sociaal / Partnerbijdrage

Aan de slag met zij-instroom in Beverwijk e.o.

Uitreiking Technisch Topwerkgever Beverwijk.

29 april 2022
Technisch Topwerkgever Beverwijk

Afgelopen maandag 25 april 2022 was de uitreiking van Technisch Topwerkgever in de regio Beverwijk. Dit project vanuit Techport, gefinancierd door de gemeente Beverwijk en uitgevoerd door CrossOver, geeft een impuls aan zij-instroom onder werkgevers in de maak- en onderhoudsindustrie. KUUK ging met de titel Koploper ervandoor!

Met vertegenwoordigers vanuit de technische werkgevers uit Beverwijk, Velsen en Amsterdam-Noord, de gemeente Beverwijk, het Werkgeversservicepunt (WSP) en beide leden van de vakjury, was het een middag die achteraf ‘nuttig’, ‘inspirerend’ en ‘waardevol’ genoemd werd. Tijdens de sessie zijn veel ideeën uitgewisseld en bediscussieerd, welke we meenemen naar de vervolgsessie in mei. Want, zoals duidelijk werd: de uitreiking was geen eindpunt, maar juist de start van een beweging!

Zij-instroom als onderdeel van de oplossing

CrossOver oprichter en directeur Josje Damsma benadrukte in haar opening nog eens dat technische vakmensen onmisbaar zijn voor de maak- en onderhoudsbedrijven. Maar het aantal MBO-studenten in de techniek daalt en de vergrijzing neemt toe, ook in de IJmond. Werkgevers in de regio hebben dan ook moeite om nieuwe technische vakmensen aan te trekken.

Uitreiking Technisch Topwerkgever Beverwijk

Gerik ten Berge van initiator Techport ziet zij-instroom als onderdeel van de oplossing voor het tekort. Techport wil middels de Technisch Topwerkgever Award zij-instroom richting de technische werkgevers in de regio bevorderen. Omdat het verwelkomen van zij-instromers nogal wat vraagt van werkgevers, is het extra belangrijk om bedrijven die zich hiervoor al inzetten in het zonnetje te zetten en zo zij-instroom bij zoveel mogelijk werkgevers op de kaart te zetten. Door deelname aan dit project wisselen deze werkgevers bovendien best practices uit met bedrijven en partners in het netwerk en hebben zij inspraak op verduurzaming van het traject waarin Techport ondernemers nog gerichter ondersteunt.

Uitreiking Technisch Topwerkgever Beverwijk.

Technisch Topwerkgever Beverwijk is Koploper Kuuk

Bij de 13 deelnemende bedrijven -MontarentOptima CyclesPatina DakdenkersBSE YmondSelmersIC BeverwijkZwager TechniekCrown Van GelderGWOCMicrotechniekGasservice KennemerlandAlbemarle en dus KUUK- is in januari en februari de Technische Topwerkgever Scan afgenomen. Deze Scan bracht in kaart welke inspanningen werkgevers leveren om duurzame instroom & zij-instroom mogelijk te maken, en waar zij staan ten opzichte van collega-bedrijven. Projectleider Robbin Bosch en de vakjury, bestaande uit Ferrie Förster (projectleider Human Capital Zuid-Holland) en Inge Schwartz (coördinator Technologieraad Regio Utrecht), hebben vervolgens hieruit inspirerende good practices maar ook knel- en verbeterpunten per bedrijf verzameld. De vakjury koos uiteindelijk unaniem voor KUUK -aannemer in infra en groen uit Velsen-Noord- als winnaar. Gefeliciteerd!

Bij de uitreiking gaf KUUK aan dat zij altijd openstaan om kennis en ervaring te delen, niet alleen met collega-bedrijven in de techniek -en bouwsector maar ook juist daarbuiten.

Werkgroepen en discussie

Hierna ging de aanwezigen in twee werkgroepen uiteen om te bespreken wat zij als onderwerpen voor de Booster zagen en hoe het nieuwe Service Punt Techniek (SPT) vanuit Techport mogelijk hieraan kan bijdragen. De voornaamste vraag die maandag naar voren kwam, luidde: hoe selecteer je goed op skills en hoe test je de affiniteit met de techniek?

Zoals eerder al genoemd: de uitreiking was geen eindpunt, maar is juist de start van een beweging! In mei organiseren we daarom een Boostersessie waarin we met een zij-instroomonderwerp aan de slag gaan. Daarnaast gaat Techport met de oprichting van het SPT bedrijven helpen bij het werven, matchen en opleiden van zij-instromers. De vertegenwoordigers hadden goede ideeën over hoe Techport hierbij kan ondersteunen; van een stagecarrousel voor zij-instromers tot het versnellen van opleidingen in de sector middels EVC-trajecten, zodat zij-instromers sneller aan het werk kunnen.

Elk deelnemend bedrijf ontvangt een booklet met hierin algemene en individuele terugkoppeling vanuit de vakjury en CrossOver. De Scan is de eerste stap in de goede richting en we kijken ernaar uit dit traject verder aan te gaan!

Heb je vragen over het vervolg van Technisch Topwerkgever Beverwijk, wil je meer weten over de Scan of heb je interesse om het traject in jouw regio uit te rollen? Neem dan contact op met projectleider Robbin Bosch (Robbin@projectcrossover.nl) of Gerik ten Berge (gerik.tenberge@techport.nl).

En werk jij bij of met een PPS en houd jij je bezig met het verbeteren van het systeem van werk-naar-werk in de techniek? Wil je meer weten over hoe je technische bedrijven kunt betrekken bij de skillsbenadering? Lees dan onze whitepapersblogs, en wees welkom op onze webinars.

Webinar - Best practice: technische werkgevers aan de slag met zij-instroom in de regio

Donderdag 12 mei 2022, 11.00 - 12.00 uur

Werk jij aan structuren en initiatieven voor meer technisch personeel in jouw regio? Ben je nieuwsgierig naar een schaalbare methode, die getest is in de regio? Die ervoor zorgt dat bedrijven meer zij-instromers willen én kunnen aannemen?  Houd jij je binnen een PPS, branchevereniging, opleider of overheid ook met dit vraagstuk bezig? Dan zien we je graag op 12 mei!

Inhoud webinar:

  • In de webinar delen we concrete learnings over het opzetten en uitvoeren van het project Technisch Topwerkgeverscan regio Beverwijk
  • De scan brengt in kaart welke inspanningen bedrijven leveren voor duurzame instroom en zij-instroom binnen hun organisatie en waar ruimte voor verbetering is. 
  • We gaan in gesprek met Gerik ten Berge (Techport) over zijn ervaring in het project.

Meld je hier aan!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.