sociaal / Partnerbijdrage

Eindejaarsoverzicht arbeidsrecht 2021

Gevolgen van covid-19 duidelijk merkbaar.

21 december 2021
Jaarovz.png

We hebben opnieuw een bijzonder jaar achter de rug waarop covid-19 helaas nog steeds zijn stempel drukte. Waar we aan het begin van het jaar nog de hoop hadden dat de impact van covid-19 zou gaan afnemen, worden we inmiddels weer met nieuwe, beperkende maatregelen geconfronteerd. Voor veel werkgevers blijven het voorlopig dan ook spannende en onzekere tijden.

Ook in het arbeidsrecht zijn de gevolgen van covid-19 duidelijk merkbaar. Zo hebben we nieuwe wet- en regelgeving gezien met betrekking tot arbeidsomstandigheden en het coronatoegangsbewijs. Hiernaast bleek de rechtspraak streng voor werkgevers en werknemers die corona(richtlijnen) niet serieus namen. Voor werkgevers levert dit regelmatig lastige situaties op, vooral wanneer de zorgplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving tegenover grond- en privacyrechten van werknemers komt te staan. Navigeren in het doolhof van (snel)testen, vaccinaties, QR-codes en thuiswerken blijkt vaak niet eenvoudig.

Een grote herziening van het arbeidsrecht is er het afgelopen jaar niet geweest. Als we echter het rapport van de Commissie Borstlap en het recente SER-advies mogen geloven zal dat na de vorming van een nieuw kabinet worden goedgemaakt. Er liggen namelijk ingrijpende wijzigingen van de ketenregeling, oproepcontracten, de loonbetaling tijdens ziekte, de transitievergoeding en het gebruik van zzp’ers op de plank. Hoe dat precies zal uitpakken is nog even afwachten.

Komend jaar gaan we wel definitief te maken krijgen met het verbod op rookruimtes in het bedrijfsleven, het betaald ouderschapsverlof en de implementatie van de Europese richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Op grond van deze richtlijn mogen nevenwerkzaamheden straks niet zomaar meer worden verboden, moeten oproepkrachten van tevoren weten op welke dagen en tijden ze kunnen worden opgeroepen en moeten opleidingen die volgen uit wet- en regelgeving of een cao kosteloos worden aangeboden. 

Kortom, ook de komende tijd blijft het arbeidsrecht een buitengewoon interessant en dynamisch rechtsgebied en is het van belang om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. In dit eindejaarsoverzicht kijken we daarom terug en vooruit naar de meest interessante arbeidsrechtelijke wetenswaardigheden uit 2021 en 2022. Zo sluiten we dit bijzondere jaar af en gaan we in 2022 weer up to date van start.

Voor nu een gezond en succesvol 2022 toegewenst!

Eindejaarsoverzicht Arbeidsrecht 2021

Contact
Corina Roks, Partner BDO Legal
Ramy Mohamed, Jurist Arbeidsrecht, Vaktechnisch Medewerker

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.