenvoudige schoonmaakhulp als algemene voorziening aanbieden, maar de kosten ervan niet alleen voor rekening van inwoners laten komen. Ook moet indien nodig een aanvullende maatwerkvoorziening worden verstrekt. Toegekende hulp onder de ‘oude Wmo’ mag niet zonder meer worden stopgezet. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) woensdag geoordeeld.
-
Extra ‘poetshulp’ voor Utrechters
De gemeente Utrecht past haar huishoudelijke hulpbeleid aan. Iedere Utrechter die nu huishoudelijke hulp krijgt, krijgt er vanaf oktober standaard een half uur hulp per week erbij. Het gaat om zo’n 5.000 mensen. Het kost de gemeente vanaf volgend jaar 1,9 miljoen euro extra. Met een overschot van 3,8 miljoen euro op het Wmo-budget van 194 miljoen euro over 2015, kan de stad het ‘lijden’.
-
Ook nieuwe afspraken Wmo liggen zwaar op maag
De nieuwe (concept) Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) inkoop maatschappelijke ondersteuning gaat gemeenten geld kosten en is mogelijk in strijd met de nieuwe aanbestedingsregels. Dat stelt gemeentekoepel VNG in een reactie op de herziene AMvB. De VNG benadrukt nogmaals deze overbodig te vinden.
-
Amsterdam negeert uitspraak rechter thuiszorg
Amsterdam gaat haar beleid rondom toekenning van huishoudelijke hulp vooralsnog niet aanpassen. De gemeente is weliswaar in een eerste proefproces door de rechter op haar vingers getikt, maar wethouder Van der Burg (Wmo, VVD) vindt het nog te vroeg om maatregelen te nemen.
-
Geen sprake van verboden staatssteun bij ‘Buurtzorg-deals’
Bij het contracteren door gemeenten van andere thuiszorgaanbieders vanwege het faillissement van TSN Thuiszorg, is geen sprake van verboden staatssteun of van het overtreden van de Aanbestedingswet 2012. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn. Alle gemeenten hebben inmiddels afspraken gemaakt met andere aanbieders, zodat de ondersteuning van inwoners die voorheen door TSN werd geleverd, wordt gecontinueerd. De FNV maakt zich grote zorgen over een deel van de gemaakte afspraken en stapt naar de rechter.
-
Onrust over overname zorg failliete TSN houdt aan
De onrust rondom contractering van huishoudelijke hulp na het faillissement van Thuiszorg TSN houdt aan. Het is nog niet duidelijk of alle gemeenten tijdig nieuwe aanbieders hebben gecontracteerd die de ondersteuning aan cliënten overnemen zodra de UWV de betaling aan oud-TSN-medewerkers stopzet. Enschede en Den Haag hangt een rechtszaak boven het hoofd.
-
Uitspraak over 'poetshulp' hoogste rechter op 18 mei
De Centrale Raad van Beroep (CRvB) doet op de 18 mei uitspraak over de principiële vraag of huishoudelijke hulp (hh) onder de Wmo 2015 valt. Hoe deze gaat uitpakken, is op basis van drie woensdag behandelde zaken door de hoogste rechter niet te zeggen. De rechters blijken wel moeite te hebben met het totaal schrappen van de hulp én met de normstelling door gemeenten voor het te bereiken resultaat ‘schoon en leefbaar’.
-
VNG: gemeenten moeten curator snel benaderen
Gemeenten die de curator van het failliete TSN Thuiszorg nog niet hebben benaderd om zorgbehoevenden onder te brengen bij andere aanbieders, moeten dit alsnog zo snel mogelijk doen. Die oproep doet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag.
-
Burger in verzet tegen afschaffen hulp
In 2015 zijn door burgers in totaal 2.200 Wmo-zaken aanhangig gemaakt bij de rechter: bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014, zo laat de Raad voor de Rechtspraak desgevraagd weten.
-
Juristen: ‘poetshulp’ valt onder de Wmo 2015
Het nieuwe Wmo-beleid van gemeenten heeft vorig jaar tot 2.200 rechtszaken geleid; een verdubbeling ten opzichte van 2014. Het gros van de rechtszaken ging over het schrappen of versoberen van de huishoudelijke hulp. De hoogste rechter buigt zich volgende maand over de vraag of huishoudelijke hulp nu wel of niet onder de Wmo 2015 valt. Juristen menen van wel.
-
Gemeenten laten Buurtzorg links liggen
Veel gemeenten gaan niet in zee met Buurtzorg. Zij beoordelen de ‘Buurtzorgdeal’ als juridisch risicovol. Enkele gemeenten die de huishoudelijke hulp voortaan wel door de Stichting Familiehulp (Buurtzorg) willen laten uitvoeren, zijn niet bereid de transitievergoeding te betalen die Buurtzorg van elke gemeente wil hebben.
-
Proefproces huishoudelijke hulp tegen Amsterdam
Inwoners van Amsterdam die het niet eens zijn met het aantal uur huishoudelijke hulp, kunnen daartegen geen bezwaar indienen bij de gemeente. Zij worden naar de zorgaanbieder doorgestuurd. Dat is in strijd met de Wmo 2015, stelt Cliëntenbelang Amsterdam. De gemeente meent van niet. Dinsdag wordt tegen het Amsterdamse beleid een proefproces gevoerd.
-
VNG waarschuwt: ‘Pas op voor staatssteun’
Het aanbod van de Stichting Familiehulp (Buurtzorg) om de huishoudelijke hulp van TSN Thuiszorg over te nemen, geldt voor 139 van de ruim 300 gemeenten waar TSN nu actief is. Deze gemeenten moeten een beroep doen op financiële potjes van het rijk. Stichting Familiehulp stelt dit als voorwaarde voor haar aanbod.
-
Hoogste rechter gaat verstrekkende uitspraak Wmo doen
De hoogste rechter buigt zich binnenkort niet alleen over het (versoberde) Wmo-beleid van de gemeente Utrecht, maar ook over de vraag of hulp bij het huishouden moet worden gerekend tot de maatschappelijke ondersteuning als bedoeld in de Wmo 2015.
-
TSD pleit voor nieuwe vormen van thuisondersteuning
De transformatie en innovatie op het gebied van thuisondersteuning komt nog onvoldoende van de grond, vindt de Transitiecommissie Sociaal domein (TSD). Daarom komt de commissie met een Toekomstvisie Thuisondersteuning waarin op vijf gebieden tips staan voor gemeenten, zorgorganisaties en vakbonden. Er moeten nieuwe vormen van ondersteuning komen en meer samenwerking.
-
Opnieuw thuiszorgorganisatie in problemen
FNV Zorg & Welzijn is 'geschokt' door de ontslagronde bij de Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian. 'Bizar. Ruim vijfhonderd mensen verliezen hun baan, duizenden mensen verliezen hun zorg en dit terwijl er extra geld is voor zorg en behoud van werkgelegenheid vanuit het onlangs afgesloten zorgakkoord', zegt Marian Beldsnijder, bestuurder bij de vakbond.
-
Hoogste rechter buigt zich in maart over 'poetshulp'
De hoogste rechter buigt zich op 23 maart voor het eerst over het beleid dat gemeenten voeren rondom de huishoudelijke hulp, sinds de invoering van de Wmo 2015. Normaliter volgt na zes weken een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB), maar de kans is groot dat de rechter voor deze principiële uitspraak meer tijd neemt.
-
Totale verwarring rondom Wmo-uitspraken rechters
Het is volstrekt onduidelijk of gemeenten nu wel of niet huishoudelijke hulp mogen weigeren. Twee recente uitspraken van twee verschillende rechtbanken lopen totaal uiteen. De ene rechtbank zegt dat de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) gemeenten niet verplicht schoonmaakhulp aan hulpbehoevenden te verzorgen en te betalen, terwijl een andere rechtbank juist stelt dat dit wel moet.
-
Kritisch rapport over huishoudelijke hulp Enschede
Laat het begrip ‘schoon huis’ los en ga gewoon terug naar het rekenen met uren huishoudelijke hulp. Het is één van de 18 adviezen die de klachtencommissaris van de gemeente Enschede geeft in een rapport over de huishoudelijke hulp. Wethouder Jurgen van Houdt (ChristenUnie) is blij met het kritische rapport en de adviezen, maar terug naar het rekenen in uren gaat Enschede niet ‘daar komen we net vandaan.’
-
Gemeenten vaker voor de rechter om Wmo
Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in januari dit jaar worden gemeenten vaker voor de rechter gesleept vanwege een conflict. Dit meldt de nieuwssite Nu.nl op basis van cijfers van de Raad voor de Rechtspraak.
-
Ouderenbond: gemeenten nu aan zet
Nu staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) met gemeenten en vakbonden afspraken heeft gemaakt over de thuiszorg, ligt de sleutel bij gemeenten. Zij zullen realistische tarieven moeten bieden voor huishoudelijke hulp, aldus seniorenorganisatie ANBO.
-
300 miljoen voor banen Alfahulpen
Er komt een verbod op het 'oneigenlijk gebruik van alfahulpconstructies' in de thuiszorg. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gezegd. Hij wil regelen dat er 'fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden' voor thuiszorgers komen. Voor deze en andere maatregelen is ongeveer 300 miljoen euro per jaar beschikbaar. Dat komt voor een deel uit andere potjes.
-
Van Rijn dicteert gemeenten eerlijke thuiszorgtarieven
Gemeenten moeten zorgaanbieders eerlijke tarieven betalen, om te voorkomen dat de arbeidsvoorwaarden van thuiszorgmedewerkers verslechteren.
-
Brandbrief over thuiszorgtarieven
Een vijftigtal organisaties uit de zorgsector, brancheorganisaties BTN en Actiz en ouderenbond ANBO hebben een brandbrief aan de Nederlandse gemeenten gestuurd waarin zij hun zorgen uiten over de tarieven die gemeentes voor huishoudelijke hulp willen betalen. Dit heeft ouderenbond ANBO dinsdagavond bevestigd na berichtgeving van de NOS.
-
Meeste bezwaarschriften ‘poetshulp’ niet gehonoreerd
Het gros van de 871 bezwaarschriften die in Utrecht zijn ingediend tegen versobering van de huishoudelijke hulp zijn ongegrond (41 procent) of niet-ontvankelijk (18 procent) verklaard. 318 bezwaarschriften (37 procent) zijn gedeeltelijk gegrond verklaard. De meeste daarvan resulteerden in meer uren hulp. In ieder geval twee rechtszaken liggen nu bij de Centrale Raad van Beroep. Ook zaken uit andere gemeenten liggen inmiddels bij deze hoogste beroepsinstantie.
-
Bezuinigingen te snel en te veel
Niet alleen inwoners en ambtenaren, maar ook wethouders hebben moeite met (nieuwe) bezuinigingen op onder meer zorg en jeugd. De grenzen zijn bereikt. Wethouders zien zich door het rijk voor een ‘schier onmogelijke opdracht’ gesteld en stellen meer tijd nodig te hebben.
-
Kwaliteit poetshulp verschilt niet per gemeente
Er zijn geen grote verschillen tussen gemeenten in de kwaliteit van huishoudelijke hulp. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel in opdracht van het ministerie van VWS. Cliënten zijn over het algemeen heel tevreden over de geleverde hulp, zo blijkt.
-
Op last rechter kennen gemeenten extra 'poetshulp' toe
Gemeenten die de afgelopen weken door de rechter in het ongelijk zijn gesteld in zaken tegen versobering of stopzetting van de huishoudelijke hulp, hebben vrijwel allemaal alsnog extra uren hulp toegekend. Oosterhout heeft bij de rechter een verzoek ingediend om tachtig zaken tijdelijk aan te houden.
-
Rechter pikt schrappen huishoudelijke hulp niet
Opnieuw is een aantal gemeenten door de rechter gedwongen de eerder geschrapte huishoudelijke hulp alsnog toe te kennen. Dit is recent gebeurd in Ede, Huizen, Lochem, Oosterhout en Veghel. De redenen om gemeenten terug te fluiten lopen uiteen.
-
Flink meer rechtszaken over Wmo
Het aantal rechtszaken over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is in de eerste helft van dit jaar flink toegenomen. Dit heeft de Raad voor de rechtspraak woensdagmiddag laten weten.
-
Oss moet ruimere uurtarieven ‘poetshulp’ hanteren
De gemeente Oss moet meer uren huishoudelijke hulp tegen een hoger uurtarief vergoeden voor een inwoner met een persoonsgebonden budget (pgb). Dat heeft de meervoudige kamer van de Bossche rechtbank bepaald. De gemeente – die eerder stelde naar de Centrale Raad van Beroep (CRvB) te stappen als de rechter Oss zou terugfluiten – beraadt zich over het vervolg.
-
Vage Wmo leidt tot veel claims
Na de decentralisaties zorg, jeugd en werk hangen gemeenten dwangsommen en schadeclaims boven het hoofd. Toch liggen gemeenten daar niet wakker van. Wél als ze hun beleid moeten aanpassen. Door de vage wetgeving is die kans groot, stellen advocaten.
-
Van Rijn laat rechter zijn werk doen en grijpt niet in
Tot onvrede van de Kamer gaat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) nog niet ingrijpen bij gemeenten die de huishoudelijke hulp in strijd met de wet stopzetten of versoberen. Hij is daartoe pas bereid als gemeenten uitspraken van de rechter aan de laars lappen en hun beleid niet aanpassen. Met name het CDA, GroenLinks, SP en PVV vinden dat Van Rijn het niet zo ver moeten laten komen.
-
Meer macht bestuursrechter nodig in sociaal domein
De bevoegdheid van bestuursrechters bij geschillen in het sociaal domein moet worden uitgebreid. De bestuursrechter moet niet alleen over besluiten kunnen oordelen (versoberen huishoudelijke hulp), maar ook over geschillen over uitvoeringshandelen. Oftewel: over de uitvoering van het collegebesluit door een zorginstelling.
-
'Foute' gemeenten krijgen geen Wmo-cent extra
De Wmo 2015 is duidelijk genoeg. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA) is niet van plan om de wet aan te passen. Gemeenten die door de rechter worden teruggefloten omdat ze zonder zorgvuldig onderzoek morrelen aan de huishoudelijke hulp, krijgen geen cent van de staatssecretaris.
-
Grote verschillen in uurtarieven ‘huishoudelijke hulp toelage’
De Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) werkt in sommige gemeenten licht dempend op het aantal bezwaarschriften dat tegen stopzetting of versobering van de huishoudelijke hulp is ingediend. Inwoners kunnen via de ‘HHT-regeling’ voor een gereduceerd tarief huishoudelijke hulp inhuren. De uurtarieven in gemeenten lopen sterk uiteen. Ook de voorwaarden waarop inwoners een beroep kunnen doen op de regeling, is verschillend.
-
Wmo-beleid op losse schroeven
Gemeenten vrezen dat de hoogste rechter een streep zet door het nieuw ingezette beleid rondom de huishoudelijke hulp. Punt van discussie is nu of gemeenten de eenvoudige schoonmaakhulp (hh1) van de rechter wel mogen versoberen of schrappen.
-
Onduidelijkheid over reikwijdte zorgplicht nekt gemeenten
Voor gemeenten is het momenteel onduidelijk of zij met hun nieuwe beleid rondom huishoudelijke hulp wel aan hun zorgplicht voldoen. Gemeentekoepel VNG kijkt daarom, evenals veel andere gemeenten, reikhalzend uit naar een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). ‘Dat zal meer duidelijkheid scheppen over de vraag tot hoever de eigen verantwoordelijkheid van burgers gaat', aldus de VNG.
-
Bezwaarschriften leiden tot overuren
In veel gemeenten draaien commissies voor bezwaarschriften overuren. In een aantal gemeenten zijn extra zittingen gepland om de bezwaarschriften tegen stopzetting of versobering van de huishoudelijke hulp tijdig af te handelen. In Oosterhout moeten de leden zelfs op zaterdag aan de bak. Ook worden extra ambtenaren ingeschakeld.
-
Gemeenten lappen verplichtingen Wmo aan de laars
Nog steeds slaan gemeenten de wettelijke plicht om een keukentafelgesprek te voeren met hulpbehoevende burgers in de wind. Besluiten over het intrekken of verminderen van het aantal uren eenvoudige huishoudelijke hulp (hh1) worden in diverse gemeenten zonder een (gedegen) onderzoek genomen. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.
-
Kamer wil debat over hausse bezwaarschriften poetshulp
Een aantal Kamerfracties wil nog voor de zomer een Kamerdebat over de duizenden bezwaarschriften tegen stopzetting of versobering van huishoudelijke hulp die tot nu toe bij gemeenten zijn ingediend. CDA en PVV hebben een debat aangevraagd, dat in ieder geval door D66, SP en GroenLinks wordt ondersteund. GroenLinks en SP vinden dat een deel van de rijksmeevaller van vijf miljard moet worden gebruikt om de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp terug te draaien.
-
Beleid huishoudelijke hulp op losse schroeven
Gemeenten vrezen dat de hoogste rechter een streep zet door het nieuw ingezette beleid rondom de huishoudelijke hulp. Grootste punt van discussie is nu vooral of gemeenten de eenvoudige schoonmaakhulp (hh1) wel mogen versoberen of schrappen. ‘Als dat niet mag, hebben we een groot probleem en met ons een kwart van alle gemeenten. Bovendien gaat dan de essentie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) onderuit.’
-
Hausse aan bezwaarschriften schoonmaakhulp
Een stortvloed aan bezwaarschriften tegen het stopzetten of versoberen van de huishoudelijke hulp is de afgelopen maanden bij gemeenten ingediend. Het einde is nog niet in zicht. In diverse gemeenten is de ambtelijke capaciteit uitgebreid om de bezwaarschriften tijdig te kunnen afhandelen en/of houden de bezwaarschriftencommissies meer zittingen.
-
Poetsdoeken moeten uit de kast
Gemeenten die de huishoudelijke hulp hebben geschrapt, generiek hebben versoberd of op een andere leest hebben geschoeid, moeten aan de bak. En de geldbuidel trekken. Want huishoudelijke hulp valt onder de Wmo 2015, zo heeft de hoogste rechter bepaald.
-
D-day voor poetshulp hoogste rechter gaat principiële uitspraak doen
Voor gemeenten die de huishoudelijke hulp hebben geschrapt of versoberd nadert de ontknoping. De hoogste rechter buigt zich volgende maand over de vraag of huishoudelijke hulp nu wel of niet onder de Wmo 2015 valt. Duidelijkheid is hard nodig.
-
Vage wet, veel claims
Na de decentralisaties zorg, jeugd en werk hangen gemeenten dwangsommen en schadeclaims boven het hoofd. Ook vrezen ze hun beleid op last van de rechter te moeten aanpassen. ‘Ingeboekte bezuinigingen kunnen alsnog verdampen.’
-
Overwerken, zelfs op zaterdag
Duizenden bezwaarschriften rondom de huishoudelijke hulp zijn de afgelopen maanden bij gemeenten ingediend. Om ze tijdig te kunnen afhandelen is de ambtelijke capaciteit uitgebreid of houden de bezwaarschriftencommissies meer zittingen.
-
Liever instemmen dan procederen
De decentralisaties hebben nauwelijks geleid tot rechtszaken over aanbestedingen. Stilte voor de storm. Vanaf volgend jaar zullen buiten de boot gevallen zorgaanbieders alsnog hun recht willen halen.
-
Staat overvraagt de samenleving
Terwijl inwoners van dorpen, wijken en steden participeren en initiatieven nemen, toont de overheid zich van een steeds onredelijker kant. Ze voert de boekhouding van de samenleving en schuift andere verantwoordelijkheden af. Maar niet alleen de burger, ook de overheid heeft een maatschappelijke rol te spelen. Een essay.
-
Bezem door huishoudelijke hulp
Het gros van de gemeenten houdt per januari grote schoonmaak wat betreft de huishoudelijke hulp. Bijna een kwart van de gemeenten stopt er simpelweg mee, een groot aantal schrapt in het aantal uren of gaat de eenvoudige schoonmaakhulp anders inrichten. In bijna één op de vier gemeenten verandert er komend jaar niets, althans voor bestaande cliënten. Binnenlands Bestuur inventariseerde de stand van zaken in 148 gemeenten.
-
Rechter aan de keukentafel
Gemeentelijke vrijheid bij het vormgeven van de decentralisaties zorg, jeugd en werk leidt tot verschillen in dienstverlening aan burgers. Volgens hoogleraar Gijsbert Vonk kunnen gerechtelijke procedures gemeenten goudgeld gaan kosten.
-
Slim schrappen
De budgetten voor huishoudelijke hulp worden in 2015 met 40 procent gekort. Eindhoven kiest voor een zachte landing, waar Haarlem in uren snijdt. ‘We krijgen nog geen klachten.’
-
Werkloze doet de steunkousen
Professionals in de thuiszorg vervangen door mensen zonder werk. Het Deventer voorstel mondde onlangs uit in een storm van protest. Bij andere gemeenten wordt er echter al mee geoefend. ‘Ik ben enorm enthousiast, de deelnemers ook.’
-
Lef tonen loont!
De gemeente Enschede had de huishoudelijke hulpverlening ondergebracht bij, onder meer, TSN Thuiszorg. Toen dit bedrijf in maart 2016 failliet ging, besloot de gemeente in zee te gaan met stichting Familiehulp, onderdeel van zorgorganisatie Buurtzorg. Dat was tegen het zere been van diverse andere door de gemeente gecontracteerde thuiszorgorganisaties die samen met Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) een kort geding aanspanden. Ik heb de gemeente in het voortraject geadviseerd en verdedigd in de kort gedingen.
-
Gemeente Katwijk handelt niet in lijn met de Wmo 2015
In Katwijk is de Adviesraad Sociaal Domein Katwijk opgestapt omdat de gemeente zijn Wmo-beleid niet in lijn wil brengen met de Wmo 2015, zo meldde Binnenlands Bestuur op 29 juli. In Katwijk is in mijn optiek inderdaad geen sprake van een algemene voorziening in de zin van de Wmo 2015.
-
Leren van de chaos van de huishoudelijke hulp
Er zijn nauwelijks onderwerpen geweest waar de afgelopen maanden in de media zo veel over te doen is geweest als over de huishoudelijke hulp. Zaken als massaontslagen, faillissementen van zorginstellingen, klachten, bezwaarschriften en boze reacties van ouderen die fors gekort waren op de huishoudelijke hulp domineerden het nieuws. Als je het in een enkel woord moet duiden, komt chaos het meest in de buurt. Hoe is die chaos ontstaan en hoe komen we eruit? Dat zijn de twee hamvragen. Van de eerste kunnen we leren wat verkeerd is gegaan en de tweede vraag helpt om de juiste dingen te gaan doen.
-
Rotzooi in huishouden
Het blijft rommelen in de wereld van de huishoudelijke hulp. Tegenstrijdige gerechtelijke uitspraken, vermeende concurrentievervalsing en omvallende thuiszorgorganisaties. Of huishoudelijke hulp nu wel of geen wettelijke verplichting voor gemeenten is, blijft nog zeker maanden onduidelijk.
-
Waarom vallen grote thuiszorginstellingen om?
Thuiszorgreus TSN heeft surseance van betaling aangevraagd voor het onderdeel huishoudelijke zorg. Hoe komt het nu dat met name de grote instellingen aangeven het niet meer vol te kunnen houden?