/ Blog

Platform MRA Smart Mobility

Platform MRA Smart Mobility verbindt professionals, gebiedsontwikkelingen en innovaties

15 maart 2021

Platform verbindt professionals, gebiedsontwikkelingen en innovaties.

Mobiliteit en duurzame gebiedsontwikkeling zijn twee werelden die samen kunnen en moeten komen. Binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) gebeurt dat dankzij het platform Smart Mobility. Over Morgen is hier onderdeel van en de verbinding tussen professionals, gebiedsontwikkelingen en innovaties werkt erg goed, vertelt adviseur Paul den Otter.

’Het platform Smart Mobility is een slimme netwerkstructuur die ervoor zorgt dat we actuele thema’s en de nieuwste inzichten over duurzame mobiliteit in gebiedsontwikkelingen onder de aandacht kunnen brengen bij gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars. Het platform verbindt activiteiten op het gebied van smart mobility met elkaar en verspreidt kennis over de mobiliteitstransitie in gebiedsontwikkelingen, vertelt adviseur Paul den Otter.

 

Adviseurs van Over Morgen zijn al lange tijd betrokken bij duurzaamheidsopgaves in de metropoolregio Amsterdam. Vanaf de start van het MRA-platform zijn mobiliteitsopgaven en nieuwe transities nog meer met elkaar in verbinding.

Experimenteren in elkaars werkveld

Paul: ‘We werken vanuit verschillende thema’s met verschillende thematrekkers die heel goed op de hoogte zijn van hun onderwerp en constant kennis met elkaar delen en transities aanjagen. Deze manier van werken zorgt ervoor dat je state of the art kennis deelt en kan leren van experimenten in elkaars werkveld. We signaleren ontwikkelingen en transities en bieden concrete tools, expertise en netwerk aan. Een platform is zeker niet voor elke opdrachten geschikt, maar bij de MRA werkt het goed.’

 

Afbeelding

 

Platform als kwartiermaker

Met het MRA-platform Smart Mobility bereiden we de metropoolregio Amsterdam voor op de mobiliteit van de toekomst. We jagen smart mobility-toepassingen aan in de regio. Het Platform doet dat door te werken met zes thema’s waarbij Over Morgen het thema Gebiedsontwikkeling en Mobiliteitshubs coördineert. Het platform werkt als een kwartiermaker tussen mobiliteitsinnovaties en gebiedsontwikkelingen binnen de MRA. Een belangrijk instrument daarbij is de leidraad Gebiedsontwikkeling en smart mobility.

Een integrale blik

Paul: ‘Het is mooi om te zien dat een Mobiliteitsprogramma van Eisen (een instrument afkomstig uit de leidraad) omarmd wordt door veel gemeenten, ontwikkelaars en andere overheidsorganisaties binnen de MRA. Dat komt doordat je met een integrale blik naar gebiedsontwikkelingen gaat kijken. Slimme en schone mobiliteitsconcepten hebben een andere ruimtelijke impact dan we gewend zijn. Daarom moet je vroeg in het proces kansen verkennen en bijpassende eisen en randvoorwaarden formuleren. Daar is het MPvE uitermate geschikt voor.’

Lees hier meer over het platform.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.