Advertentie
sociaal / Nieuws

Den Haag onderzoekt gevolgen bezuiniging dagbesteding

Welzijnswethouder Karsten Klein (CDA) van Den Haag laat de gevolgen van de bezuinigen op persoonlijke verzorging en dagbesteding onderzoeken.

15 november 2012

De stad Den Haag wil uitzoeken wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen op persoonlijke verzorging en dagbesteding, bovenop de bezuiniging op de huishoudelijke hulp. Dat beloofde welzijnswethouder Karsten Klein (CDA) donderdag tijdens een spoedoverleg met belangenorganisaties van ouderen en gehandicapten.

Driedubbel gepakt
Klein kondigt twee onderzoeken aan: één naar de overlap in groepen omdat veel mensen zowel huishoudelijke hulp krijgen als persoonlijke verzorging en een tweede naar de inkomensgevolgen. Hij meent dat sommige mensen driedubbel worden gepakt door deze combinatie van ingrepen.

Zelf hulp organiseren
,,In de nieuwe situatie verliezen naar verwachting alle mensen met een inkomen boven de nog te stellen inkomensgrens het recht op huishoudelijke hulp. In het regeerakkoord wordt namelijk niet alleen naar inkomen gekeken maar ook of mensen het al dan niet zelf hulp kunnen organiseren'', aldus Klein.

Zwartgeldcircuit
De wethouder waarschuwt voor een zwartgeldcircuit als huishoudelijke hulp te duur wordt. ,,Dat heeft weer gevolgen voor werknemers die nu door de zorgaanbieders volgens de cao worden betaald. Dus naast de gevolgen voor de mensen die huishoudelijke hulp verliezen, heeft de maatregel ook consequenties voor de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.''

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het lijkt me goed dat financiering van dagbesteding door de overheid blijft bestaan maar dan alleen voor degenen die zichzelf niet kunnen redden. Er zijn ook mensen met een beperking of een handicap die zich zelf kunnen opgeven voor een dagbestedingsproject en/of dat ook zelf kunnen betalen. Maar omdat we daar niet streng genoeg in zijn gaan de goede voorzieningen voor iedereen naar de haaien.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Bas / logicus
Uit het kopje Zwartgeldcircuit blijkt dat Wethouder Karsten Klein geen idee heeft hoe de huidige arbeidsmarkt verziekt is. In de branche waar het over gaat spelen de volgende klachten: steeds vreemden over de vloer, spreken geen tot slecht Nederlands, weten niet wat hun taken zijn en zijn vaak onbekwaam. Daarnaast wordt dit personeel door de zorgaanbieders financieel uitgeknepen waardoor een normaal prettige levensstandaard niet haalbaar is met als risico dat proletarisch winkelen bij sommige oudjes erg aanlokkelijk wordt. Als oudjes overgaan tot zwart betalen dan zoeken ze over het algemeen een persoon met wie ze goed overweg kunnen en die ze vertrouwen.

Wellicht verstandig als Karsten eens met zijn opa en oma gaat praten en dan met name goed luisteren in plaats van voor zijn beurt spreken.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
g laan / ambtenaar en mantelzorger
Mijn zus 42 met down, één oog blind, slechthorend, IQ 50 en geheel analfabeet en zonder enige mogelijkheid tot regie voeren over haar eigen leven krijgt als indicatie ZZP3. Maar ja de regering vindt iemand pas een zwaar geval awbz-waardig vanaf zzp5. ZZP 3 en 4 worden nu over de schutting van de gemeente gegooid. Als haagse ambtenaar ben ik er trots op dat mijn gemeente dan niet zomaar laat gebeuren. Beroepsmatig heb ik niets met de WMO van doen voor de goede orde.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie