of 58952 LinkedIn

Sluis weert kunst uit duinen

Ook al staat het kunstwerk ‘VervlogenTijden’van kunstenaar Erik van Houten reeds twee jaar in de duinen van de gemeente Sluis, toch moet de opvallende installatie heel snel verdwijnen. Volgens de gemeente is er geen vergunning voor afgegeven en zou die ook nooit gegeven worden op die locatie.
2 reacties
Een installatie van metaal, contouren van een abstracte vogel vlak voordat die opstijgt. Kunstenaar Erik van Houten zocht lang naar een plekje voor zijn kunstwerk ‘Vervlogen Tijden’ maar vond de perfecte locatie in de Zeeuwse gemeente Sluis. In de duinen naast strandpaviljoen De Zeemeeuw, vlakbij strand en zee, kwam het sculptuur volgens hem het beste tot zijn recht.
Eigendom gemeente
Toestemming kreeg hij volgens eigen zeggen van het Waterschap, maar hij had gerekend buiten de gemeente. Die gaat namelijk over het stukje duin waar de thuisbasis van het kunstwerk is. En die geeft geen toestemming. ‘Het past niet in ons beleid,’ legt gemeentewoordvoerder Marjolein Reinhoudt uit. ‘In de open, natuurlijke omgeving willen we alles wat niet noodzakelijk en niet natuurlijk is, weren.’

Andere locatie
De reden dat het kunstwerk toch twee jaar in het Zeeuwse landschap bleef staan, komt volgens de gemeente doordat ze met de kunstenaar in overleg bleef over een alternatieve locatie. ’We twijfelen niet aan de goede bedoelingen van meneer. Er zijn meerdere ambtelijke en bestuurlijke gesprekken geweest en we hadden een goede nieuwe plek gevonden. Helaas ging meneer op het laatste moment toch niet akkoord.’

Vervlogen
Het kunstwerk ‘Vervlogen Tijden’ doet heel binnenkort dus noodgedwongen zijn naam eer aan. De gemeente wil dat het werk zo snel mogelijk weggehaald wordt. ‘We willen niet dat er een precedentwerking komt, dat is niet in het algemeen belang,’ aldus de gemeente.
Verstuur dit artikel naar Google+