De arbeidsmarkt is in transitie. Waar vroeger een diploma en werkervaring ontzettend belangrijk waren om een baan te krijgen, wordt er tegenwoordig ook meer gekeken naar skills, motivatie en persoonlijkheid. Dit is ook wel nodig, nu er in veel sectoren een groot tekort dreigt, terwijl het aantal studenten voor die sectoren afneemt. Neem de techniek. Er wordt veel gesproken over ‘het schaap met de 5 poten’ en dat die onvindbaar is. Het is daarom belangrijk dat de technische sector meer skillsgericht gaat werken. Maar hoe gaan we dit bewerkstelligen en welke hobbels moeten we allemaal overheen? Vanuit CrossOver hebben wij vorige week een interactieve webinar georganiseerd om hierover in gesprek te gaan met betrokkenen. Wat hebben we allemaal besproken? Lees het hier!
De drie uitdagingen
Voor een effectief systeem van werk-naar-werk in de techniek is het van belang dat er sectorbreed meer kennis en kunde ontstaat over skillsgericht werken. Als onderdeel van het Loopbaanpad Techniek & Bouw, dat wij met House of Skills uitvoeren, hebben we gekeken naar verschillende skills-initiatieven en instrumenten die in de markt bestaan. Daaruit hebben we drie uitdagingen geïdentificeerd die de skillsgerichte technische arbeidsmarkt in de weg staan:
De drie uitdagingen die de skillsgerichte arbeidsmarkt in de weg staan
- Veel voor werkzoekenden, minder voor werkgevers. Er zijn nog weinig technische werkgevers écht betrokken bij zij-instroom initiatieven of PPS’en. Wat wij zien is dat er veel initiatieven en tools zijn die werkzoekenden ondersteunen, zoals tools die skills in kaart brengen, zichtbaar maken en matchen met functies. Bedrijven worden hier nog te weinig bij betrokken. Hoewel begeleidingscapaciteit een belangrijke uitdaging is in de sector, is te zien dat er weinig concrete tools en tips bestaan voor skillsgericht onboarden, opleiden en begeleiden.
- Van theorie naar praktijk gaat met vallen en opstaan. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de skillsgerichte arbeidsmarkt en op theoretisch niveau zijn er veel inzichten beschikbaar. Het toepassen van deze theorie brengt uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld universele skillstalen zoals O*NET worden niet altijd goed begrepen door werkzoekenden. Ook technische werkgevers hebben een vergelijkbare behoefte aan een zo pragmatisch mogelijke aanpak binnen de transitie naar een skillsgerichte arbeidsmarkt.
- Opschaalbaarheid. Er is een breed scala aan skillsinitiatieven. Het is nu tijd voor opschaling van deze initiatieven. Dat lukt alleen als alle betrokken partijen op een skillgerichte manier gaan werken. Vooral werkgevers hebben hier nog ondersteuning bij nodig, omdat veel lagen in de organisatie anders moeten gaan werken.
Wat zegt de werkgever hier zelf over?
Wij vroegen het Ernst de Haas, eigenaar van technisch bedrijf VanDerEng. Zijn bedrijf staat open voor zij-instromers en werkt al jaren skillsgericht. Hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen?
Ernst de Haas, VanDerEng
VanDerEng heeft het ‘geluk’ dat zij erg specialistisch werk doen en daarom mensen altijd intern moeten opleiden. Dit opent de deur voor zij-instromers die nog geen technisch diploma bezitten. Wat voor hem het belangrijkst is? Technische affiniteit, houding en gedrag. Daarmee ga je het redden binnen VanDerEng, en dan hoef je geen technisch papiertje te hebben. Ze hebben bijvoorbeeld een ex-kok in dienst. Zij weet van coördineren en organiseren en is heel accuraat (“Als je een hele pot zout in een soep gooit, gaat het ook fout”). Door naar deze skills te kijken in plaats van haar technische ervaring heeft VanDerEng haar een mooie loopbaan kunnen bieden.
Zijn grootste uitdaging? De cultuur. Zo heeft VanDerEng ook buitenlanders in dienst, die bijvoorbeeld gewend zijn aan een meer hiërarchische cultuur en niet snel aangeven als er iets niet goed loopt. Daar moet je als bedrijf goed op inspelen, om zo iemand ook goed en duurzaam te kunnen behouden. Hoe je dit oplost? “Door een bak met pleisters te hebben”, zegt Ernst. Je moet als werkgever goed opletten en bewust zijn van je eigen blinde vlek. Zo kun je ook de kracht van de zij-instromers beter inzien. Daarnaast is het ook belangrijk zelf kwetsbaar te zijn en je zij-instromers vertrouwen en ruimte te geven.
“Wees open en inclusief en laat je eigen kwetsbaarheid zien” |
Wat kun je hieraan bijdragen als PPS of verbinder? Volgens Ernst is het belangrijk bedrijven met elkaar te verbinden zodat ze van elkaar kunnen leren. Een bedrijfscultuur is niet van de ene op de andere dag veranderd. Peer-to-peer ervaringen zijn hierin erg belangrijk, en dit kan gefaciliteerd worden door PPSen. We moeten meer succesverhalen gaan delen waarbij zij-instromers aan het woord zijn. En maak het vooral niet te mooi, want zij-instromers struikeln ook.
De webinar terugkijken? Dat kan hier!
En benieuwd geworden naar onze whitepapers en onderzoek? Download ze hiernaast.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.