Advertentie
sociaal / Nieuws

Aantal jongeren in gesloten jeugdzorg toegenomen

Het beroep dat op de zogenoemde ‘jeugdzorg plus’ wordt gedaan, stijgt flink. De instroom bij gesloten jeugdzorginstellingen is in de eerste helft van 2017 twaalf procent hoger in vergelijking met dezelfde periode in 2014, meldt Jeugdzorg Nederland in de halfjaarcijfers.

08 november 2017

Het beroep dat op de zogenoemde ‘jeugdzorg plus’ wordt gedaan, stijgt flink. De instroom bij gesloten jeugdzorginstellingen is in de eerste helft van 2017 twaalf procent hoger in vergelijking met dezelfde periode in 2014, meldt Jeugdzorg Nederland in de halfjaarcijfers.

Geen extra bedden

Jeugdzorg Nederland heeft geen directe verklaring voor de toename van het aantal cliënten in de zwaarste en duurste vorm van jeugdzorg. ‘We zien al een paar jaar een trend van toenemende instroom’, aldus een woordvoerder. ‘Peer van der Helm (lector Residentiele Jeugdzorg bij het Expertisecentrum Jeugd van Hogeschool Leiden, red.) wijst er vandaag in Trouw op dat de doelgroepen sinds de decentralisatie van de jeugdzorg beter worden gevonden, maar ook vaak eerst een lichtere vorm van hulp krijgen. Het lijkt erop dat die in tweede instantie soms toch niet voldoende is.’ Hoewel volgens Jeugdzorg Nederland de plus-instellingen vol dreigen te raken, pleit de branchevereniging niet voor extra bedden. In plaats daarvan zou meer moeten worden geïnvesteerd in vernieuwing en kennisuitwisseling met partijen die lichtere vormen van jeugdzorg aanbieden. ‘Als er andere oplossingen dan jeugdzorg-plus voorhanden zijn, is dat altijd beter’, aldus de woordvoerder.  

Intensievere ambulante ondersteuning

Volgens Jeugdzorg Nederland moeten gemeenten en instellingen beter analyseren hoe plaatsingen in plus-instellingen kunnen worden voorkomen. Daarbij worden als mogelijkheden intensievere ambulante ondersteuning en kleinschalige opvang genoemd. Ook vinden plaatsingen in plus-instellingen steeds vaker plaats zonder een kinderbeschermingsmaatregel. Jeugdzorg Nederland wil dan ook graag landelijk onderzoek naar verwijzingsroute waarlangs jongeren in de gesloten instellingen geraken.

Tegen bedoeling in

Jeugdzorg Nederland benadrukt bij monde van portefeuillehouder jeugdzorg-plus Bas Timman dat het hogere instroomcijfer bij de jeugdzorg plus-instellingen tegen de bedoelingen van de gedecentraliseerde jeugdzorg om minder zware hulp in te zetten, indruist. Hij erkent dat er tijd nodig is tot het nieuwe systeem tot betere resultaten leidt, maar benadrukt ook er door gemeenten en jeugdzorginstellingen nog meer inspanningen geleverd moeten worden. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joost
Die oggz moet verdwijnen zodat de kinderen niet meer kunnen misbruiken afstraffen en kleineren achter gesloten mogen ze alles die kinderen zijn aan hun lot overgelaten door dat personeel dat kinderen kan uitzoeken.Alles wordt erger voor ze als ze er tegen in gaan dan worden ze als agressief bestemepeld en gestoord of in de isoleer gezet voor al langere tijd. Doe maar eens een eerlijk boekje open over hoe het er aan toe gaat jeugdzorg jullie weten dit.Ze kunnen alles doen met die kinderen wat ze willen.Bij binnenkomst worden ze al ontkleedt en onderzocht en bekeken door het personeel.En het verdiend uitstekend.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie